Empreses

L'hotel Terradets torna als orígens

L'establiment hoteler més gran del Pallars Jussà es converteix en promotor d'activitats turístiques i familiars per atreure visitants

Hem apostat per potenciar la promoció i així hem remuntat i tornem a créixer

Facturació

1,5 M€

Treballadors

25

Any de fundació

1921


L'hotel més gran del Pallars Jussà va començar el seu camí fa prop de cent anys com a casa de postes situada just abans de l'entrada al congost de Terradets, que comunica les comarques de la Noguera i el Pallars. Aquell pas natural estret havia estat històricament un objectiu de bandolers i als anys vint i trenta encara s'hi movien de tant en tant lladres a l'assalt dels viatgers menys previnguts i sense possibilitat d'escapatòria per l'abrupte camí entre la roca i el riu per on havien de passar. Per això, si es feia fosc, molts viatgers preferien parar a l'hostal i continuar el viatge al matí.

Així va arrencar la història de l'hotel Terradets, llavors Casa Gabriel, un petit hostal on s'hi barrejava la necessitat de tirar la casa endavant amb l'hospitalitat amb els viatgers més infortunats. “Recordo que el meu avi més d'un cop havia servit sopar i llit a gent a qui havien robat o que se li havia fet tard. Al cap d'unes setmanes potser tornaven i llavors li pagaven, però això no era l'important”, explica l'Alba Serra Fillat, actual propietària de l'hotel Terradets i del restaurant del Llac, les dues unitats d'un negoci que ha anat passant de forma ininterrompuda de pares a fills durant quatre generacions. “Al principi Casa Gabriel era un hostal i era a l'altre costat de la carretera, però la construcció de la via del tren [hi passa la línia de Lleida a la Pobla de Segur i el tram de Cellers es va inaugurar el 1949] va obligar a construir-lo de nou a l'altre costat.” Aquelles dificultats no van aturar el negoci, sinó al contrari, va continuar creixent les dècades següents, fins convertir-se avui en l'establiment hoteler més gran del Pallars Jussà, amb una seixantena d'habitacions amb vistes espectaculars sobre el llac de Terradets i la serra del Montsec, i amb una sèrie d'activitats de lleure i de natura relacionades amb l'entorn geogràfic on es troba situat: senderisme al congost de Mont-rebei, a la vall Fosca i altres paratges naturals, sortida en 4x4, els telescopis del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger, piragüisme i caiacs, excursions a peu i en bicicleta per les proximitats del llac, on s'hi està construint un camí que permetrà rodejar-lo a peu, entre d'altres. “No som només hotelers sinó promotors turístics i proveïdors d'experiències als visitants i d'activitat per a la comarca”, explica Xavier Boixadós, marit de l'Alba i responsable de l'àrea d'activitats turístiques. A més d'invertir en millorar les instal·lacions pròpies (s'ha construït recentment una pista de pàdel, una nova sala d'estar, s'ha equipat l'hotel amb bicicletes elèctriques per fer excursions per la zona), es col·labora amb l'organització d'esdeveniments esportius i culturals, des d'un campionat de parapent fins al ral·li Terradets d'escalada.

Ara l'hotel aposta també per tornar als orígens i està preparant un producte per a famílies: un espai amb hort i amb granja, per tal de tenir-hi gallines, conills, ànecs, ovelles i també productes del camp que els infants puguin tocar. Com una casa rural, però amb els serveis i les comoditats d'un hotel. “Jo era una nena i recordo com a casa el meu avi, a més de portar l'hostal també tenia corders i fèiem hort a casa”, explica l'Alba. Ara, recuperaran aquesta idea però no pas per al consum familiar sinó enfocat als clients.

Durant el 2012 l'hotel va registrar 18.000 pernoctacions. S'ha produït una lleugera recuperació respecte dels primers anys de la crisi, en què el cop va ser fort per a aquest hotel i per al conjunt dels hotels d'interior i de muntanya del país, molt dependents del turisme interior. “Hem vist que de totes les unitats de negoci (l'hotel, el restaurant, la cafeteria, les activitats) era l'hotel on teníem més camp per córrer, en la seva promoció i comercialització, i un cop ho hem vist i ens hi hem posat, ha donat resultat i ara hem tornat a créixer”, explica la propietària. El restaurant, però, manté també el gran atractiu del seu restaurant. Ofereix unes vistes impressionants del llac i està especialitzat en cuina pallaresa amb tocs d'autor.

El negoci va començar cap a principis del segle passat (l'any 1921 és la referència confirmada més antiga) com a Casa Gabriel, una casa de parada i fonda per als viatjants que feien el trajecte entre el pla de Lleida i Tremp i la resta del Pallars. Ara és l'hotel Terradets i el restaurant del Llac, en un emplaçament idíl·lic davant del llac de Cellers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L'Hotel Terradets torna als orígens

Publicat a