Emprenedors

El viatge de final de curs, un maldecap?

Nil Mora, un vigatà de 18 anys, ha creat Gobtx, un projecte per organitzar sortides per a estudiants i joves amb un tracte directe

Ofereixo un tracte pròxim i del segle XXI, sense limitacions ni de temps ni d'espai

Nil Mora i 92 estudiants més de batxillerat volien anar de viatge de final de curs a Mallorca l'any passat. En van començar a parlar pel gener, però veient que ningú volia passar al davant per mirar ofertes, Nil Mora s'hi va oferir. “Em vaig anar movent per diferents agències de viatge de Vic, però quan els deia que era per a 93 persones obrien uns ulls com unes taronges i més aviat es mostraven reticents”, explica aquest emprenedor de 18 anys. Mora va poder constatar que la majoria d'agències l'atenien només dins un horari, que quan hi trucava no sempre parlava amb el mateix interlocutor –i, per tant, ho havia de tornar a explicar tot una altra vegada– i que els canals de comunicació solien ser força convencionals (telèfon fix o correu electrònic). Aquell model d'agència clàssic no el convencia. Al final, i gràcies a la mare d'una companya, va contactar amb l'agència Celtours de Celrà que va complir totes les expectatives, començant per un tracte diferent, molt més directe i amical. Mora, doncs, va anar de viatge, però d'aquella experiència també va néixer la idea d'un projecte professional: “Vaig plantejar a l'Ausiàs de Celtours si, aprofitant l'estructura de la seva agència, volia crear com un departament a part de viatges de baix cost per a estudiants i joves que portaria jo mateix”, comenta Mora. Es van posar d'acord i de seguida va començar a oferir-ho a escoles i instituts de Vic.

El projecte d'aquest jove vigatà, batejat amb el nom de Gobtx (suma del verb go –anar, en anglès–, i les consonants de l'abreviatura batx., de batxillerat) es diferencia, sobretot, pel fet que és un jove qui organitza viatges per a joves i en un tracte personal “molt pròxim i del segle XXI, sense limitacions ni de temps ni d'espai, i sense estructures jerarquitzades pel mig”, assenyala. “Jo sóc en Nil, amb un correu electrònic, un compte a Facebook, una web que estarà del tot acabada l'agost vinent i un mòbil”, hi afegeix tot personalitzant. “Si fa falta podem contactar amb un Whatsapp l'hora que sigui”.

Gobtx ofereix la gestió completa d'un viatge: des de buscar el transport i l'hotel fins als pagaments, oberts a una gran flexibilitat. “Sobretot tenint en compte que és un viatge de grup, el primer que vull és que tothom pugui viatjar”, sosté Mora. Un cop els estudiants tenen la destinació clara –si no, ell mateix també els en pot suggerir alguna–, el primer que se'ls demana és “quants són, quin pressupost tenen i què prefereixen, comoditat o sortir de festa”. A partir d'aquí Mora els proposa diverses opcions, sempre pensant en la butxaca dels estudiants (o la dels seus pares).

El projecte Gobtx ofereix des d'estades a les Balears i les Canàries fins a rutes i estades a Europa, passant per rutes per l'Estat espanyol. “El que jo conec millor és el Mediterrani i, si volen viatges més llunyans, demano la col·laboració de Celtours, que té més de 15 anys d'experiència en el sector”, puntualitza. De fet, el 90% dels viatges de final de curs que li demanen són a Mallorca i per la setmana de Sant Joan. Aquests dies, doncs, Mora fins i tot estarà a l'illa per si hi ha cap incidència.

Des que aquest estudiant d'administració i direcció d'empreses a Mataró va començar a anar a centres educatius a presentar el seu projecte, ja ha aconseguit la gestió d'una trentena de viatges de final de curs. Mora en porta directament una dotzena i la resta la gestiona en col·laboració amb l'agència gironina. Tot i que la majoria d'escoles, instituts i universitats que hi han confiat són de Vic i de les demarcacions de Barcelona i Girona, Gobtx vol arribar a tot Catalunya. Els grups poden ser des de 20 persones fins a un centenar i, encara que la majoria de viatges són de final de curs, també poden ser per altres raons, com ara estades de clubs esportius.

Mora, que obre la porta a la col·laboració d'altres joves com ell mateix, presentarà el seu projecte a l'Startup Weekend de Barcelona, que es fa del 31 de maig al 2 de juny. De moment, combina els estudis amb Gobtx, una afició en la qual ha invertit els seus estalvis i amb la qual ara per ara no guanya més diners que els que reinverteix en el mateix projecte. La imatge de la iniciativa ha anat a càrrec del dissenyador Ivan Lapeira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.