Política

Política

Queixes d'entitats perquè no s'exigeix el català per dirigir Ràdio Sabadell

Òmnium, la CAL, la Plataforma per la Llengua i l'Entesa ho consideren un “menyspreu”

El consistori diu que no està obligat per llei i que no volen que sigui un requisit ”excloent”

Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua i la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) han mostrat el seu malestar perquè les bases del concurs per accedir a la direcció de Ràdio Sabadell no consta com a requisit obligatori acreditar el nivell C de català i només es considera un mèrit. A l'igual que grup de l'oposició Entesa per Sabadell, creuen que la decisió representa un “menyspreu al català” i lamenten que el consistori no compleixi el compromís de “prioritzar el català com a llengua d'ús habitual i de cohesió social”. També censuren que es contradigui l'establert a l'article 15.5 del Reglament municipal d'ús de la llengua en el que s'especifica que “els mitjans de radiodifusió i de televisió gestionats per l'Ajuntament, la llengua normalment emprada ha d'ésser la catalana”.

Les entitats lamenten que amb aquesta decisió “es traeixi l'acord” que van arribar en una reunió fa un any amb l'ara alcalde, Juan Carlos Sánchez, en la que es va comprometre a incloure un nou punt al contracte programa amb la Societat Gestora Comunicacions Audiovisuals de Sabadell que remarqués que calia prioritzar el català com a llengua d'ús habitual i de cohesió social en la programació.

Per tots aquests motius demanen al consistori que es modifiquin les bases del concurs per accedir a la plaça, un fet que el govern ha assegurat que no farà perquè la presentació de candidatures ja es va tancar el passat 24 de maig i modificar-ho significaria “canviar les regles del joc a mitja partida”, ha assegurat el tinent d'alcalde de Presidència, Ramon Burgués (PSC). El regidor ha justificat la decisió perquè no estan obligats per llei, ja que la convocatòria la fa una societat mercantil i no es tracta d'un concurs per cobrir una plaça de funcionariat en el qual si que seria obligatori acreditar el nivell C. Burgés admet que aquest va ser un tema de discussió en el consell d'administració –PSC, PP i ICV van votar a favor de les bases, mentre que CiU es va abstenir i l'Entesa i EUiA hi van votar en contra–, i justifica el fet de no incloure el català com a requisit perquè “no volíem que fos un element excloent” per accedir al càrrec.

Llicenciatura i sou

A les bases de la convocatòria tampoc hi consta com a requisit tenir la llicenciatura universitària si es pot provar una experiència professional en tasques similars, un fet que Burgués també justifica amb el fet que “hi ha periodistes amb una reconegut prestigi que no tenen titulació”. Una altra qüestió que també va tenir cert debat dins el consell d'administració va ser el sou a percebre, que finalment s'ha xifrat en 49.880 euros bruts anuals més 6.000 de variables per objectius. L'Entesa considera la xifra “desorbitada” en comparació amb els poc més de 16.000 euros que cobren els redactors, mentre que per a Burgués el càrrec de director de la ràdio és equiparable al dels caps dels diferents departaments i àrees dins l'estructura del govern municipal.

Fins a 15 persones han superat la preselecció al càrrec i el pròxim 5 de juny el consell consultiu es reunirà per valorar les candidatures. A mitjan del mateix mes es convocarà als seleccionats que compleixin tots el requisits perquè exposin el seu projecte. Finalment s'emetrà un informe de valoració de la idoneïtat dels candidats que es remetrà al consell d'administració perquè doni el vistiplau al més ben valorat i, d'aquesta manera, poder portar el nomenament del nou director al ple de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.