Tecalex crea filial als EUA i construeix fàbrica al Quebec
L'empresa especialitzada en maquinària per a l'extrusió d'alumini, de Sant Julià de Ramis, vol tenir delegacions arreu
Tecalex ha guanyat un concurs públic al Quebec, on rep més de 5 milions
Una empresa és internacional quan treballa amb gent del país
Tecalex, l'empresa de Sant Julià de Ramis dedicada a la fabricació de maquinària per a l'extrusió d'alumini, ha creat aquest any Tecalex-USA. Es tracta de la primera filial prevista en un pla estratègic que preveu que, en els propers anys, l'empresa de Sant Julià estigui industrialment, és a dir, amb filials industrials, en tota una sèrie de mercats arreu del món. Tot això mantenint la seu central a Sant Julià de Ramis, amb les oficines, el suport tècnic i de producte i on hi treballen entre 40 i 60 persones -segons volum de feina i tenint en compte que també se subcontracta- i on més de la meitat dels treballadors són enginyers.
A banda de la filial dels EUA, n'hi ha tres més que també estan en marxa. “Si vols ser una empresa internacional has d'estar localment als llocs”, diu el director general de Tecalex, Josep Barceló, recordant la dita que cal ser local per ser global. Fa tres o quatre anys, l'empresa es va plantejar un pla director de cap on anar, basant-se en l'experiència i en la previsió dels plans de crisi. “Una empresa és internacional quan té seus, fàbriques i treballa amb gent del país i està al país”, opina Barceló, que, tot seguit, reconeix que “el problema és que per a una empresa multinacional això és fàcil, però per a una petita o mitjana com nosaltres és complicat”. De totes maneres, gairebé tota la producció de Tecalex és internacional, amb instal·lacions arreu del món i que van des de la Xina al Canadà o Mèxic, per exemple.“El mercat no és gaire gran, són sis o set empreses a àmbit mundial que es reparteixen el pastís, que és petit”, afegeix el director general.
De totes maneres, la internacionalització de Tecalex va començar als anys 90, quan la firma, que havia iniciat la seva activitat el 1984, encara no s'havia constituït com a empresa -cosa que va fer l'any 2000-. Explica Barceló que des del començament hi havia la mentalitat “que s'havia d'estar fora”, on es valorava el fet que a més de muntar màquines també es fos extrusor.
Els darrers anys, Tecalex s'ha centrat en diversos mercats i un d'ells és el nord-americà. D'aquí, la creació de Tecalex-USA. El nord-americà, explica el director general, “és un mercat que té força potencial però que s'ha de treballar amb gent d'allà”. Per això s'ha creat una joint venture amb una empresa d'allà i amb la idea que sigui per crear una empresa industrial que fabriqui. Tecalex-USA és 50% de Tecalex i 50% dels socis americans. “S'ha d'anar-hi amb gent americana perquè és l'única manera d'entrar al mercat”, insisteix Barceló.
“El de Texas és un extrusor que té un parell de plantes d'extrusió, una empresa relativament nova, i per a la tercera planta, on volia un equip tecnològicament més avançat, ens l'ha comprat a nosaltres”, diu el director general. L'estiu de l'any que ve ha d'estar en funcionament la planta. El mercat nord-americà demana molts esforços a Tecalex, com també el dels països del Golf, on estan ben situats, segons Barceló. Allà, estan acabant de fer dues plantes, una a Qatar i una altra a Aràbia i tenen bones expectatives. També consideren interessant el mercat de Turquia, on ara estan fent una màquina prototipus, però on ja fa temps que hi treballen.
La planta que s'ha de construir a Texas és força similar a la del projecte del Quebec. En aquest cas, però, es tracta d'un cas “especial”, segons reconeix Barceló. Tecalex hi va guanyar un concurs públic segons el qual rep més de cinc milions d'euros procedents d'institucions públiques del Quebec per fer un projecte d'una planta de recerca, desenvolupament i fabricació de nous productes d'extrusió d'alumini. El propietari de la planta serà el centre de desenvolupament de noves empreses de la Universitat de Quebec, a Chicoutimi –un centre equivalent al Parc Científic i Tecnològic de la UdG-. A la zona, coneguda com La Vallée d'aluminium, el govern del Quebec hi està destinant recursos per diversificar una economia on hi ha la potent empresa Rio Tinto i on treballen milers de persones. La planta del Quebec es preveu que entri en funcionament al juny de l'any que ve i, ara, es busca un operador per gestionar la fàbrica. Es dóna la circumstància que Tecalum, empresa del mateix grup que Tecalex, especialitzada en la fabricació de productes d'alumini per al sector industrial i que té seu a Tortellà, ha creat Pexal amb un soci del país, i es presenta com a candidata per gestionar la planta i per desenvolupar a la zona una indústria relacionada amb l'extrusió d'alumini.
al parc científic.
De la Colònia Güell a Sant Julià de Ramis
Els orígens de Tecalex es remunten als anys 90. A la Colònia Güell, hi havia una empresa que feia matrius d'extrusió i màquines, els propietaris de la qual van decidir, a principis dels anys 90, fer una fàbrica d'extrusió de perfils d'alumini, i la van instal·lar a Tortellà. Aquest va ser el naixement de Tecalum, i allà s'hi va portar tota la part de fabricació de maquinària més una fàbrica per fer perfils d'alumini, mentre que a Barcelona hi va quedar l'antiga empresa de fabricació de matrius. Tecalex llavors era la marca amb la qual venien els equips. A finals dels anys 90 hi va haver canvis accionarials i es va donar un caire més professionalitzat al que fins llavors era una empresa molt familiar. Es van separar les activitats de fabricació de maquinària, l'activitat de fabricació de perfils i es va crear Tecalex com a empresa per fer equips d'extrusió d'alumini, i es va instal·lar a on és ara, a Sant Julià de Ramis.
Tecalex crea filial als EUA i construeix fàbrica al Quebec