Emprenedors

Els becaris també volen aprendre a les ‘start-up'

Un programa de la Fundación José Manuel Entrecanales acosta universitaris i empreses de nova creació en un programa de pràctiques que vol fomentar l'emprenedoria entre els joves

Els alumnes valoren l'ambient jove i integrador d'aquest perfil d'empresa

“No es tracta que tots els alumnes que passin pel programa acabin sent emprenedors, no volem forçar ningú, perquè a més estem convençuts que no tothom està fet per ser emprenedor, però com a mínim volem explicar als universitaris que existeix aquesta opció”, explica el responsable de l'àrea d'inversions de la Fundación José Manuel Entrecanales (FJME). Amb aquesta filosofia de base la fundació fundada pel president d'Acciona ha posat en marxa la primera edició del programa Emprèn les teves pràctiques, a través del qual 20 universitaris realitzaran aquest estiu pràctiques remunerades -800 euros al mes sufragats per la mateixa fundació- en nou start-up tecnològiques de Barcelona, Madrid, València i Àvila.

Es tracta de les firmes participades per la mateixa FJME en sectors com l'energia (Dexma, Onyx Solar), la mobilitat elèctrica (Going Green), la sanitat (Saluspot), la tecnologia lligada a infraestructures (Worldsensing, Aida Centre), o empreses amb models de negoci a la xarxa (The Mad Video, Biicode, Teambox). Empreses molt joves amb plantilles que van de les 10 a les 50 persones i amb facturacions que es mouen entre els 50.000 euros i els 5 milions d'euros.

L'objectiu, expliquen des de la FJME, és oferir als estudiants una primera experiència laboral en un entorn proactiu i emprenedor. Però també les empreses participants n'extreuen un valor afegit.“El benefici és bidireccional, l'estudiant viu una experiència molt diferent a la de fer de florero en una gran empresa i per a nosaltres suposa un pont que ens facilita l'atracció de talent”, destaca el fundador de Worldsensing, Ignasi Vilajosana. Aquesta empresa especialitzada en sistemes intel·ligents d'aparcament al carrer i amb una plantilla de 30 persones ha incorporat tres becaris, i Vilajosana explica que en la selecció d'entre els candidats proposats des de la fundació -triats entre 3.500 estudiants de 62 universitats de l'Estat- “hi va prevaler per sobre de tot l'actitud, el currículum cada vegada pesa menys perquè els coneixements tècnics els pressuposes i el que busques és l'element diferenciador”.

Santi Muñoz i Àlex Viladegut són dos dels joves que van superar el procés de selecció i que des de fa uns dies formen part de la plantilla d'aquesta start-up amb seu a Barcelona. Els dos buscaven una oportunitat de pràctiques per a l'estiu que els aportés una primera experiència laboral ara que tot just han acabat el tercer curs d'enginyeria informàtica a la UAB i d'enginyeria industrial a la UPC respectivament.“Entrant a una empresa de dimensions petites fa que sentis l'ambient d'emprenedoria, les coses encara no estan fetes, podem aportar més coses com a becaris”, explica l'Àlex. L'ambient jove i la participació en la construcció de projectes amb un alt potencial de creixement és un dels avantatges que destaquen aquests joves alhora que els permet tenir un primer contacte amb l'emprenedoria. “Si veus com és el dia a dia en una empresa que acaba de començar, com van avançant, això segur que t'anima a plantejar-te aquesta opció en un futur”, destaca en Santi.

A la seu barcelonina de Going Green -firma de mobilitat sostenible que tot just acaba de iniciar la fabricació dels primers models de motos elèctriques a la seva planta de la Zona Franca- també hi acaben de desembarcar tres becaris procedents del programa de la FJME. El seu director general, Gonzalo Alonso, explica que li agradaria que aquests estudiants “aprenguin a treballar per projectes i que respirin el que és una start-up i visquin com es genera”. Per a Alonso, igual que per a Vilajosana, aquest tipus d'experiències i de capacitats són les que enriqueixen més els estudiants. “Aquest ha de ser l'objectiu que es plantegin els estudiants a l'hora de seleccionar l'empresa on volen fer pràctiques, ja no pot prevaler aquella actitud d'abans de fer pràctiques com a porta d'entrada per quedar-te tota la vida a la mateixa empresa”, destaca el director general de Going Green.

Víctor Uriz és un dels tres estudiants que han iniciat les seves pràctiques a Going Green i com els seus companys de Worldsensing valora l'ambient d'empresa jove sense les rigideses d'una estructura molt jerarquitzada. “En una multinacional potser l'ambient no seria tan acollidor”, apunta aquest estudiant del grau en enginyeria de tecnologies industrials de la UPC.

NOVES EDICIONS.

Davant la bona acollida del programa, Ventura destaca que el primer balanç de les empreses participants és “molt positiu”, la FJME ja ultima els detalls d'una nova edició de cara al proper mes de setembre amb la selecció de 20 nous estudiants. “De fet la idea és fer tres programes l'any i anar ampliant poc a poc el nombre de becaris que hi participin”, explica el responsable de la fundació. Per això també els organitzadors estan ampliant la cartera de start-up.

Amb vista a valorar l'impacte del programa la fundació té previst fer un seguiment dels estudiants que hi participin un cop finalitzin els seus estudis i destriar així quants d'ells han optat per integrar-se a una start-up o quants han acabat per esdevenir ells mateixos nous emprenedors.

Al costat dels emprenedors innovadors

La Fundació José Manuel Entrecanales per a la Innovació i la Sostenibilitat es va crear el novembre del 2009 i entre els seus objectius prioritaris està el de fomentar l'emprenedoria entre els joves.

En aquest sentit una de les línies d'acció de la Fundació és invertir en start-up innovadores dels sectors de les energies netes, smart grids&smart cities, eficiència energètica, transport alternatiu, gestió de residus, aigua i recursos naturals, biotecnologia i TIC, en operacions amb un rang d'inversió d'entre els 500.000 euros i els 2 milions d'euros. Només el 2012 la fundació va rebre més de mil set-cents projectes d'empreses dels sectors d'interès.

“Busquem el resultat d'una equació on es sumin la inspiració i la creativitat aplicades a un sector amb futur i, en el nostre cas, la font d'inspiració ve d'intentar millorar el medi ambient i assolir un aprofitament més eficient dels recursos”, expliquen des de la fundació del president d'Acciona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.