Borsa

L'Íbex 35 se'n va de festa

Els resultats de les cotitzades espanyoles oxigenen la borsa. L'Íbex 35 es treu del damunt el signe negatiu el 2013 i rebota un 5,17% en la segona millor setmana de l'any.

Els valors bancaris continuen recuperant posicions en el parquet
i encapçalen la llista de les accions amb millor comportament setmanal

La borsa espanyola ha trencat la seva tendència a ser la pitjor plaça d'Europa. En les darreres sessions l'Íbex 35 ha destacat pel fet de registrar un comportament millor que el dels seus homòlegs, contràriament al que passava en els darrers mesos, quan la resta de parquets pujaven a l'empara de les bones notícies i l'Íbex 35 es despenjava d'aquestes alces. Els motius d'aquest canvi en la marxa del selectiu índex han estat diversos, però la suma de tots ells ha fet possible esborrar el signe negatiu del balanç anual, intentar l'assalt als 8.400 punts i recuperar la confiança dels inversors que s'havia esvaït mesos enrere.

En un primer moment l'estabilitat a Portugal va jugar a favor del deute perifèric, un cop va desaparèixer la incertesa sobre la possibilitat de convocar eleccions anticipades per la manca de consens en el govern portuguès. I la borsa espanyola va aprofitar la calma al país veí, que va relaxar la prima de risc, per començar la setmana escalant posicions. Però l'embranzida experimentada per l'Íbex 35 ha arribat a través de les empreses cotitzades. La primera onada de resultats corporatius presentada a l'Estat espanyol ha mostrat als inversors que la crisi econòmica ha colpejat menys del que s'esperava els comptes empresarials. En la majoria dels casos, els beneficis publicats han superat les expectatives dels experts, fet que ha propiciat que els inversors hagin tornat a mirar cap a la plaça espanyola amb bons ulls.

També ha animat la borsa espanyola l'operació corporativa realitzada per Telefónica per convertir-se en un gegant de la telefonia mòbil a Alemanya a través de la compra d'E-Plus a KPN.

LLUM AL FINAL DEL TÚNEL.

L'optimisme que s'ha respirat en el mercat interior durant la setmana no ha vingut només per la part de les empreses. Les borses han reaccionat amb alces a la millora macroeconòmica que comencen a mostrar les economies de la zona euro. Els indicadors publicats en les darreres sessions, com ara el PMI de la zona euro i l'atur a l'Estat espanyol, evidencien que el pitjor podria haver quedat enrere i el fet que es comenci a veure la llum al final d'aquest llarg túnel ha atret els inversors cap als actius de risc.

Però en aquesta ocasió els mercats han estat selectius i s'han fixat més en la borsa espanyola que en la resta de parquets. Feia mesos que es parlava que aquest mercat estava barat en comparació amb la resta de grans places i aquesta setmana, un cop s'ha confirmat la bona salut de les empreses, els inversors no han deixat passar l'oportunitat d'aprofitar els baixos preus de molts dels valors per fer cartera.

Aquesta millora de la percepció econòmica i la bona marxa de les companyies malgrat la crisi ha permès a l'Íbex 35 registrar la segona millor setmana del 2013, després de sumar un 5,17% en cinc sessions. El selectiu índex va acomiadar-se divendres en els 8.353,60 punts, i va retornar als nivells que tenia a mitjan juny. A més a més, aquest tancament situa altre cop l'Íbex 35 en terreny positiu en el decurs de l'any, en apuntar-se una alça del 2,28% d'ençà que va començar l'exercici.

A aquest balanç positiu s'hi afegeix la bona evolució de l'índex en el mes de juliol. A falta de tres sessions per tancar el mes, l'Íbex 35 arrossega una alça del 7,61% mensual que situa aquest setè mes de l'any com el més alcista de l'any, seguit de l'abril -quan l'Íbex 35 va pujar un 6,30%- i del gener, quan l'índex es va revalorar un 2,39%.En les darreres sessions tornem a trobar, entre els valors més alcistes, Sacyr Vallehermoso. Les accions d'aquest grup, que s'han disparat més d'un 15% en cinc jornades, ja acumulen unes quantes setmanes rebent el suport dels inversors per l'estratègia adoptada per la companyia i l'anticipació al canvi de cicle econòmic.

Per la seva part, els bancs també s'han tret del damunt el pessimisme que els ofegava darrerament i entre els millors valors de la setmana hi ha diverses entitats. Banco Popular, Bankinter, BBVA, Banco Santander i Caixa Bank s'han apuntat significatives alces que han impulsat l'Íbex a tocar dels 8.400 punts.

El grup Mediaset (abans Tele 5) i Red Eléctrica de España (REE) han esdevingut els fanalets vermells de l'Íbex 35 en caure més d'un 3% en tots dos casos. Els inversors han recollit beneficis després de les alces que els dos valors han anat registrant en setmanes precedents. Tot i els guanys de les darreres jornades, cal no deixar-se portar per l'alegria i mantenir-se alerta, atès que les alces experimentades s'han produït amb baixos volums de negoci, habituals en aquesta època de l'any, quan tothom ja pensa en les vacances.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.