Empreses

Elements desenvolupa un teixit que asseca la suor en temps rècord

La marca de roba esportiva, propietat de Scor Equip, afronta la crisi amb innovació i explora nous mercats, amb la mirada posada en el nord d'Àfrica

Una de les nostres prioritats és poder vestir les seleccions catalanes

Un teixit tècnic que no absorbeix la suor i fa que la roba s'assequi en només dues hores i mitja, un temps rècord tenint en compte les vuit o nou hores que triguen altres robes a eixugar-se. Aquesta és la darrera innovació que ha tret al mercat la marca de roba esportiva Elements, propietat de l'empresa igualadina Scor Equip. Batejat amb el nom de M8 –perquè la mostra vàlida va ser la número 8–, el nou teixit és de fabricació local i no obté les seves prestacions de productes químics, ja que el secret està en la seva estructura física i en la composició del fil que s'utilitza, que fa que sigui molt permeable a l'aigua. “Nosaltres també practiquem esport i ens hem preocupat de buscar una solució perquè els esportistes se sentin més còmodes”, comenta el fundador i director general de Scor Equip, Antoni Riera. Tot i el seu assecat ultraràpid, l'M8 manté un tacte agradable i també un preu competitiu a l'abast dels clubs esportius més petits, que són els que proporcionen un major volum de negoci a l'empresa.

Riera, que sempre ha treballat en la indústria tèxtil, va fundar el seu negoci el 1982. “Llavors jo treballava en una empresa del sector i, quan plegava, em dedicava a estampar per a empreses locals, fins que finalment vaig poder establir-me pel meu compte”, recorda. El cert és que en aquella època va tenir un cop de sort que va donar un impuls definitiu al negoci. “Quan es va fer la pel·lícula E.T., Punto Blanco va comprar la llicència per poder posar la imatge de l'extraterrestre en els mitjons i aquesta feina s'havia de fer amb una tècnica –l'estampació per sublimació– en què nosaltres vam ser pioners; ens van fer l'encàrrec i amb els diners vam poder comprar maquinària i avançar. Per això sempre que veig E.T. m'emociono”, explica amb un somriure. Riera és ara propietari de l'hòlding Textil Scor i d'aquest en depenen diverses empreses, entre les quals hi ha Scor Equip, que ha aconseguit que Elements esdevingui la primera marca catalana de roba esportiva. La companyia, que confecciona equipament per a gairebé totes les disciplines esportives, vesteix i patrocina equips de les lligues ACB i Asobal i equipa la majoria dels clubs de la lliga d'hoquei sobre patins, com ara l'Igualada Hoquei Club, al qual vesteix des de fa 30 anys. Elements, però, arriba a totes les categories i, entre els equips que proveeix, hi figura l'Europa, l'històric club de futbol del barri barceloní de Gràcia.

Mercat català.

El volum de negoci de Scor Equip es concentra ara mateix en el mercat espanyol, tot i que Riera es marca com a prioritat guanyar pes a Catalunya. De fet, tot i ser la primera empresa d'equipament esportiu del país, no vesteix cap equip català de les lligues ACB i Asobal i tampoc equipa les seleccions catalanes, a excepció de la d'hoquei. “La meva és una queixa amarga; podem aconseguir els equips espanyols, però no els d'aquí, i això em sap greu”, lamenta el director general. Scor Equip, però, ja ha augmentat els esforços per capgirar la situació, una de les seves assignatures pendents. “Si no tens una marca i un producte competitius en preu i qualitat, per molt català que siguis no t'ho mereixes, però en igualtat de condicions amb empreses de fora no hauria d'haver-hi discussió; potser nosaltres tenim una part de culpa perquè, al final, has de concentrar els esforços allà on et donen resultats i, en el nostre cas, ens hem hagut de dedicar més a l'Estat”, lamenta Riera. A tot plegat cal afegir-hi els boicots que ha sofert l'empresa, segons el director general. “A Sevilla, un client va rebutjar el nostre producte perquè som una empresa catalana, i a Extremadura ens han deixat dos clubs aquest any pel mateix motiu”, apunta.

L'hòlding propietat de Riera, que ha estat afectat per la crisi del sector tèxtil, va tancar el 2012 amb una facturació de gairebé quatre milions, però confia a créixer en els propers anys. “Ara ens hem de buscar la vida apostant per les idees, la innovació i els mercats exteriors”, diu el director general. La companyia exporta actualment un 10% de la producció i està present a Portugal i al sud de França, tot i que ja ha començat a destinar recursos a la recerca de nous mercats. La firma està fent contactes al nord d'Àfrica i, de fet, ja ha tancat acords de distribució amb empreses d'Algèria i Tunísia. Tot i així, no tanca la porta a altres opcions. “Qualsevol país és una oportunitat per a nosaltres; vivim en un món global i la proximitat no és el més important, el que cal és tenir bons contactes i trobar les persones adequades”, apunta Riera.

Novetats.

La marca Elements, d'altra banda, ha tret enguany al mercat una línia de gamma alta, que ofereix equipaments de molta qualitat i, d'entrada, va dirigida a clubs de tennis, pàdel, polo i hoquei herba. Una altra novetat és l'obertura de la botiga en línia www.elements.es, a través de la qual els particulars poden comprar roba per a la pràctica de tot tipus d'esports. És un espai pensat també per adquirir marxandatge i facilitar la feina als clubs. “Per exemple, si per una qüestió de logística no poden passar a recollir l'equipament amb els jugadors, ells podran trobar el conjunt a la botiga virtual i nosaltres l'enviarem al club o a casa seva”, comenta Riera. L'empresa ha apostat per la tecnologia i la innovació des que va néixer i vol seguir aquest camí amb vista al futur, ja que es proposa seguir investigant per millorar la comoditat dels esportistes amb els seus productes.

Scor Equip té 35 empleats, tot i que també dóna feina a un centenar de persones de manera indirecta. La companyia comparteix la filosofia de Roba Neta –que defensa els drets laborals en el sector tèxtil mundial– i té diversos reconeixements, com ara la certificació d'Intermón Oxfam.
Facturació
4 M€
Treballadors
35
Any de fundació
1982

Retornar la producció a Catalunya

Scor Equip vol que el 40% de la producció es faci en tallers locals, una mesura que fomentarà l'ocupació. “Fa uns anys les peces de roba que compràvem a la Xina i al Pakistan eren el 90% de la producció”, compara el director general, Antoni Riera. La firma dissenya les peces, les comercialitza i les distribueix i externalitza la resta de processos. “Aquí es fabriquen els productes més tècnics –com ara l'M8–, les peces personalitzades i les sèries curtes que necessiten una resposta immediata”, diu Riera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Elements desenvolupa un teixit que asseca la suor en temps rècord

Publicat a