Borsa

Desídia en els parquets

Els inversors no troben incentius que motivin l'entrada en borsa. Les alces acumulades en l'any actuen de fre i l'Íbex-35 pugna per eixugar pèrdues setmanals (-0,53%).

La desinversió de La Caixa a Caixabank castiga el valor mentre que Grífols esdevé el millor valor del'Íbex-35 en comprar una filial
de Novartis

Encara estem al novembre i queden vint-i-nou sessions de negociació borsària per tancar oficialment el 2013. Tanmateix en aquests moments, i des de fa ja gairebé un mes, sembla que l'exercici borsari s'ha acabat. Els inversors no prenen posicions en els mercats, els volums de negociació han caigut en picat, els moviments tant a l'alça com a la baixa són mínims,... Tot en el seu conjunt mostra un escenari de desídia que contrasta amb l'optimisme que es respirava durant el setembre i bona part de l'octubre, quan la confiança dels mercats en que la recuperació econòmica era un fet estava en nivells màxims.

Però les coses ara han canviat. Els indicadors macroeconòmics no acaben d'allunyar la crisi del tot. Si bé alguns mostren millores considerables en l'evolució econòmica d'altres arriben als parquets incrementant els dubtes sobre la solidesa de la recuperació. A l'ambigüitat de les dades macroeconòmiques es va sumar la setmana passada el Banc Central Europeu (BCE). El moviment de tipus d'interès ha descol·locat els inversors, que continuen pensant una setmana després que si el banc emissor ha actuat és que les coses no van tan bé com semblava. I a l'altra banda de l'Atlàntic la situació no pinta millor. Malgrat que els índexs de Wall Street avancen la recuperació econòmica (el Dow Jones i l'S&P-500 es troben en zona de màxims històrics) els indicadors no van pel mateix camí. Fins i tot la futura presidenta de la Reserva Federal (FED), Janet Yellen, ha assenyalat que no té cap intenció de retirar els plans d'estímul econòmic fins que apareguin senyals que ho justifiquin. I de moment aquests senyals sembla que no acaben d'arribar.

LA MILLORA JA COTITZA.

A part de les incerteses macroeconòmiques, un altre factor que manté allunyats els inversors dels parquets és el positiu comportament que enregistren la pràctica totalitat d'índexs internacionals. Els mercats consideren que la millora del context econòmic i la sortida definitiva de la crisi que ofega l'economia internacional estan ja recollits en les actuals valoracions dels índexs, que sumen alces que van des del 20% del Dax Xetra (que es mou en zona de màxims històrics) fins el 13% del Fste britànic.

Tanmateix, els inversors tampoc creuen que la tendència alcista s'hagi acabat del tot i mantenen esperances que el conegut com a ral·li de cap d'any torni als parquets en les pròximes setmanes. És per això que els inversors no abandonen els actius de risc, a l'espera que els guanys acumulats en el conjunt de 2013 puguin ser sensiblement superiors en unes poques setmanes i mentrestant els moviments a la baixa també són mínims.

En aquest confús escenari el selectiu Íbex-35 ha estat lluitant per no perdre els 9.700 punts i per eixugar els números vermells en el conjunt de la setmana. Finalment divendres l'índex es va acomiadar en els 9.695,90 punts, nivell que suposa un descens setmanal del 0,53% i deixa en el 18,71% la plusvàlua anual.

Bona part de la davallada de l'Íbex-35 es deu als descensos que han patit un bon grapat d'accions del sector de la construcció. Sacyr, FCC i OHL són dels valors amb pitjor comportament setmanal en acumular descensos que van del 4% al 6% només superats per la baixada superior al 7% que han enregistrat els títols de Caixabank. Els inversors han castigat l'entitat financera per la desinversió que ha fet La Caixa, que ha reduït la seva participació a Caixabank fins el 8,63%. Aquest moviment va provocar una davallada del 9,96% en les accions de Caixabank dijous passat tot i que en la darrera sessió setmanal els inversors van tornar a prendre posicions en el valor aprofitant els baixos preus assolits.

Per contra, el mercat ha premiat una setmana més a Grífols, que torna a ser dels valors més alcistes. Si bé la setmana precedent els seus títols van cotitzar en positiu els resultats trimestrals, els darrers dies les accions de Grífols s'han beneficiat de la compra d'una filial de Novartis que reforçarà internacionalment el grup català. Aquest moviment va disparar el preu de Grífols en borsa i en el conjunt de la setmana la revaloració que acumula és superior al 5%. Ebro Foods, Técnicas Reunidas, Acciona i Endesa són altres dels valors que acompanyen Grifols en la seva tendència alcista durant la setmana.

Fóra de les files del selectiu Íbex-35 aquesta setmana ha destacat en positiu l'empresa Campofrío que ha rebut una oferta pública d'adquisició d'accions (opa) amistosa d'un grup mexicà. Aquesta notícia va disparar l'acció un 11,71% en només una sessió, situant Campofrío per sobre del preu de l'oferta (vegeu breu superior).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.