Borsa

L'atractiu dels petits

Els inversors renoven la confiança en les empreses de petita i mitjana capitalització. La majoria de cotitzades catalanes enregistren plusvàlues de dos dígits el 2013.

Els índexs Ibex Medium Caps, Ibex Small Caps i BCN Mid-50 es disparen més d'un 40% el 2013 enfront del 16% de plusvàlua de l'Ibex-35

L'optimisme dels inversors s'ha esvaït en les darreres setmanes. Els dubtes angoixen, la fi de l'exercici és a prop i poc queda ja per fer en els parquets. Aquestes incerteses estan beneficiant les empreses de petita i mitjana capitalització. Precisament, els inversors s'han fixat en aquestes companyies cotitzades des de l'esclat de la crisi borsària perquè el seu negoci i les seves dimensions els han permès esquivar millor les envestides en els pitjors moments. I aquesta confiança, en comptes de marxar quan les grans empreses han pres el relleu en la remuntada borsària, s'ha reforçat encara més. Només cal fer una ullada a l'evolució dels índexs. Mentre que el selectiu Ibex-35, on cotitzen les grans multinacionals, s'ha revalorat més d'un 16% d'ençà que va començar l'any, altres índexs com l'Ibex Medium Caps o Ibex Small Caps superen el 40% de guany en el 2013. També el BCN Mid-50 de la borsa de Barcelona acumula una revaloració similar als esmentats índexs que agrupen les empreses cotitzades de petita i mitjana capitalització.

I, de fet, moltes de les companyies catalanes que cotitzen en la borsa encaixen en aquesta segment i, per tant, han experimentat un comportament força positiu en l'exercici que estem a punt d'acomiadar. De les tretze empreses cotitzades amb seu a Catalunya, només quatre porten el signe negatiu ancorat a la seva evolució anual. La Seda de Barcelona, Service Point Solutions i Colonial mantenen els inversors allunyats en estar immerses en processos de concurs de creditors o negociant el refinançament del seu deute. SPS recula més d'un 14% en el 2013 mentre que La Seda i la immobiliària s'apunten davallades superiors al 20%.

El quart valor en negatiu en l'exercici és el Banc Sabadell. L'entitat que presideix Josep Oliu oscil·la cada setmana entre els guanys i les pèrdues anuals, en ambdós casos amb moderació. Els darrers dies s'ha situat amb números vermells en el 2013 després d'anunciar la compra del banc nord-americà JGB Bank de Miami per 41 milions d'euros. Tot i que els moviments corporatius del Sabadell estan passant factura al valor en la borsa, els experts creuen que aquestes operacions permetran a l'entitat escalar posicions quan la crisi sigui un malson llunyà.

La resta de valors catalans cotitzats enregistra plusvàlues de dos dígits en el 2013. L'asseguradora Catalana Occidente s'ha disparat més d'un 75% els darrers onze mesos seguida de FCC i Almirall, ambdós valors amb alces superiors al 50% el 2013. La farmacèutica repeteix aquest any entre els valors estel·lars de l'exercici, atès que l'any 2012 ja va situar-se al capdavant de la llista amb una alça del 40%. Un fet similar passa amb Grífols, que en l'exercici precedent va enregistrar un comportament positiu que ha mantingut durant els darrers mesos, tocant preus màxims històrics en les darreres sessions després de pujar més d'un 25% el 2013. Caixabank, Gas Natural, Abertis, Miquel i Costas i Ercros són les altres empreses que tancaran l'any amb una evolució força satisfactòria donat el context de lenta recuperació econòmica mundial.

Malgrat la millora experimentada pel conjunt de borses internacionals i especialment pel parquet espanyol, cap empresa ha reprès els seus plans de sortir al mercat a cotitzar durant els darrers onze mesos. Les ofertes públiques de venda (opv) són inexistents des de l'any 2011 en la plaça espanyola. El comportament dels mercats ha estat incert durant bona part de l'exercici i sempre s'ha dubtat de la continuïtat de les alces, fet que ha allunyat les empreses dels parquets. Tanmateix, a l'altra banda de l'Atlàntic les opv han envaït el mercat. Wall Street ha vist com prop de 200 empreses feien el salt al parquet durant el 2013, enfront de les poc més de 130 que van estrenar-se l'any precedent, aprofitant la liquiditat que està oferint la Reserva Federal (FED) des de fa mesos. El darrer debut en el mercat nord-americà ha estat el de la xarxa social Twitter, que va estrenar-se amb una alça superior al 70%, èxit que contrasta amb la davallada que va tenir un any abans Facebook.

EXCEPCIONS.

Però la sequera d'opv en el mercat continu contrasta amb les estrenes que rep el Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Les darreres nou sortides a borsa que s'han realitzat des del juliol del 2011, després de l'opv de Bankia, corresponen a aquest segment d'empreses en expansió. Les darreres dues companyies que han passat a engrossir aquest mercat són les societats d'inversió immobiliària Entrecampos Cuatro i Promorent, que s'han estrenat en la darrera setmana en el MAB (vegeu breu superior).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.