Focus

Joan Vilanova

Director general de Phoenix i vocal d'Acaes

“Si l'administració ens reclama més, malament no ho devem haver fet”

Ens regim i ens regirem pel marc legal. Si la llei ens permet fer una funció, la farem
No crec
que apareguin
noves
empreses com
bolets
És comprensible que es queixin [els policies] perquè defensen la seva parcel·la

Joan Vilanova és director general de l'empresa Phoenix i exerceix la vocalia de l'àrea de vigilància en la junta de govern de l'Acaes (Associació Catalana d'Empreses de Seguretat, patronal que engloba el 80% de les empreses del sector a Catalunya).

Si ens atenim a les modificacions que introduirà la normativa...
No, no. No és una modificació. El que s'està tramitant és una llei nova. La llei 23/92 fa més de vint anys que està en vigor i, per tant, és normal que calgui una llei nova, una llei que avanci d'acord amb les necessitats dels nous temps.
Entesos. Doncs aquesta llei nova que s'està tramitant suposarà una injecció revitalitzadora per al sector o la vigilància no hi entén, en crisis?
És clar que hem patit la crisi. Tots els sectors han quedat tocats, amb la crisi. I tots són tots. Un exemple: el 2012 el benefici de l'empresa Prosegur a l'Estat espanyol va ser zero. Vull dir que va tenir guanys amb els serveis de transport de diners i amb el servei d'instal·lació i control d'alarmes, però pel que fa a vigilància de seguretat, el benefici va ser zero.
Però, tot i la crisi, de diners, n'hi ha continuat havent i fa la sensació que el posseïdor del diner sempre vol vigilància.
El sector està tocat per dues raons. Primer, perquè hi ha hagut crisi general i, per tant, les empreses retallen despesa. I, segon, i molt important, perquè l'administració pública ha reduït considerablement la despesa. I quan dic administració pública em refereixo a l'administració estatal, a les comunitats autònomes i als ajuntaments. Tota en global, l'administració representa un 22% del negoci de les empreses de vigilància. Per tant, quan el sector públic ha retallat despesa, el sector ho ha notat.
La nova llei els confereix més competències i, com més competències, més feina. Sembla evident que serà una empenta per al gremi de la vigilància.
Pot ser-ho però hem d'esperar-nos i veure com surt la llei. El tempo el marcarà el govern. Inclourà finalment que les empreses de vigilància puguin fer vigilància a l'exterior de les presons? Hi ha qui es posa les mans al cap perquè això es pugui donar, però és que avui ningú s'estranya que les empreses de vigilància i seguretat s'encarreguin de fer el transport de diners als bancs. I això abans del 1973 només podia fer-ho la policia. L'eficiència és la clau i segurament no és lògic que de 80.000 agents que té la Guàrdia Civil, un terç estiguin ocupats fent trasllats de presos. I el mateix passa amb els Mossos en el cas de Catalunya. Quan Felip Puig era conseller d'Interior va revelar que hi havia 500 mossos destinats a funcions purament de vigilància i ja va dir que s'estudiaria si hi havia la possibilitat d'encomanar a vigilants privats la vigilància perimetral de les presons. Caldrà veure si la nova llei ho preveu.
El gremi de la vigilància privada s'ha queixat sovint d'intrusisme.
En aquests moments aquest és un tema menor. Hi ha intrusisme quan hi ha demanda.
Els cossos policials sí que han aixecat la veu per dir que ara seran les empreses de vigilància privada les que faran intrusisme.
És comprensible que es queixin perquè defensen la seva parcel·la. Nosaltres no volem entrar en cap guerra amb ells. Però ens regim i ens regirem pel marc legal. Si la llei ens permet fer una funció, la farem. Ara els vigilants ja són presents a centres comercials, al metro, als trens i en un llarg etcètera de llocs. Per què a partir d'ara hi hauria d'haver més problemes? Si la gent fa les tasques correctament, no hi ha d'haver problemes. Mira, fa 38 anys que som actius com a sector, i malament no ho devem haver fet, si l'administració ens reclama més per fer cada cop més funcions per complementar la seguretat pública.
Temen un desembarcament d'inversors externs a la recerca de negoci rendible?
El mercat està en atonia i la nova llei el que propiciarà és que es puguin fer millors previsions de cara al futur. No crec que apareguin noves empreses com bolets. Les grans companyies internacionals ja operen aquí, pot ser que n'arribi alguna altra però el normal és que caminem cap a una concentració d'empreses per ser més eficients. En el món de la vigilància i seguretat privada potser en algun moment, fa anys, es van guanyar diners, però ara ja no se'n guanyen. Tots tenim menys rendibilitat.
Contractar personal sí que hauran de fer-ho.
Si hi ha demanda, sí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.