Empreses

Manuel Rosillo

President de l'AEBALL-UMPBALL

“L'emprenedoria no és la panacea, cal mantenir el teixit empresarial en marxa”

Reclamem que es rebaixin les taxes i impostos i més simplificació administrativa
La gran destrucció de feina s'ha donat
a la construcció
i a la indústria
Fins que no es posi en marxa la L9 demanem una parada d'Aerobús a la plaça Europa
En aquest país hi ha investigació i innovació, però falla la transferència
Si el crèdit a les empreses fluís
la recuperació seria una mica més ràpida

Manuel Rosillo (1956) és des de fa 20 anys president de l'Associació Empresarial de l'Hospitalet i el Baix Llobregat. Enginyer industrial de professió, compagina la presidència de l'Aeball-Umpball amb l'activitat com a soci de l'empresa Savia Energía y Mantenimiento i les classes de formació professional a l'escola Xaloc. L'entitat agrupa 3.000 empreses, sobretot de la metal·lúrgia, i forma part de patronals com Foment del Treball i la CEOE.

Com està el teixit empresarial de l'Hospitalet i el Baix Llobregat després de cinc anys de crisi?
Hem notat una estabilització en la destrucció d'ocupació, després de l'onada de tancaments del 2009 i el 2010. I també està passant que treballadors d'empreses mitjanes que tanquen s'organitzen per quedar-se l'activitat de la companyia i surten petites empreses que s'aprofiten del bagatge i contactes que tenen. Aquí la gran destrucció s'ha donat a la construcció, després a la indústria i en tercer lloc als serveis. En l'últim trimestre s'han creat 95 noves empreses, sobretot de serveis.
Comencem a remuntar?
Sembla que estem arribant a una certa estabilitat. Si el crèdit a les empreses fluís la recuperació seria una mica més ràpida. Ara és una cosa molt lenta. Una cosa és aturar la tendència i una altra és canviar-la.

El gran problema és la manca de crèdit?
El gran problema de les pimes no és que no els donin crèdits sinó que tan sols els mantenen el que tenen!

Hi ha un sector que hagi aguantat millor la crisi?
La indústria que s'ha posat a exportar és la que està creixent. I també la que fa un gran esforç comercial.
La plaça Europa, de l'Hospitalet, està atraient moltes empreses. Sembla un petit miracle...
Les últimes dades és que s'hi han instal·lat 162 empreses. Ara es veuen tots els edificis amb llums encesos, i això vol dir que hi ha activitat. A prop hi ha una zona que crec que és molt important, el parc científic de salut amb l'Idibell [l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge]. Hi ha científics i infermeres que veuen cada dia què necessiten, i això ho han d'aprofitar les empreses. En aquest país hi ha investigació i innovació, i empreses que són capaces de fer realitat aquesta investigació. Però no hi ha transferència, i aquí hi ha el problema. En col·laboració amb l'Ajuntament volem apropar aquest coneixement i innovació a les empreses i veure si som capaços de fer projectes en conjunt.
Això ho defensava el Biopol, un projecte estrella de l'Ajuntament a l'anterior mandat, i que sembla haver quedat en no res.
Va néixer amb moltes expectatives però va coincidir amb una època complicada. Estava basat en bones intencions però havia de connectar coneixement i empresa, no buscar clients per llogar o fer naus.
Va fallar la transferència?
Sí. I l'Idibell ha agafat aquest missatge i ha enfilat una altra vegada aquest tema. Hi ha bona sintonia, l'Ajuntament hi està posat i crec que hem de fer l'impossible perquè el màxim d'empreses hi puguin participar. I l'administració hi ha de donar un cop de mà.
Potser és complicat que l'administració s'hi impliqui si ha de fer compres i inversions.
Si hi ha poca inversió almenys que la faci on pot crear indústria. A la plaça Europa hem creat l'associació APEL'H perquè la plaça Europa i el districte econòmic tenen unes especificitat molt concretes.
Quines?
Sobretot, la línia 9 de metro. Hem d'agrair a la Generalitat que hagi decidit reprendre les obres, ja que el metro és molt important per al desenvolupament econòmic de la zona. Fins que això no es posi en marxa demanem que l'Aerobús tingui una parada a la plaça Europa per connectar-la amb l'aeroport.
Quines són les grans queixes dels empresaris respecte de l'administració?
Reclamem que rebaixin les taxes i impostos i més simplificació administrativa. No entenem que una empresa que va de Cornellà a l'Hospitalet hagi de fer un expedient nou. I segons en quins polígons, la seguretat a les tardes i les nits.
L'Aeball ha demanat als alcaldes que millorin la fiscalitat. S'han mostrat receptius?
Dintre de les seves possibilitats alguns ajuntaments que s'han adherit a la campanya Salvem les empreses, que vam engegar fa dos anys, han fet algunes reduccions. Que baixin una taxa 100 euros a l'any no salvarà les empreses, però els donen un missatge de proximitat.
La campanya no està només adreçada als ajuntaments, oi?
Està adreçada a conscienciar tota l'administració i les entitats financeres. Volem valorar les empreses i explicar que una empresa que tanca no torna a obrir i és una pèrdua. És moda, i està molt bé, l'emprenedoria. Però s'està venent com la panacea i no és tota la solució. La solució és mantenir el teixit que està en marxa, amb més crèdit o afavorint el relleu de qui es vol jubilar amb qui vol emprendre posant-los en contacte. Tancar hauria de ser l'últim.
Quin seria el potencial de la comarca per explorar nous jaciments?
A l'Hospitalet estem mirant de dissenyar un recorregut turístic que beneficiï la imatge de la ciutat. Al Baix Llobregat té molt potencial industrial la zona de Martorell, així com l'activitat agrària entre Castelldefels i Viladecans. El tema logístic i el creixement que pot propiciar l'Idibell són molt importants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.