Empreses

Triplicar resultats per anar a cercar més rendibilitat

Banc Sabadell es disposa a iniciar un nou pla de creixement després d'assolir un benefici de 247,8 milions, que triplica el del 2012

La compra de Catalunya Caixa no està entre els nostres plans
El cost de la reestructuració de CAM es pot elevar als 13.000 milions

Banc Sabadell, amb 247,8 milions d'euros, que tripliquen el resultat del 2012, dóna per acabada aquesta etapa en què s'ha tractat d'aguantar el tipus per engegar els anys d'un nou pla estratègic que té com a fita principal assolir millorar el negoci bancari, la rendibilitat.

De fet, si bé la majoria de capítols del compte de resultats presenten xifres de “salt quàntic”, en expressió del president, Josep Oliu, com un benefici net de 247,8 milions que triplica els resultats de l'exercici anterior, o una ràtio de core capital que s'enfila fins al 12%, complementada per una cobertura sobre el total de l'exposició creditícia i la cartera d'immobles del 13,61%, és significatiu que el marge d'interessos -diferència entre ingressos financers i costos financers- és dels pocs indicadors de signe negatiu (-2,9%). De fet, com va assegurar en la presentació de resultats el conseller delegat, Jaume Guardiola, el marge d'interessos va arribar a tenir una evolució positiva en el segon semestre de l'any –un 9,6% més que en el mateix període de l'any anterior-, però no prou per compensar la caiguda dels dos primers trimestres, en què Banc Sabadell va haver de redoblar esforços en la captació de dipòsits, pels riscos de liquiditat provocats en la compra de CAM. Guardiola afirma: “El 2013 hem recuperat marge i el 2014 podrem arribar a un marge d'equilibri.” Un capítol que sempre ajuda en la consecució de rendibilitat, les comissions, va créixer el 2013 un 20%, fins a 759.670 milions d'euros.

Una altra ombra, entre les llums, és la morositat, del 13,61%, amb 2,5 punts generats per la reclassificació de crèdit a què obliga la normativa del Banc d'Espanya. Jaume Guardiola afirma: “Al quart trimestre ja es va observar que estava una mica per sota del tercer, per això potser ja estem en un punt d'inflexió.”

El resultat també s'ha beneficiat de les necessitats menors en provisions: 1.763,6 milions, un 30,6% menys que les que va haver d'escometre en l'exercici anterior. I també ha estat un any molt determinat per la gran activitat en operacions financeres, que han ofert uns resultats de 1.479,1 milions d'euros, un 170% per damunt del resultat de l'any passat. Com reconeixia Josep Oliu, director financer de l'entitat, ha estat un any en què “quan s'abaixen tipus, sempre cal generar ingressos en la cartera de renda fixa”. Amb vista als anys a venir, el pla Triple 2014-16, com va explicar Josep Oliu, pretén cercar crear un model de producció que permeti al grup deixar-lo en condicions de fer un nou salt en la conquesta de mercats globals, quan s'hagi obtingut un nivell òptim de rendibilitat, com es van encarregar de remarcar els màxims responsables de l'entitat. En el terreny purament financer, els objectius són quatre: assolir un ROE de doble dígit, “per donar sentit al negoci”, com diu Guardiola; un Core Tier I per damunt del 10%; una ràtio d'eficiència del 40% i una relació entre dipòsits i crèdits del 100%. Pel que fa a la plantilla, la previsió del pla és passar dels 18.077 actuals a 17.000 en tres anys. Al voltant de la incògnita de si el crèdit creixerà el 2014 i els anys a venir, Jaume Guardiola va assegurar que “el flux de crèdit nou creixerà un 20%, especialment en el segment d'empreses”.

A l'entitat, que incorpora 8.000 nous clients cada setmana, i ja en té 6,5 milions, tot incloent-hi els que procedeixen de BMN-Penedès, Lloyds España i Banco Gallego, ara li preocupa, més que continuar sumant, obtenir més rendibilitat de cada client. Amb tot, cal destacar que el 2013 va créixer la inversió creditícia bruta de clients, amb un total de 124.614,9 milions i un augment del 4,2% respecte a l'any anterior, gràcies als saldos que han aportat per BMN-Penedès, Lloyds España i Banco Gallego.

Com era previsible, Josep Oliu va ser interrogat sobre si el Sabadell vol tenir encara més protagonisme en l'inacabat procés de reordenament del sector financer espanyol. Respecte de Catalunya Caixa va ser rotund a dir que no està en els seus plans, si bé es va reservar un as a la màniga, en dir que l'entitat “mantindrà una finestreta oberta, com les de les farmàcies, per si de cas es presenta l'oportunitat d'alguna petita adquisició”. Sobre com s'ultima la incorporació de CAM, Josep Oliu va informar que el Sabadell no ha fet ús de l'esquema de protecció d'actius (EPA), i en ser qüestionat sobre quin serà el cost final de la reestructuració de CAM, va estimar que podria vorejar els 13.000 milions. En valorar l'actual conjuntura, Oliu interpreta: “Es pot afirmar que hem sortit de la recessió, que ja no formarà part de l'horitzó, i no és previsible que tinguem daltabaixos del deute sobirà o crisis bancàries, però no es pot dir que hàgim sortit de la crisi encara.” En aquest sentit, es va mostrar d'acord amb el comissari d'Afers Monetaris i Econòmics, Olli Rehn, que ha declarat que a la crisi espanyola, per fer net definitivament, encara li manquen set anys. Com va dir Oliu, “és possible que calguin més anys de sanejament, la resolució de la crisi no arribarà fins que tot torni a lloc i, entre altres coses, s'hagin recol·locat tots els actius de la Sareb”.

Solvia supera expectatives

El negoci immobiliari ha estat la millor expressió del bon 2013 que ha viscut el Banc Sabadell. Es va iniciar el 2013 amb la fita marcada de vendre 16.000 immobles, i assolir així un valor de 2.600 milions, i els ingressos finalment han estat de 18.501 milions, després d'haver col·locat 3.120 unitats. La progressió ha estat a un ritme del 34%, molt per damunt del que va anotar el mercat, que justament l'any passat va recular tretze punts, amb un nombre de transaccions final de 261.406. En l'activitat de Solvia, la divisió immobiliària del banc, han estat importants les transaccions a l'arc mediterrani, que mantenen un ritme de vendes a l'alça, així com de les transaccions d'estrangers no residents. Això fa que, ara mateix, com va dir Oliu, “no hi hagi una idea clara de vendre Solvia o mantenir-la i ser un actor agressiu al mercat, ara que s'ha convertir en el benchmark del sector”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Triplicar resultats per anar a cercar més rendibilitat

Publicat a