Empreses

llorens-planas

Conveq instal·la a Turquia màquines per manipular plàstics

REFERENT. L'empresa Llorens-Planas dissenya els equips per transformar paper, cartró i plàstics. exportació. Ven la meitat de la producció a fora

L'empresa va començar a exportar als anys 70 a Europa i Sud-amèrica
Fem productes innovadors en què no et surt cap màquina igual

Conveq Llorens-Planas fa més de cinquanta anys que és al mercat fent maquinària especialitzada per a la conversió de papers, plàstics i laminats que necessiten un procés de transformació abans d'arribar al producte final. És el cas, per exemple, de les màquines que han dissenyat per ensobrar els cromos, per tallar el paper de fumar, o per enganxar la banda magnètica de les llibretes bancàries. Són processos que requereixen unes màquines complexes fetes a mida, en què intervenen des de les talladores, rebobinadores, convertidores i laminadores. Aquesta manipulació en cadena és la que es dissenya i es munta per a la fabricació a les instal·lacions que l'empresa Llorens-Planas té al polígon Vallveric de Mataró. El seu gerent, Eloi Planas, explica satisfet com s'han sabut adaptar als nous temps donant resposta a les necessitats que tenen els fabricants.“Ens trobem fent maquinària a mida. Són productes innovadors en què no et repeteixes i no surt cap màquina igual”, explica. Aquesta especialització ha permès a l'empresa situar-se al mercat europeu, on va començar a exportar als anys 1970 i 1980.

ELS INICIS.

Va ser en aquests anys, quan encara poques empreses s'atrevien a sortir a fora a vendre, que els socis Joaquim Llorens i Xavier Planas van obrir-se mercat per exportar les màquines fetes a Mataró arreu del món. Els inicis de l'empresa, però, es remunten al 1956 a la capital del Maresme, quan Jaume Llorens Roca va muntar el primer taller per donar solucions als industrials tèxtils de la ciutat. L'empresa, situada durant anys al carrer Antoni Puigblanch, aviat s'obriria a nous sectors industrials més enllà de l'embalatge de samarretes i mitjons. “De tèxtil en queda poc, però nosaltres sobrevivim”, explica el gerent, que reconeix la visió per obrir-se a nous mercats i la valentia dels seus antecessors per sortir a l'estranger quan pocs ho feien. “Ara et diuen que exportem i que innovem, però nosaltres ja fa anys que fem les dues coses”, explica.

NOUS MERCATS

. Des d'aleshores, l'empresa no ha deixat de vendre a l'estranger i per això l'any 2008 va crear la marca Conveq, provinent de l'abreviació de Converting Equipment, per familiaritzar-se amb un mercat global. Segons explica Planas, molts dels clients són a Alemanya, on tenen un representant, i també a Itàlia, Rússia i Txèquia, a més dels clients de Sud-amèrica i Mèxic. També tenen màquines instal·lades a llocs tan allunyats com Papua Nova Guinea, Sibèria o Angola.

La darrera comanda, però, ha resultat ser en un mercat nou i l'empresa treballarà aquest 2014 en el disseny de maquinària que s'ha d'instal·lar en una fàbrica de Turquia per a la manipulació de plàstics. Actualment la meitat de la producció de Conveq és fruit de l'exportació. L'any passat l'empresa va facturar 3 milions d'euros i les previsions per aquest 2014 són augmentar les exportacions i mantenir-se com a referent al mercat europeu en el sector de maquinària per al converting.

RECONVERTIR MàQUINES.

Els darrers anys la crisi s'ha deixat notar sobretot per la davallada de feina al mercat nacional. “Ens hem hagut d'espavilar per no parar d'exportar, innovar i obrir-nos a nous sectors. Gràcies a això hem pogut trampejar la crisi”, explica el gerent. Mentre que les comandes han anat venint de fora, el mercat intern s'ha limitat a reformar les màquines antigues que ja tenia en ús en comptes de fer grans inversions.

Un dels pocs sectors que han invertit en maquinària nova al mercat espanyol és el de paper autoadhesiu per a l'etiquetatge. Tot i això Planas confia que aquest 2014 hi haurà alguns projectes que apunten que comença a despertar el mercat intern.

RECICLATGE CONTINU.

Per innovar en el sector del converting o de la transformació de materials s'ha d'estar al dia de la darrera tecnologia per aplicar-la a la maquinària que pot ser útil al client. És per això que l'empresa no deixa d'assistir a les fires especialitzades com l'ICE, International Converting Exhibition, que es fa a Alemanya i on s'exposa el més innovador per a la transformació dels materials. “La clau és fer-ho aportant tecnologia perquè sigui ràpid i eficient i si pot ser amb poca mà d'obra”, resumeix.

Llorens-Planas dissenya i munta els prototipus a la planta de Mataró, on treballen 17 persones. L'empresa, però, subcontracta a altres tallers la mecanització de peces i la planxisteria. L'automatització de la màquina l'encarrega a l'empresa d'electrònica Augi de Girona. “En aquesta maquinària l'electrònica suposa el 50% de l'èxit per oferir les prestacions desitjades.” Això permet fer maquinària tan específica com per exemple la que fa un temps han instal·lat a les naus que la companyia alemanya Hartmman té a Mataró on es fabriquen les conegudes tiretes. Conveq va dissenyar el tall i rebobinat per fer els seus apòsits autoadhesius.

A Girona també han dissenyat per a la multinacional Artconver talladores i rebobinadores d'última generació. Es tracta de maquinària automatitzada des de la càrrega i descàrrega de bobines, la posició automàtica de les ganivetes o el control de tensió. Això els permet convertir bobines a velocitats de 600 metres per minut i fins a 1.000 mil·límetres de diàmetre.

El gerent de l'empresa recorda que fa uns anys van rebre un encàrrec singular des del País Basc. Una empresa necessitava una màquina especial per tallar bacallà. “La vam dissenyar partint de la nostra experiència en talladores de paper i cartró, adequant-la a les especificacions de la indústria alimentària i als ambients altament corrosius.” Quinze anys després la màquina continua funcionant a la planta de Bacaladera SA, a Irun.

L'empresa té els seus orígens al centre de Mataró, on es va situar per fer la maquinària per al sector tèxtil fins que es va establir al carrer Antoni Puigblanch, al costat de l'empresa Indtex. En plena expansió urbanística, l'any 2000, la firma es va traslladar al nou polígon de Vallveric, per deixar lloc a nous habitatges al centre de Mataró.
Facturació
3 M€
Treballadors
17
Any de fundació
1956


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Conveq instal·la a Turquia màquines per manipular plàstics