Empreses

Anàlisi d'elit per a l'esport amateur

1d3a ofereix una versió més popular del programa Er1c per ampliar el públic

En el fons és programar el cervell perquè triï l'opció més intel·ligent

L'anàlisi esportiva es vol popularitzar. L'empresa 1d3a, dirigida per Jordi Urquijo i Jesús de Pablos des del Citilab de Cornellà, fa un pas més enllà i aposta perquè l'anàlisi de l'esport d'alta competició, que ofereix a través del programa informàtic Er1c, arribi a la pràctica amateur amb “una versió més senzilla i adaptable a qualsevol context”. Tenen clar que la tecnologia formarà part de la pràctica esportiva a tots els nivells i, després de consolidar-se en l'esport professional, miren cap a l'amateur i el de formació. És la gran aposta per aquest 2014 d'una empresa que va començar l'any 2007 amb una idea innovadora: sumar el vídeo a l'anàlisi estadística per oferir un resultat més subjectiu.

Fa set anys, ja van posar al mercat un format molt visual, fàcil –“com si es tractés d'un videojoc”, comenta Jesús de Pablos– i tàctil. “En el fons el que es fa és programar el cervell; donar opcions perquè quan hagi d'escollir triï la sortida més intel·ligent”, resumeix Jordi Urquijo abans d'explicar que “la immediatesa és clau perquè l'entrenador pugui reforçar visualment l'anàlisi d'una jugada, d'un moment de l'entrenament o d'un partit”. Entre d'altres, van tenir l'assessorament de Luis Aragonés per desenvolupar “un nou sistema d'anàlisi esportiva”, com el defineix De Pablos, que ja s'ha consolidat a l'esport de l'alta competició i que té com a clients a àmbit estatal, entre d'altres, totes les disciplines professionals del Barça, l'Espanyol, el Club Natació Sabadell, el departament arbitral de l'ACB, la Federació Espanyola de Waterpolo i la Federació Espanyola de Rugbi. A àmbit internacional ja estan treballant amb equips d'Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. “Estem generant negoci amb equips de la Premier, la lliga russa de bàsquet i futbol, equips de futbol de Sud-amèrica, i l'escola d'alt rendiment de Qatar”, afegeixen. En prop de 7 anys, a més, han aconseguit analitzar fins a 28 esports diferents: “Tothom pensa en el futbol, però pot servir per a qualsevol esport com bàsquet, tennis, waterpolo...”

1d3a va tancar la facturació de 2013 amb 240.000 euros. Esperen, però, doblar-la enguany gràcies al llançament de les noves versions del programa i a la internacionalització de l'empresa. “Confiem a arribar en cinc anys als 900.000 euros”, comenta De Pablos. De fet, amb l'Er1c per a amateurs passen de dirigir-se a un sector molt concret a obrir el ventall a tot l'esport que no sigui d'alta competició i al formatiu.

Una de les maneres d'arribar a futurs clients és a partir de training camps. Es tracta de jornades formatives que, de moment, ofereixen a federacions per ensenyar a entrenadors l'ús de les tecnologies aplicades a l'esport. “No només formem per utilitzar l'Er1c sinó que l'oferta és molt més àmplia i abasta tot tipus de tecnologies. Amb la matrícula fem un descompte molt especial per adquirir el programa perquè considerem que són persones interessades en la matèria”, diu De Pablos. A banda, existeixen les sessions divulgatives, normalment “gratuïtes”, anomenades SportLab. Els dos empresaris creuen que, gràcies a la xarxa, poden fer arribar a qualsevol indret del món el seu sistema d'anàlisi esportiva. De fet, el mercat internacional també és la gran aposta de l'empresa. Aquesta idea està reforçada per l'existència d'una seu a Londres, que s'encarrega del màrqueting internacional, i d'una oficina virtual als EUA –en concret a Silicon Valley– des d'on estan estudiant el salt al mercat nord-americà. Tenen dues oficines més. Des de Cornellà, la central, es dirigeix i desenvolupa el producte, mentre que a Andorra tenen un centre d'alt rendiment virtual.

1d3a ha evolucionat des de la seva creació, però, en essència, representen el pas de la llibreta tradicional de l'entrenador de qualsevol esport a la digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Anàlisi d'elit per a l'esport amateur