Empreses

Brudy, la nova via de l'omega 3

La companyia divideix la seva recerca en diversos camps, com el càncer o l'ELA

Ja fa una bona colla d'anys que estem immersos en la cultura dels efectes benèfics dels àcids omega 3, tanmateix no som conscients de quin pot ser l'abast de les seves possibilitats terapèutiques en camps tan diversos com la neurologia o la lluita contra el càncer. I la recerca genera projectes empresarials com el de Brudy Technology, que ha esdevingut una referència diferencial al mercat dels omega 3 amb la seva molècula de l'àcid docosahexaenoic (DHA), l'àcid gras que es considera més beneficiós per a la salut, amb incidència en el sistema cardiovascular, el desenvolupament cerebral dels nadons, els ulls, el sistema nerviós i com a alternativa als antiinflamatoris.

“La nostra tecnologia consisteix a sintetitzar la molècula per incorporar-la a complements alimentosos en una concentració alta”, explica el director general de l'empresa, Jaume Borràs. “Brudy Technology vam començar fabricant la molècula per vendre-la a empreses que la incorporaven als seus components alimentosos, però el 2011 vam decidir crear la nostra pròpia comercial, Brudy Lab, per vendre nosaltres directament aquest producte.” Ara mateix, hi ha dues marques per treballar dos canals ben diferents: Brudy, amb catorze referències, abasta les farmàcies i el sector mèdic (oftalmòlegs i pediatres), competint amb gegants com Novartis o Esteve, mentre que Algatrium (set referències) es comercialitza en el sector de la nutrició i la dietètica. En aquest mercat, a l'Estat espanyol, amb un 10% de quota de mercat, es troba en una posició envejable, competint amb noms com Laboratoires Thea o Salvat. La solidesa adquirida del 2010 ençà, amb un creixement del 30% l'any passat i la previsió d'un 25% enguany, ha fet pensar l'empresa en la conveniència d'obrir-se al mercat global, i el 2015 entraran ”de forma decidida en mercats europeus com Àustria i Rússia, després d'haver obert ja mercat a Portugal”, com explica Jaume Borràs.

Brudy s'ha distingit en els darrers anys per esmerçar recursos en l'R+D de forma incansable, i ara mateix està involucrada en diverses recerques clíniques. D'una d'elles ha aconseguit la patent per a un mecanisme que garanteix que el triglicèrid estimula la fabricació del glutatió, o GSH, l'antioxidant més important del cos humà.

La capacitat tecnològica de Brudy Technology li permet fer vestits a mida. Per al departament d'oncologia de l'hospital Sant Joan de Déu, s'ha desenvolupat una emulsió que es pot beure de DHA adreçada a nens malalts de neuroblastoma, un tumor que creix al cervell, i del qual el DHA en frena l'expansió. Jaume Borràs no té dubtes que “l'àrea de recerca en què el DHA pot tenir més protagonisme en el futur és l'oncològica”. En aquest camp, també s'està testant la utilitat del DHA per millorar els resultats de la quimioteràpia, tot augmentant la resistència del cos als efectes del tractament.

Després de les troballes d'alguns estudis internacionals, el DHA també apareix com una eina interessant per ajudar els pacients de dèficit d'atenció, com a alternativa als psicofàrmacs, com indiquen alguns estudis realitzats a Austràlia. “Farem un estudi clínic amb nens que tenen dèficit d'atenció per veure com reben el nostre producte d'alta concentració de DHA, no com el que s'ha utilitzat en l'experimentació que s'ha endegat fins ara.” De fet, en l'estratègia de l'empresa, el 2014 és l'any triat per introduir-se en l'àrea de neurologia, després d'haver guanyat anomenada en el camp de l'oftalmologia, amb resultats de plena satisfacció en l'aplicació del DHA per pal·liar la sequedat ocular.

Enguany també s'està desenvolupant un altre estudi clínic sobre la tasca neuroprotectora que pot desenvolupar el DHA en malalts d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). Després de l'experiència en cultius cel·lulars i rates, ara Brudy, a instàncies de l'Associació de Malalts d'ELA, ha traspassat la responsabilitat de validar aquesta aplicació als investigadors de l'hospital de Bellvitge, un centre de referència en la recerca sobre aquesta malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.