Empreses

Terquimsa aprofita l'ampliació del moll de la química per créixer

L'empresa s'aferra a les hectàrees guanyades al mar per augmentar la capacitat d'emmagatzematge i anticipar-se a la demanda

La inversió de 7,5 milions és mostra de la confiança en la solidesa del sector químic

No hi ha mal que duri cent anys. I menys deu durar encara quan la malaltia ha estat més aviat un lleuger refredat que no pas una pulmonia. Enmig de l'epidèmia que ha atacat la indústria del país, el sector químic ha tingut unes dècimes de febre però hi ha confiança que ja estigui deixant enrere els dies d'aspirina i sopes calentes. Ha estat aquesta confiança en la salut de ferro de la química el que ha portat l'empresa Vopak Terquimsa a fer una inversió de 7,5 milions d'euros per ampliar les seves instal·lacions al port de Tarragona.

L'empresa és especialista en recepció, emmagatzematge i expedició de productes líquids a granel i troba un frondós camp de negoci en la xarxa petroquímica tarragonina. Malgrat que la majoria dels seus clients han tingut exercicis força més brillants que els que estan tancant d'uns anys cap aquí, Vopak Terquimsa preveu que el sotrac ha estat circumstancial i que les plantes químiques tornaran a intensificar el ritme de producció. Arribat el moment, els caldrà tenir a mà les matèries primeres amb què feinegen i, igualment, necessitaran espai suficient per emmagatzemar el producte elaborat.

Vopak Terquimsa té operatius, els 365 dies de l'any i durant 24 hores al dia, 131 tancs d'emmagatzematge amb una capacitat total de 601.853 metres cúbics. Els dipòsits estan repartits entre el port de Barcelona i el de Tarragona, però és aquest darrer el que concentra la terminal de més disponibilitat (400.000 metres cúbics) i és, també, el punt de destí ara d'una inversió de 7,5 milions d'euros.

L'empresa prioritza augmentar la capacitat d'emmagatzematge a Tarragona amb voluntat d'anticipar-se a les necessitats que puguin tenir els seus clients. La recent remodelació del moll de la química duta a terme pel Port de Tarragona ha servit de palanca a Terquimsa per impulsar el seu projecte de creixement. Sobre aquest punt, Pili Folch, responsable de relacions externes de Vopak Terquimsa, apunta: “Fins ara ens trobàvem amb una limitació de capacitat.”

Cotilles fora.

Les 18 hectàrees de terreny que s'han guanyat al mar gràcies als treballs d'ampliació del moll de la química espongen l'espai i són l'oportunitat que esperava Vopak Terquimsa per poder eixamplar la capacitat.

Ignacio J. Casajús, director general de Vopak Terquimsa, manifestava en unes declaracions recents (figuren recollides en la pàgina web de l'empresa): “Un dels factors diferenciadors en la nostra indústria són les infraestructures. En aquest sentit, el Port de Tarragona ha realitzat una planificació excel·lent, amb una visió de futur al meu entendre molt encertada. L'ampliació del calat en el moll de la química ha suposat un avantatge competitiu fonamental pel que fa a altres punts del Mediterrani.” En la mateixa línia, sobre les noves dimensions del moll de la química apuntava: “Ens proporciona visibilitat a àmbit internacional, ja que en un hub és important no només disposar d'una massa crítica suficient, sinó també de potencial futur de creixement.”

Les obres que arrencaran aquest mes de juliol a les instal·lacions de Vopak Terquimsa permetran augmentar en 13.200 metres cúbics la capacitat d'emmagatzematge que ofereix l'empresa. Els treballs s'allargaran per espai d'un any (el termini d'entrega està previst per al quart trimestre del 2015) i representaran la generació de 50 llocs de treball directes i d'un centenar més d'indirectes. Pili Folch matisa que l'ocupació deriva exclusivament de les obres perquè l'ampliació de la capacitat d'emmagatzematge comportarà per a l'empresa la necessitat de contractar tan sols “una o dues persones”. L'automatització de moltes de les tasques fa que, tot i la milionària inversió i la multiplicació de l'espai per emmagatzemar productes, no calgui un important augment de plantilla per poder donar l'abast amb el servei.

Sense rails.

Malgrat que disposa de connexió directa per canonada amb algunes plantes que li són clientes, la manera més habitual de procedir a Terquimsa es caracteritza per fer recepció i emmagatzematge de les mercaderies que arriben amb vaixell i, posteriorment, donar-los sortida a través de camions cisterna. El transport per ferrocarril representa una minoria dels moviments de trasllat.

Sobre aquest punt encara cal fer un pas endavant al polígon petroquímic. Ho va dir Jesús Loma-Osorio, president de l'Aeqt i del clúster ChemMed, fa uns dies en unes jornades sobre el corredor mediterrani: “El ferrocarril és un factor competitiu fonamental per a la indústria.”

Nascuda com a Terminales Químicos SA, es tracta d'una empresa de serveis que es dedica a emmagatzemar líquids per a la indústria química i petroliera. Té implantació al port de Barcelona però el gros dels moviments el registra al port de Tarragona, conseqüència directa de l'activitat del polígon petroquímic.
Facturació
25,5 M€
Treballadors
112
Any de fundació
1970
el detall

Agermanament holandès

L'empresa és fruit de la unió entre Terquimsa (operativa a Tarragona des dels anys setanta del segle passat) i Vopak, firma holandesa que té 83 terminals operatives arreu del món i que és profeta a casa seva perquè una de les seves bases logístiques més importants la té al port de Rotterdam. La titularitat de Vopak Terquimsa queda repartida al 50% entre la matriu holandesa i l'empresa CLH.

Vopak és referent mundial en emmagatzematge de líquids a granel i amb l'aliança amb Terquimsa ha acabat concentrant una forta activitat a Catalunya. Assegura que s'està convertint en “un referent líder en el mediterrani occidental”.

El seu punt fort és l'emmagatzematge de productes com ara olis, biocombustibles, productes químics i petrolífers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Terquimsa aprofita l'ampliació del moll de la química per créixer