Emprenedors

Robots per destriar les escombraries

Sadako Technologies implantarà al juliol el primer prototip a la planta de tractament de residus de Mataró per recuperar plàstic

Preveu obrir una nova cerca de finançament per industrialitzar
la producció

Fa uns tres anys Eugenio Garnica va canviar una feina estable a Iberdrola que implicava viatjar arreu del món visitant centrals nuclears –“Va deixar d'omplir-me”, diu– per llançar-se a l'aventura d'emprendre. Amb quatre socis més va fundar Sadako Technologies -el nom de l'empresa és un homenatge a la nena japonesa Sadako Sasaki, una dels centenars de milers de víctimes mortals de l'atac nuclear sobre Hiroshima- i, després d'una primera fase desenvolupant la tecnologia, ultima la seva sortida al mercat.

L'aposta de Sadako és aplicar la robòtica i la visió artificial al procés de tractament de residus. L'objectiu, recuperar els milers d'articles amb valor que dia a dia es perden en les cintes de les plantes de tractament. “Això no només provoca una pèrdua econòmica milionària, sinó que a més la normativa europea està apuntant que el 2020 el 50% d'aquest material valoritzable haurà de ser recuperat”, explica Eugenio Garnica.

Aquest juliol Sadako provarà el primer prototip d'un robot programat específicament per fer aquesta selecció a la planta de tractament de residus de Mataró. Només en aquest centre centrat en residus provinents dels contenidors grisos, és a dir, els de rebuig, els seus gestors calculen que cada any es perden prop de 2 milions d'euros en no poder recuperar material amb valor com el plàstic. “Són molt conscients del problema, però fins ara no han disposat d'una solució viable econòmicament”, explica Garnica. Actualment les plantes de tractament ja separen les tones de residus que els arriben amb tecnologies electromecàniques i òptiques, però resulten poc efectives, igual que la separació manual. “Som conscients que la implantació de robots en el mercat laboral pot tenir conseqüències socials molt importants, però precisament estem convençuts que aquest és un tipus de feina que han de fer els robots i no els homes”, destaca l'emprenedor.

El prototip que Sadako instal·larà a la planta de Mataró servirà a més com a aparador tecnològic per arribar a altres possibles clients. El mercat és extens si es té en compte que a l'Estat funcionen 300 plantes de tractament de residus, una quarantena d'elles a Catalunya. “Totes amb les que hem parlat s'han mostrat interessades a disposar d'aquesta tecnologia”, assegura Garnica.

Aquesta primera versió del braç robotitzat de Sadako està programada per destriar bàsicament plàstic PET. “Bàsicament l'hem ensenyat a detectar aquest material. És com ensenyar un nen a fer una tasca”, explica l'emprenedor. I la manera d'ensenyar-lo ha estat elaborant un banc de fotos amb imatges reals de les cintes de la planta de Mataró: “L'important és que sigui capaç d'identificar aquest material quan arriba trencat o doblegat, que és com se'l trobarà a la planta”, explica. A més, el robot és capaç de fer aquesta tasca a molta velocitat, amb la qual cosa garanteix una efectivitat superior a la de les tecnologies actuals.

Després del PET, Sadako ja es planteja noves aplicacions i en aquest sentit Garnica explica que els gestors de residus “estan també molt interessats, per exemple, en el cartró”. A més, el model de negoci de Sadako Technologies és fàcilment escalable i en el procés de comercialització els emprenedors tindran també molt present les plantes de tractament de residus de la resta de països europeus.

En poc més de dos anys Sadako Technologies ja dóna feina a set persones, entre elles la germana bessona d'Eugenio Garnica, Belén, encarregada de la direcció financera. En aquest camp la firma ha tingut feina, ja que fins ara ha aixecat 525.000 euros d'inversió externa, 355.000 de finançament públic i 170.000 de finançament privat. A més els socis hi han invertit una mica més de 145.000 euros des del 2012. “Un cop comencem a vendre i hàgim d'industrialitzar la producció, necessitarem una nova cerca de finançament”, explica Garnica. Tot i que per a aquesta cerca l'emprenedor es mostra més interessat “per un soci industrial que no pas per un de purament financer”.

Sadako preveu col·locar al mercat el seu braç robotitzat a un preu d'uns 85.000 euros, “un preu que permetrà a les plantes rendibilitzar la inversió en un any”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Robots per destriar les escombraries