Empreses

AAA Group: nova vida als equips informàtics

L'empresa de reciclatge d'equips informàtics opera des de Barcelona per a tots els mercats europeus

El 95% dels equips que es renoven troben comprador al mercat de segona mà

Amb la frenètica evolució de les tecnologies de la informació, que obliga a renovar el hardware cada vegada de forma més recurrent, s'aguditza la necessitat de gestionar la destinació dels equips que queden obsolets a la fi del cicle de vida del parc informàtic de les empreses, des de la dotació de PC d'una empresa fins als servidors, sempre amb l'objectiu de menar per una via de reutilització d'aquesta maquinària. La barcelonina AAA Group és una de les firmes que es dediquen a proveir les empreses de tots els serveis que s'associen al reciclatge dels equips informàtics, des de la col·locació en mercats de segona mà fins a l'esborrament de la informació al disc dur.

L'empresa, fundada per Benoit Vandevivere i Richard Fauconnier l'any 2009, en temps de crisi, ha anat experimentat d'aleshores ençà un creixement del 100%, fins assolir el 2013 una xifra de facturació d'1,4 milions d'euros, generada per una cartera de més de cent clients, entre les quals hi ha un bon reguitzell de firmes que cotitzen al selectiu Ibex 35. La bona progressió de l'empresa s'explica perquè el seu negoci fonamentalment es desenvolupa arreu de la UE, en un 70%, a mercats com Alemanya, França, Holanda, Regne Unit o Grècia.

Com li agrada dir a Vandevivere, “el que nosaltres fem és la gestió del cicle de vida dels equipaments informàtics de tota mena d'empreses, des d'hotels i comerços fins a grans empreses multinacionals i l'Administració”. AAA Group parteix de la premissa de com reutilitzar de forma responsable i econòmica els parcs informàtics, amb el benentès que la majoria de corporacions renoven els seus actius en tecnologies de la informació cada tres o quatre anys. AAA Group dóna resposta al desafiament que suposa donar sortida a aquests actius amb la seva visió del mercat informàtic, des d'una perspectiva internacionalitzada i unes àmplies xarxes de brokers i socis en la tasca logística. Per gestionar completament el cicle de vida, ofereix tot el ventall de serveis: migració de dades dels equips vells als nous; assegurar l'esborrament del disc dur d'informació que pot resultar confidencial; reparació dels equips; venda de peces de recanvi; mudança informàtica arreu d'Europa o solucions d'estalvi energètic per a equips informàtics.

Com remarca Richard Fauconnier, “la clau és que surti bé l'equació de quan ens podem desfer d'un equip sense perdre diners, encertar-la en el període d'amortització i evitar així que els actius informàtics es podreixin”.

AAA Group ajuda els directors informàtics de les empreses a decidir quan es poden desfer dels seus equips i donar-los sortida. Hi ha diverses opcions, com desgrana Fauconnier: “Podem revendre els equips, al mercat de segona mà o als mateixos empleats, destruir-los o donar-los.” Com assegura, en el 95% dels casos s'aconsegueix revalorar aquests equips i revendre'ls, i això pot ser des d'ordinadors de sobretaula i portàtils o servidors, que poden anar d'una gran empresa a la pime. AAA Group procura que tots els serveis es financin sobre el valor dels equips.

Un servei que ha esdevingut fonamental ha estat l'esborrament d'informació. Segons Vandevivere, “gairebé ningú no té un pla per protegir la informació dipositada en els ordinadors i servidors que han d'anar al mercat de segona mà. No s'asseguren que aquests equips no acabin en males mans i algú pugui disposar d'informació estratègica”. Com afegeix Fauconnier, “molt sovint, els responsables de l'àrea tecnològica estan massa ocupats amb els nous equips que han adquirit i a formar els seus empleats, i no tenen temps per controlar els moviments dels equips vells, sobretot l'esborrament de la informació”. AAA Group fa l'esborrament a la seu de l'empresa o al seu propi laboratori tècnic.

AAA Group ha assumit projectes de certa volada: coordinar el projecte de reparació de 30.000 portàtils d'una societat internacional de lísing; gestionar la recompra de 1.294 equips microinformàtics d'un líder del sector aeronàutic de Tolosa de Llenguadoc; retirar i dur al reciclatge 4.000 unitats de TPV d'un dels principals actors a Alemanya de la distribució discount; logística inversa per a la recompra de 2.268 equips informàtics de la filial espanyola d'un laboratori farmacèutic suís o la migració del parc informàtic de 362 equips d'un laboratori farmacèutic espanyol.

Benoit Vandevivere defensa la importància estratègica que té un negoci com aquest: “El reciclatge és la via més potent per donar ocupació local, i per això mereixeria alguna mena d'avantatge fiscal, més que no pas les importacions, que no es tradueixen en la creació de llocs de treball.” Insisteix que, amb variables com el creixement de la població i l'encariment de l'extracció de matèria primera, “és clar que té conseqüències negatives insistir en aquest model d'obsolescència programada, de consumir més, que incentiva a llençar. Hem de canviar el model de negoci de les empreses, que s'acostumin a reutilitzar productes”.

El mercat de segona mà ha experimentat un gran creixement, però hi ha territoris vedats, com explica Vandevivere: “En el mercat de la informàtica del sector salut, que genera molts ingressos, els grans gegants de la informàtica no han permès que es pogués organitzar un mercat de recompra, i les renovacions del parc informàtic es fan sense sentit.”

És clar que és la mateixa tecnologia que pot generar un canvi de tarannà, com interpreta Fauconnier: “El núvol fa que els equips de les empreses siguin més bàsics, dispositius mòbils, mentre que el gran servidor es queda al núvol, en granges de servidors.”

AAA Solidarity, el vessant social

Els actius informàtics es poden vendre, però també pot ser una bona via de reutilització la donació, abans que destruir. AAA Solidarity satisfà el desig de Vandevivere i Fauconnier d'ajudar ONG locals i internacionals amb el subministrament de material informàtic que els pot ajudar a donar forma als seus projectes. Les primeres associacions amb què ha establert un vincle AAA Group han estat CAPS, ONG de l'àrea de la sanitat, que ha pogut completar el seu equip de PC de la consulta de ginecologia; Banc dels Aliments, entitat que recull aliments consumibles però no comercialitzables, també ha rebut un conjunt de PC vitals per a les tasques d'emmagatzematge; i Enol Vert, entitat conservacionista francesa que es dedica a la protecció dels boscos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

AAA Group: nova vida als equips informàtics