Ànima treurà el 2015 al mercat la moto elèctrica Volta
L'estudi de disseny català creat ara fa deu anys també comercialitzarà per internet mobles que ha dissenyat
A l'estudi de disseny industrial Ànima se li ha encomanat una saludable febre emprenedora, que l'ha dut a esdevenir contructor d'una moto elèctrica, sota la marca Volta BCN, i fabricant de mobles que es venen per internet (Mobel Box), dos projectes que seran una realitat tangible al mercat en els pròxims mesos.
Aquesta passa transcendent cap al control absolut del producte, des del seu esbós sobre la pantalla al servei al client final, ha vingut determinat, com explica Joan Sabata, director general d'Ànima, per l'estratègia adoptada recentment de “treballar al costat d'empreses innovadores d'àmbit local, tractar de créixer juntament amb elles”. Es tracta d'start-ups amb una forta base tecnològica que necessiten disseny per crear el producte i que tingui un bon llançament al mercat. Com a exemples tindríem firmes com Fliwer, que fabrica sensors que mesuren les millors condicions de llum i humitat per a les plantes, o Fast Park, responsable d'un sensor de pàrquings. Com diu Sabata, “ens interessen perquè són el futur del teixit industrial, després de la desindustrialització que hem patit els darrers anys”.
participar.
El projecte va aconseguir el suport de la Generalitat amb 700.000 euros, i ara els seus promotors es troben en rondes de finançament perquè finalment el capital privat faci possible que la moto estigui a l'abast del consumidor final al 2015. De moment, Ànima ja ha aconseguit engrescar una xarxa de distribuïdors, amb els quals ha concertat el compromís de servir-los 300 unitats l'any vinent, per arribar a les 1.200 l'any següent.
Volta BCN creix paral·lelament a una altra iniciativa, Mobel Box, el disseny, producció i comercialització de mobles via internet que serà una realitat el darrer trimestre de l'any. Com argumenta Joan Sabata, “hem volgut aprofitar que la capacitat de producció del sector del moble català està molt aturada per tirar endavant aquest projecte amb el qual els podem ajudar, tot obrint-los un nou canal”. Ànima ha dissenyat un catàleg de mobles fàcils de muntar, o ja muntats, en què s'ha buscat per damunt de tot la funcionalitat. El concepte de Mobel Box parteix de la nova realitat d'aquest mercat: “S'ha esvaït la idea de comprar mobles per a tota la vida, i ara el consumidor vol mobles funcionals, fàcils de muntar i desmuntar, que li permetin fer actualitzacions periòdiques de la seva llar.” Els factors clau per a l'èxit de l'empresa seran que el client tingui un cert marge per a la personalització del seu moble, que se li haurà de servir gairebé muntat i en un termini de temps raonable -dues setmanes a l'inici de l'activitat, amb la previsió de passar a una setmana a mitjà termini.
Joan Sabata creu que el nou model de negoci que està assajant Ànima el pot seguir replicant: “Vam néixer com a estudi de disseny, però ara que hem comprès com funciona el negoci, podem pensar en aquestes línies de negoci alternatives.”
xina, el mercat.
A tots els rams industrials
El segell d'Ànima el podem trobar a tota mena de sectors: en automoció, ha estat al darrere dels dissenys del cotxe esportiu Tramontana o de la moto Bottpower; en màquina eina, ha col·laborat amb Casals, Sumec i Freud en el disseny d'eines portàtils; en tecnologia, ha dissenyat un casc de monitorització neurològica per a Starlab o una carcassa de mòbil per a Motorola. També el trobem en mobles per al bany, puericultura o complements personals.
Ànima treurà el 2015 al mercat la moto elèctrica Volta