Empreses

Rialpack de Manresa creix un 60% anual des del 2011

La firma que dissenya i fabrica maquinària per a la indústria càrnia i hostaleria exporta el 50% als EUA, al Canadà o a la regió del Magrib

Ha estat clau tenir un representant
al mercat nord-americà
Dissenyem i fabriquem el producte i donem servei postvenda

Rialpack Industries, una pime de Manresa nascuda el 2011, està especialitzada en el disseny, fabricació i exportació de maquinària per a la indústria càrnia i hostaleria. La firma, fundada per dos socis, Josep M. Ricart i Antonio Alamo, ha obtingut un creixement entorn del 60% des del primer any de vida. Un dels èxits de l'activitat frenètica en què es troba l'empresa catalana és degut “al control de tota la cadena de producció” i, sobretot, “a l'aposta clara pel mercat internacional”, afirmen els dos socis de la firma bagenca.

L'empresa va tenir clar, des del primer dia d'activitat, que el mercat havia de ser el món. Per això, van buscar un representant a l'Amèrica del Nord per “tenir una penetració considerable als EUA i al Canadà”, explica Josep M. Ricart. Tres anys després del seu naixement, aquell mercat ha estat “el que millor ha funcionat”. De fet, les exportacions els representen el 50% de la facturació i destaquen aquests dos països, però també la zona del Magrib. Tot i així, s'han produït comandes “molt interessant” des d'altres zones. Per exemple, Algèria, Portugal, Suècia, Mèxic o Guatemala. Les perspectives per aquesta pime catalana són d'augmentar el percentatge d'exportació de manera considerable. Però això no vol dir que es desatengui el mercat interior. Un dels sis membres que configuren l'empresa –a final d'any segurament s'ampliarà la plantilla– té la funció de “treballar l'aspecte comercial a les comarques centrals de Catalunya”, explica Ricart. Aquest professional del món de les vendes treballa bàsicament al Bages, el Berguedà, l'Anoia, el Solsonès i Osona. La resta de comarques catalanes també es fan des de la seu de Manresa. “Catalunya és un país petit i, en poca estona, arribes al lloc que demanen la nostra presència”, diu el responsable de l'àrea comercial.

dues marques.

Rialpack Industries disposa de dues línies de fabricació orientades a l'exportació de la producció. Una és Clippack, que engloba la maquinària per a la indústria càrnia. Ara per ara els productes d'aquesta marca els representen entorn del 30% de la facturació. L'altra marca és Rialpack, que abasta maquinària d'embassat per a l'alimentació, sobretot la tècnica de l'embasament al buit i termosegelladores. Per la firma bagenca, el client és l'usuari final del producte. “També donem el servei tècnic de postvenda”, explica Antonio Alamo.

Rialpack Industries preveu tancar l'any amb una facturació de mig milió d'euros. Malgrat els forts augments de creixement, els dos socis de l'empresa són realistes i creuen que fins que no hagin passat cinc o sis anys “hem de fer els passos de mica en mica per no tenir cap tensió de tresoreria extrema”.

Ara volen consolidar-se com a empresa i donar-se a conèixer. “Cada any anem a dos o tres fires especialitzades del sector”, sentencia Josep M. Ricart. Una de les fires que va donar molt de ressò a l'empresa va ser Barcelona Tecnoalimentària 2012, on es va presentar oficialment Rialpack SL a escala nacional i internacional.

Una de les crítiques que els dos socis fan de l'empresa és la reticència per la banca, perquè “és molt estricta a l'hora de prestar crèdits”. Critiquen que les entitats financeres demanin massa avals per prestar recursos. “Moltes vegades es presenten uns projectes molt ben documentats però moltes iniciatives només són idees”, diu Ricart. En canvi, “nosaltres tenim molta maquinària, peces molt cares, recanvis, i mai ningú de cap entitat no ha vingut a veure la nostra empresa per veure si som molt seriosos”.

Rialpack està situat al polígon industrial Bufalvent de Manresa. De moment, no pensen canviar d'emplaçament perquè ara com ara la nau que té pot absorvir l'ampliació de diversos llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Rialpack de Manresa creix un 60% anual des del 2011