Empreses

Comsa Emte reordena el negoci del manteniment d'instal·lacions

Emte Service aglutina un conjunt d'activitats que facturen uns 60 milions d'euros i donen feina a unes mil persones.

El Liceu, Fira de Barcelona o l'aeroport del Prat estan entre els clients de la firma

Les diferents empreses de manteniment d'instal·lacions i serveis del grup Comsa Emte han passat a estar englobades dins de l'ensenya Emte Service, la direcció de la qual acaba d'assumir Lluís Àlvarez. La mesura s'emmarca dins del procés de reorganització interna que el grup va encetar fa un any amb la divisió de l'activitat en tres branques: infraestructures i enginyeria, concessions i renovables, i manteniment i serveis. Emte Service és la pota de menor volum de negoci -uns 60 milions dels 1.575 milions que factura el grup- però és estratègica pel nombre de treballadors en plantilla -un miler dels 8.500 del grup.

En aquests moments Lluís Àlvarez està dissenyant els objectius de la divisió que passen per consolidar el nou perímetre empresarial, assegurar el creixement orgànic -no hi ha previsió d'adquisicions-, avançar en la implantació exterior i participar en els projectes del grup. En aquest sentit, Comsa Emte, propietat de les famílies Sumarroca i Miarnau, busca diferenciar-se en el mercat donant respostes més globals als reptes arquitectònics i d'enginyeria que s'estan plantejant a Espanya i a l'exterior. Això significa fer propostes que vagin des de la construcció de l'obra i el muntatge de les instal·lacions tècniques fins al manteniment un cop s'han lliurat les claus de l'obra al propietari. “No som una peça separada del grup sinó que ens afegim a tota la cadena de valor que oferim als nostres clients”, explica Àlvarez.

Actualment, en els concursos de grans obres, la construcció i la conservació són encàrrecs que sovint van per separat. Per tant es poden adjudicar a empreses diferents i, fins i tot, competidores. Això és així fins al punt que, per exemple, Emte Service ha assumit el manteniment de la Torre Espacio de Madrid, que havia estat construïda per OHL. Però la tendència és cap a les solucions globals que simplifiquen la interlocució i són una garantia afegida en la fase de construcció, ja que si hi ha errades les patiran operaris de la mateixa empresa. I en aquest terreny vol competir el grup Comsa Emte. Els jutjats de Terrassa i la Bisbal s'han fet seguint aquesta visió.

La nova Emte Service és bàsicament una empresa que ofereix serveis integrals de manteniment: això vol dir que fa les tasques de conservació de les xarxes d'electricitat, de climatització, de protecció contra incendis, de transport, de comunicació, de seguretat, etc. El 75% de la seva activitat procedeix d'aquest àmbit. A la seva cartera de clients hi ha edificis emblemàtics com ara el Liceu de Barcelona, l'hospital de la Vall d'Hebron, l'aeroport del Prat, la Presidència de la Comunitat de Madrid, el centre comercial l'Illa Diagonal, Fira de Barcelona, la seu de Gas Natural i les cadenes de botigues de Nespresso i de Swarovski.

‘Facility management'.

Al voltant d'un 10% del negoci procedeix del que en anglès s'anomena facility management, una disciplina relativament nova que vetlla perquè els edificis funcionin bé amb la creació d'una figura de coordinació. Prové dels Estats Units i fa sis anys va experimentant un boom a casa nostra, que la crisi va estroncar. Tot i així hi ha grans corporacions com el grup La Caixa o Inmobiliaria Colonial que mantenen aquesta filosofia de la mà d'Emte Service.

El camp de l'eficiència energètica és una altra font d'activitat per a Emte Service. En aquest cas, es gestiona la compra de l'energia i es planifiquen les inversions per optimitzar al màxim el consum i la despesa. L'empresa treballa amb aquests objectius al Port de Barcelona i al CAR de Sant Cugat.

El Grup Comsa Emte, resultat de la fusió el 2009 de les empreses de Jorge Miarnau i Carles Sumarroca, va facturar 1,575 milions d'euros el 2013. La crisi del sector a l'estat ha impulsat l'aposta internacional del grup, el vuitè del sector per volum de negoci a Espanya.
Facturació
60 M€
Treballadors
1.000
Any de fundació
1994
Activitat emblemàtica

Que les fonts de Trocadero llueixin

El disseny, la construcció i el manteniment de fonts ornamentals és una de les especialitzacions més curioses d'Emte Service i la que més projecció internacional li proporciona a aquesta empresa del grup. Han dut a terme projectes a Xile, Nantes o Bilbao. Però el manteniment de les fonts ornamentals de París, entre elles les de Trocadero, prop de la Torre Eiffel, és quelcom que per a Emte Service té un significat especial. En part per la projecció exterior que li proporciona treballar en unes fonts tan emblemàtiques i, en part, perquè està obrint noves vies de negoci a França. De moment ja han assumit el manteniment d'algunes instal·lacions a la capital de França. L'origen d'aquesta activitat es troba en l'adquisició de l'Oficina Tècnica Buïgas, del constructor de les fonts de Montjuïc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Comsa Emte reordena el negoci del manteniment d'instal·lacions