Opinió

Enfortint el cooperativisme

El nostre sistema econòmic viu un moment complicat com a conseqüència de les penúries de l'anomenat primer sector (sector públic) i les desigualtats i injustícies que genera massa sovint el segon sector (empreses privades). Per això, les cooperatives, que integren el tercer sector de l'economia, poden jugar un paper cabdal per la seva gestió democràtica i també pel seu interès per la comunitat. A Catalunya, hi ha 4.100 cooperatives que estan presents en totes les activitats econòmiques i representen prop d'un 6% del PIB de Catalunya.

En ser organitzacions centrades en les persones, les cooperatives han resistit millor la crisi econòmica. El 2013, en un context de destrucció d'empreses i de llocs de treball, ha augmentat de 147 el nombre de cooperatives i el sector cooperatiu ha contribuït a crear 1.400 llocs de treball. Tot i les dades favorables, hi ha aspectes millorables relacionats, essencialment, amb la rigidesa normativa, el finançament i la gestió. Per resoldre aquestes limitacions hi ha en marxa un nou Projecte de Llei de Cooperatives que ja s'està tramitant al Parlament de Catalunya.

Tot i que aquest projecte ha aixecat opinions molt diverses en el sector, crec que es tracta d'un bon marc legal per diversos motius. Vegem-ne alguns. En primer lloc, es flexibilitza la creació de noves cooperatives amb procediments més àgils i eliminant tràmits innecessaris. En segon lloc, es diversifiquen les vies de finançament. Això és clau en un moment en què la transformació del sistema financer fa necessari augmentar les fonts de finançament i enfortir el capital. En aquest sentit, es potencia la figura del soci col·laborador financer que només aporta capital a la cooperativa. En tercer lloc, s'agilitza l'operativa amb uns òrgans socials més dinàmics. Per exemple, les cooperatives que ho acordin podran reduir els tipus d'acords que s'han d'aprovar a l'assemblea de socis. Això és bàsic en un món de canvis accelerats on les oportunitats requereixen agilitat en la presa de decisions. En quart lloc, es potencia la dimensió fent més fàcils els processos de fusió i transformació. Cal recordar que, en general, les cooperatives més grans estan més professionalitzades i tenen una posició més favorable per afrontar els pròxims anys. Un aspecte destacable és que el projecte no obliga a canviar els models de funcionament de les cooperatives que no necessitin els nous instruments dissenyats per millorar el finançament i la gestió.

En definitiva, crec que es un bon projecte que farà més fort el cooperativisme facilitant la creació i el creixement, tot millorant la professionalització, el finançament i la intercooperació. Cal remarcar també que tot això es fa sense renunciar als valors clau de l'economia social: la gestió democràtica i l' interès per la comunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.