Empreses

Mútua Terrassa accelera el creixement del negoci no concertat

El grup vol compensar la incertesa en la part assistencial amb més fortalesa en l'àrea privada, logística i asseguradora, i estudia diverses operacions

L'entitat preveu acabar l'any amb un augment del 10% en l'activitat global

El negoci de la sanitat concertada s'ha ressentit de les retallades tarifàries que ha fet la Generalitat els darrers anys. D'això adverteixen les patronals del sector i ho constaten els operadors. El president de Mútua Terrassa, Josep Betriu, admet que l'activitat del grup s'ha vist condicionada per aquestes retallades, malgrat que les tensions de tresoreria motivades pels impagaments s'han suavitzat.

Segons Betriu, aquesta situació ha impulsat l'entitat, que obté un 85% dels seus ingressos de concerts amb l'administració, a accelerar el creixement en àrees paral·leles. “No ens hem replantejat res, però sí que estem buscant potenciar les altres activitats, que ja s'estaven fent, però s'han accelerat”, explica el recentment nomenat president de la mútua.

Precisament dintre d'aquesta estratègia s'emmarca l'operació de compra de tres centres de Salus XXI, especialitzats en els àmbits de la ginecologia, l'obstetrícia i la reproducció assistida i que des de fa unes setmanes operen sota el paraigua d'Àptima Centre Clínic, la filial que agrupa l'activitat sanitària privada del grup. L'operació, que ha suposat una inversió inicial de 100.000 euros, contempla la subrogació del 90% de la plantilla d'aquests centres. A més, Betriu comenta que s'estan incorporant nous professionals mèdics.

Un altre dels acords que Mútua Terrassa ha tancat els darrers mesos és el de lloguer de l'edifici de l'hotel Vapor Gran al BBVA. Les obres per convertir l'immoble en una residència per a gent gran ja han començat i s'espera que a principis de l'any vinent entri en funcionament. Les 130 places de residència i 20 de centre de dia reforçaran l'activitat privada en aquest àmbit de l'entitat, que és el primer operador de residències concertades de Catalunya.

Noves oportunitats.

Segons Betriu, aquest ha de ser el camí per a Mútua Terrassa. Així, durant els propers mesos es poden tancar més operacions similars. “N'hi ha diverses. No podem enumerar-les perquè estem en negociacions, però segur que en vindran”, diu el president de l'entitat, que comenta que cap d'elles no està lligada encara i s'excusa en la prudència per no avançar-ne detalls. A més, explica que, amb la crisi, s'han generat oportunitats molt atractives.

Betriu tampoc no concreta de quins àmbits poden venir aquestes novetats perquè, segons afirma, es treballa en diversos flancs. No obstant això, admet un especial interès a créixer en el negoci assegurador, que és l'originari de l'activitat de Mútua Terrassa, que va començar a operar com a entitat asseguradora l'any 1900.

De fet, en la darrera assemblea, celebrada a finals del mes passat, es va aprovar l'absorció de Mútua Previsora de Barcelona. Gràcies a aquesta compra, que es va decidir el 2013, el grup podrà incorporar 2,5 milions d'euros en pòlisses i 6.000 assegurats. Betriu considera que Mútua Terrassa farà un “salt important” amb aquesta adquisició.

L'altre pas endavant de l'entitat el farà amb el trasllat de diferents serveis sanitaris -consultes externes, rehabilitació, hospital de dia i contact center- als espais comercials i aparcaments de la nova estació Vallparadís-Universitat dels Ferrocarrils de la Generalitat. Segons Betriu, el trasllat permetrà a l'entitat “redimensionar les instal·lacions i créixer en altres activitats”.

Amb tot, els responsables de l'entitat preveuen un creixement proper al 10% durant aquest any. Segons Betriu, les perspectives indiquen que augmentarà l'activitat en totes les àrees. No obstant això, deixa clar que, en el cas de l'assistencial concertada, no ho poden dir rotundament perquè no depèn de Mútua Terrassa directament. “Nosaltres tenim la voluntat de créixer i fer més activitat. Però és l'administració qui ens ha de concertar l'activitat. I, si no ho fa, malauradament, no podrem créixer”.

Durant l'exercici 2013, el grup va facturar 228 milions, una xifra lleugerament inferior a la de 2012, quan les vendes de la mútua i les seves filials van ser de 234 milions. Pel que fa al benefici total net, l'entitat va tancar 2013 amb 2,3 milions. L'exercici anterior els guanys havien estat de 4,1 milions d'euros.

L'activitat de Mútua Terrassa es concentra gairebé tota a Catalunya i, molt especialment, al Vallès Occidental. Betriu comenta que s'han estudiat diverses opcions que passaven per prestar una activitat a fora del Principat, però no n'ha fructificat cap. I, segons diu, tampoc no hi ha la intenció de fer-ho a curt termini.

Mútua Terrassa té 3.800 treballadors, i la seva divisió assistencial, la més important, inclou l'Hospital Universitari Mútua Terrassa, 9 centres d'atenció primària i 4 consultoris, a més de gestionar l'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Pel que fa a l'àrea sociosanitària, l'entitat gestiona 19 centres geriàtrics, de salut mental i d'atenció a la discapacitat. El negoci es completa amb l'àrea privada, l'asseguradora i la logística sanitària.

Fundada l'any 1900 com a Mútua Asseguradora d'Accidents de Treball, ha ampliat el seu negoci a l'àrea assistencial, sociosanitària, logística sanitària i de sanitat privada. Radicada al Vallès Occidental, presta el 99% dels seus serveis a Catalunya.
Facturació
228 M€
Treballadors
3.755
Any de fundació
1900
el sector

Consolidació: perills i oportunitats

El sector de la salut privada ha vist com els auguris de consolidació han pres forma amb la fusió de Quirón i IDC Salud. Segons Betriu, alguns operadors no veuen amb bons ulls aquesta operació perquè hi ha més risc que el negoci esdevingui un oligopoli. No obstant això, reconeix que es poden generar oportunitats per a grups com el seu. Betriu avança que algunes empreses petites poden passar per dificultats i això afavoriria les fusions i l'aparició de grups mitjans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mútua Terrassa accelera el creixement del negoci no concertat