Empreses

Cottet fabrica lents graduades per a l'ús de Google Glass

Lens permet fer servir amb nitidesa les ulleres de realitat augmentada a les persones amb problemes de vista

El preu de la graduació és el mateix que el dels vidres convencionals

Les ulleres de realitat augmentada Google Glass ja estan a la venda als Estats Units, aviat estaran al mercat britànic i s'espera que abans de desembre arribin al mercat espanyol. Permeten veure el que hi ha al mòbil i fer fotos i vídeos mitjançant un dispositiu que es col·loca en un dels angles superiors de la muntura, i això és un problema per als 25 milions de persones que a l'Estat espanyol utilitzen ulleres o lents de contacte. Les lents normals es configuren tenint en compte que mirem bàsicament endavant o cap a baix, i això comporta que no es vegi amb nitidesa la pantalla del visor.

Per solucionar-ho, el grup d'òptica Cottet ha desenvolupat amb la col·laboració de l'empresa Prats, especialitzada en la fabricació de lents, Lens, una lent fabricada amb tecnologia free-form que permet la graduació específica per a les ulleres intel·ligents.

“El projecte d'investigació va iniciar-se l'octubre del 2013, amb l'objectiu de ser la primera òptica d'Espanya a facilitar a persones amb defectes de refracció l'ús de les ulleres intel·ligents. Era tot un repte, però ho hem aconseguit”, explica Àlex Cottet, director de màrqueting del grup òptic català.

Fabio Delgado, director òptic de Cottet, explica que “s'ha fet un estudi exhaustiu de posició de la muntura, fisonomia i desviació entre la zona del visor de Google Glass i el centre òptic de la lent. Sigui monofocal o progressiva, la lent es fabrica oferint la màxima nitidesa en la pantalla del visor a persones amb miopia, hipermetropia, astigmatisme o presbícia”.

A Cottet expliquen que el preu de la graduació de les lents adaptades a Google serà el mateix que el dels vidres normals. “Modifiquem el procés de fabricació de la Lens en relació amb les convencionals, però això no representa un cost afegit”, diu Delgado. L'empresa nord-americana té set models de muntures per als que necessiten vidres graduats, que als Estats Units ven a 225 dòlars i encara no se sap quant costaran al mercat espanyol, tot i que es parla d'entre 400 i 500 euros, que se sumaran al cost del dispositiu Google Glass, que tampoc se sap però els interessats es poden anar fent una idea tenint en compte que als Estats Units es va començar a vendre a l'abril a 1.500 dòlars.

Per a Javier Cottet, director general de Grup Cottet, el desenvolupament d'aquesta lent s'explica perquè “la missió de la nostra companyia és treballar perquè els grans avenços tecnològics estiguin a l'abast de totes les persones”. Àlex Cottet hi afegeix que la voluntat de l'empresa d'intentar ser els primers en tecnologia s'ha de compaginar amb la realitat del mercat: “En preus ens hem tornat una mica histèrics, i per això, tot i l'aposta per les últimes tecnologies i la qualitat, hem de vendre de tot, perquè el client et demana productes que siguin correctes i a preus baixos.”

Innovació. Alguns exemples d'aquesta voluntat d'estar a l'última són que l'any 1915 Cottet va començar a vendre ulleres graduades per a esportistes, el 1940 va ser la primera òptica espanyola a disposar de lents de contacte, el 1946 va introduir els Ray-ban a Espanya, el 1965 va introduir-hi les primeres lents progressives, i cinc anys després va ser el primer grup a incorporar l'audiologia a les òptiques i el 2012 va introduir la màscara d'esquí amb GPS i càmera de vídeo FHD. El 1995, Cottet va implementar un nou concepte de negoci importat dels Estats Units, i que consistia en botigues especialitzades en la venda d'ulleres de sol. D'aquesta manera, al centre comercial Maremagnum de Barcelona, va néixer una nova línia de negoci, Cottet Sol, present als principals aeroports i centres comercials espanyols més rellevants.

L'any 2003 va accedir a la direcció de la companyia la quarta generació familiar, amb Javier Cottet com a impulsor d'un procés de professionalització de la marca amb l'objectiu de millorar la gestió basant-se en la innovació i la tecnologia. L'any següent es va realitzar una gran inversió en un nou centre logístic al 22@ de Barcelona, amb l'objectiu de centralitzar i optimitzar els serveis de laboratori de muntatge i els serveis d'emmagatzematge i enviament de productes a totes les botigues.

L'any 2009, dins del pla de creixement de l'empresa i amb l'objectiu d'apostar per una més gran especialització en aquest servei, Cottet va inaugurar el primer centre dedicat plenament a l'audició, amb la marca Cottet Audio. L'any següent es va obrir la botiga a internet d'ulleres de sol i a la vegada s'iniciava el desenvolupament de les botigues Cottet Sol mitjançant el format de franquícia.

Cottet té 44 establiments (41 de propis i 3 de franquiciats) a Espanya i Andorra. El president del grup, Jorge Cottet, i els seus fills tenen un 10% de les accions d'Indo, fundada l'any 1937 a Sevilla pels tres fills del fundador.

Constantino Cottet, fabricant francès d'ulleres, va anar a Barcelona per difondre la seva producció a l'Exposició Universal de 1888. El 1902 obria la botiga de Portal de l'Àngel, que continua sent la seu de l'empresa familiar -que ara porta la quarta generació- i és l'òptica més gran d'Europa, amb 2.000 metres quadrats de superfície.
Facturació
26 M€
Treballadors
200
Any de fundació
1902
Control

Amb veu o per la barnilla

Google Glass mostra la informació disponible al mòbil intel·ligent, amb el qual es connecta per Bluetooth, i permet l'accés a internet amb ordres de veu. El dispositiu es pot controlar tocant una superfície tàctil a la barnilla. Entre els principals àmbits d'aplicació de les ulleres de realitat augmentada destaca el seu ús professional, per exemple en el camp de la cirurgia, on els cirurgians que en disposin podran consultar informació mentre operen o retransmetre en directe una operació. En la vida quotidiana, es poden fer fotos, consultar rutes o respondre missatges mentre es camina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cottet fabrica lents graduades per a l'ús de Google Glass