Empreses

PMS vol proveir la indústria del petroli de l'Àfrica subsahariana

La companyia, que ven productes industrials al Magrib, està sondejant Moçambic, Nigèria o Guinea per subministrar a les plantes extractives.

Una filial guanya el concurs per a la construcció d'un abocador per als residus industrials

PMS Internacional, firma especialitzada principalment en l'exportació de productes industrials cap al Magrib, ha posat el punt de mira en els països de l'Àfrica subsahariana amb recursos petroliers. La companyia catalana els vol vendre productes químics per a la perforació i consolidació de pous de cru, que formen part de la seva àmplia cartera d'articles. Juan Ignacio Peró, director general de la firma, pensa que ha arribat el moment d'aprofitar el coneixement desenvolupat sobretot a Algèria per penetrar al Senegal, Camerun, Costa d'Ivori, Nigèria, Ghana, Angola, Gabon, Guinea Equatorial i Moçambic.

En alguns d'aquests països -concretament a Angola i Moçambic- PMS ja hi havia operat en la dècades dels anys setanta i vuitanta. Però quan van arribar els anys noranta la companyia es va replegar seguint una estratègia de “regionalització” que contrastava amb la dinàmica de globalització general. De fet, aquesta és una de les claus de la firma: “Fer sempre el contrari que fa tothom i anar on ningú no vol anar”, subratlla Peró.

Això és així perquè PMS està com un peix a l'aigua en països difícils, en els països que tothom abomina, fins al punt que fa d'aquesta complexitat el seu sentit de ser, sabent que quan el risc és gran, la rendibilitat encara ho és més. Per això, en el seu moment van apostar pel Magrib: “Eren governs endeutats però amb uns recursos naturals immensos centrats a Algèria i Líbia”, explica.

El seu modus operandi és invertir temps i recursos a conèixer en profunditat el mercat, fins a ser vistos com a empresa local, però que aporta el saber fer europeu. A partir d'aquí el negoci és vendre productes de tercers, d'empreses de tot el món, principalment europees i espanyoles.

PSM s'ha especialitzat en productes químics, industrials i enginyeria de l'aigua. En alguns casos es tracta d'operacions de trading: és a dir, comprar i vendre, sense veure la mercaderia. Aquestes operacions es gestionen des de les oficines de Barcelona i PSM es queda al marge de l'operació. Dels 84,2 milions del volum de negoci de la companyia, 28,4 milions van correspondre a aquest tipus d'actuacions.

On no arriba el trading entra en joc la distribució directa amb empreses al país. PSM té negocis a Algèria, el Marroc i Tunísia. De fet, dels 120 treballadors de la companyia, el 75% són d'aquests països. En aquests casos, l'empresa compra estoc i després el ven a clients locals. El 2013 la distribució de productes químics i industrials va representar una facturació de prop de 18 milions d'euros. PMS ven pintures, farmàcia, fitosanitari, productes per a la indústria del petroli i material geotèxtil (per a consolidar terrenys, aïllar de túnels o construir pistes d'aeroports).

Finalment, la firma catalana també ofereix el seu coneixement del mercat a empreses que hi volen entrar. En aquests casos, actuen com a assessoria que detecta oportunitats i ajuda en la implantació del negoci. Aleshores PSM factura la comissió: 38 milions d'euros el 2013.

En algunes ocasions aquesta relació va més enllà i es fan pactes estratègics per al desenvolupament de negocis conjunts, sovint per a licitacions públiques. És el cas del pacte win-win amb Hidroglobal, de MAT Holding, per a projectes de conducció i transport de l'aigua; o amb Comsa-Emte Medioambiente, per al disseny, construcció i explotació de plantes de tractament d'aigües. En aquest cas, s'ha muntat una societat conjunta (Deisa Algérie) al 50%. José Ignacio Peró destaca que és l'única empresa amb capital totalment estranger que opera en aquest camp a Algèria. Actualment disposa de diverses plantes de tractament d'aigües en funcionament i d'altres en cartera (per valor de 20 milions d'euros), que es van executant segons el calendari que marca el govern, que sovint dobla el temps que es triga a Europa.

En aquests moments Deisa Algérie ha presentat licitació per a dos concursos de plantes de depuració d'aigües a dues localitats d'Algèria.

Però PMS també ha participat en la construcció d'estacions de TV digital, de plantes per fer blocs de formigó, de fàbriques de maquinària de cartró ondulat o en el recobriment dels túnels del metro d'Alger.

La societat que PMS té amb Comsa-Emte Medioambiente també ha guanyat el concurs per a una planta de tractament i un abocador de residus industrials a la localitat de Tbessa (Algèria).

L'origen de l'empresa és un negoci familiar de ferralla i productes siderúrgics. José Ignacio Peró pren les regnes del negoci el 1981 i suma el negoci de la comercialització de productes químics i farmacèutics. El 1987 es crea PMS, de la fusió de tots aquest negocis.
Facturació
84,2 M€
Treballadors
120
Any de fundació
1972
El full de ruta

“Sempre hem encertat l'estratègia”

Juan Ignacio Peró se sent orgullós dels cops de timó que la companyia ha hagut de fer al llarg de la seva història. No amaga un sentiment de nostàlgia dels temps en què PSM treballava amb les principals dictadures del món: “Negociaves un cop l'any immenses quantitats de subministraments i en tenies el monopoli, eren bons temps”, reconeix. Fins a l'inici de la dècada dels anys 90 van proveir països de l'orbita socialista com ara Moçambic, Eritrea, Etiòpia i Angola, però també l'Iran i l'Iraq. També van trobar oportunitats en zones en conflicte. Quan tot això va acabar, PMS va optar per concentrar-se en el Magrib: “Grans quantitats de recursos a menys d'una hora de Barcelona”, diu. En temps de la globalització el que és important és tractar amb la gent cara a cara, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

PMS vol proveir la indústria del petroli de l'Àfrica subsahariana

Publicat a