Empreses

Comforsa redueix a més de la meitat el seu endeutament

La companyia controlada per la Generalitat preveu invertir vuit milions d'euros i saltar a una facturació de 100 milions en cinc anys

La metal·lúrgica preveu unes vendes de 70 milions d'euros aquest 2014

Comforsa acaba de posar en marxa un nou pla estratègic que marcarà els objectius de la companyia en els propers anys. El fabricant de components de forja per a vehicles pesants preveu saltar dels 70 milions d'euros de facturació a unes vendes de 100 milions en un període de cinc anys, un objectiu ambiciós que es treballarà des de la diversificació de mercats i sectors.

De moment la companyia industrial controlada en un 99% per la Generalitat a través d'Avançsa, ha fet un salt important per entrar al mercat alemany, en què fins ara tenia una presència més anecdòtica. “Ja hem aconseguit comandes importants que ens implicaran un salt de producció amb vista sobretot al 2017”, explica el director general de la metal·lúrgica, Eduard Jaklitsch.

Per a això Comforsa ultima un pla d'inversions a les plantes de Campdevànol -de vuit milions d'euros els propers dos anys- que li permetran ampliar la capacitat de producció. Una fita que es pot plantejar, explica Jaklitsch, perquè “l'empresa ha fet un esforç molt gran els darrers anys per reduir l'important nivell d'endeutament que acumulava i que comprometia el futur de la seva activitat”.

Comforsa va arribar a suportar un deute de més de 20 milions d'euros, set vegades el seu Ebitda, “un nivell insuportable i molt per sobre del dels nostres competidors”, explica el directiu. Avui la indústria referent de la comarca del Ripollès ha situat aquest endeutament en 2,5 vegades el seu Ebitda, al voltant dels set milions d'euros, una xifra que genera la solvència financera suficient per emprendre el pla d'inversions que la firma preveu en el seu nou pla estratègic.

Paral·lelament, Comforsa ha implementat un pla d'estalvi de costos que ha permès un estalvi de dos milions d'euros en un any, “que ens ha donat un cop de mà molt important en la nostra tresoreria”, destaca Jaklitsch.

Tot i això, explica el director general de la metal·lúrgica, sense abandonar les inversions “tot i que hem estat molt més selectius”. Les noves actuacions que la companyia preveu, i que en part ja s'estan materialitzant durant el 2014, es concentraran en les plantes Comforsa 2 i 3, a Campdevànol, i inclouen entre d'altres l'adquisició d'una nova premsa.

A més, les inversions inclouen un milió d'euros en la millora de les mesures de seguretat a les plantes al llarg d'aquest any i el 2015.

Diversificació.

Més enllà de les inversions industrials, la firma també preveu en aquest pla estratègic el reforçament de les seves divisions comercials i de màrqueting per tal de fer el salt a nous mercats i sectors i diversificar així una cartera de clients que depèn avui gairebé en exclusiva del sector de l'automoció. En aquest sentit Comforsa es mira amb interès el sector aeronàutic, l'energètic i l'agrícola.

En aquest darrer la firma ja ha fet els seus primers contactes amb clients de Mèxic. “I esperem també en els propers mesos tenir tancats els primers contractes importants per als sectors de l'aeronàutica i l'energia”, afegeix Jaklitsch.

Aquesta diversificació és la que ha de permetre a la companyia arribar als 100 milions de facturació en cinc anys. Per a aquest 2014 la previsió de Comforsa és assolir unes vendes de 70 milions d'euros, una xifra que consolidarà el tancament del 2013, tot i que serà una mica inferior a la del 2012, “però això es deu a la caiguda del preu de l'acer, no pas al fet que hàgim perdut clients o mercat”, destaca el director general de Comforsa.

La companyia va tornar a tenir beneficis ara fa quatre anys després de la dura crisi que va patir el 2009 i que va posar sobre la taula un ERO per a 198 treballadors -la plantilla actual la formen unes 400 persones- i que va culminar de fet amb la posada en marxa de l'anterior pla estratègic i l'entrada a la direcció general d'Eduard Jaklitsch, que havia estat director general del grup Estampaciones Sabadell.

Produir a fora.

A mitjà termini la companyia -que exporta més del 90% de la seca producció- no descarta l'opció d'anar a fabricar a fora. “Ara mateix estem còmodes tal com estem, però amb vista al futur aquest és un punt que haurem d'estudiar”, admet Jaklitsch.

Un altre punt que es preveu també a mitjà termini és el de buscar un nou soci industrial que permeti donar sortida a la Generalitat del seu accionariat, però per poder plantejar aquest objectiu, afirma Jaklitsch, “primer ens hem de consolidar en aquesta facturació de 100 milions d'euros i reforçar-nos”. La participació a Comforsa és actualment una de les més importants i antigues que manté la Generalitat a través d'Avançsa.

conveni

Un salt lligat a la pau social

L'abril passat, Comforsa va pactar amb els seus treballadors el nou conveni col·lectiu després d'un dur procés de negociació que es va allargar més de sis mesos i que no va estar exempt de conflictes.
El nou conveni ha de donar l'estabilitat necessària, explica el director general de Comforsa, Eduard Jaklitsch, que necessita la companyia per afrontar els reptes del nou pla estratègic. “Tota la plantilla de Comforsa va demostrar en aquesta negociació del conveni que entén que necessitem aquest període llarg de tranquil·litat laboral per convèncer els mercats i els clients de la nostra solvència.” Aquest nou conveni vincula salari a productivitat, una fita que Jaklitsch veu com
a factor de “competitivitat”.

En aquest context Comforsa també ha aconseguit reduir l'absentisme, que havia arribat al 12% en alguna de les plantes. “En dos mesos hem reduït a la meitat unes ràtios que no eren suportables.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Comforsa redueix en més de la meitat el seu endeutament

Publicat a