Empreses

Una altra via per obtenir liquiditat

Crédito Particular.com ofereix crèdits d'inversors privats a particulars i pimes que no tenen accés al crèdit bancari

La restricció creditícia a què s'han sotmès els bancs ha fet florir tota una indústria alternativa del préstec que està resolent les dificultats de líquid de particulars i pimes. Crédito Particular.com és a hores d'ara un dels establiments financers que més estan contribuint a aquesta via de finançament paral·lel, amb tres milions concedits del 2011 ençà.

El primer que cal aclarir –insisteix Álex Melero, fundador de l'empresa– és que el préstec de capital privat, una activitat de sempre, és tota una altra cosa des que va ser delimitat dins un marc regulador, el 2009. “Ara, les operacions de capital privat tenen simplement com a objectiu donar finançament, mentre que antany eren operacions agressives que molt sovint buscaven l'execució de la propietat que servia de garantia.” Les condicions han canviat radicalment i, si abans el deutor només tenia un any per retornar el préstec, ara es mou en terminis de deu a quinze anys, i si ara paga uns interessos entre el 10% i el 15%, antany podia ser escanyat amb tipus del 40% al 50%.

En la mecànica d'aquest tipus d'intermediació, un capitalista ofereix diners a algú que li presentarà com a garantia una propietat immobiliària. Els inversors -uns 300 en la cartera de CréditoParticular.com- que presten els diners també es mouen condicionats per la conjuntura: el baix preu del diner fa difícil obtenir en l'aparador de productes financers remuneracions interessants. Com diu Melero “aquest inversor no troba rendibilitats més enllà del 2-4%. En canvi, amb préstecs a particulars, amb un de, per exemple, 6.000 euros, pot obtenir un 15%.” Els sol·licitants, que poden acreditar una propietat, com a garantia per la suma que rebran, han vist com els era barrat l'accés al crèdit bancari per l'aparició del seu nom en registres de morosos com Asnef, cosa que en aquesta via de finançament paral·lel no suposa una barrera infranquejable. Sol passar, com afirma Melero, que un particular o una pime s'assabenten que encara figuren a Asnef a través del banc al qual demanen diners i que no els concedeix.

enlairar-se el 2015.

En termes de negoci, Crédito Particular.com preveu per enguany una facturació d'uns 400.000 euros i enlairar-se el 2015, en què compta amb unes previsions d'un milió d'euros, fruit d'un volum previst de crèdit concedit de 4-5 milions d'euros. Gràcies a la difusió que permet la xarxa, Crédito Particular.com ha aconseguit desplegar el seu negoci per tot l'Estat, i el 50% de les operacions es materialitzen fora de Catalunya. Com a exemples d'autonomies on Crédito Particular.com és visible, tenim Andalusia, amb 200.000 euros concedits en préstec, i el País Valencià, amb 241.000 euros. De fet, el préstec més elevat de la firma, de 175.000 euros, s'ha concedit fa pocs dies a Eivissa (Balears). A banda d'internet, l'empresa ha comptat per desplegar la seva oferta amb contactes de bancs, en el sector immobiliari, gestories i assessors financers.

Fins a una quinzena d'operacions acostumen a culminar mensualment. La mitjana del crèdit que es concedeix és de 10.000-15.000 euros, a uns terminis de 5-8 anys, i a satisfer a unes quotes mensuals de 200-500 euros. Com recalca Melero, s'opta per la prudència per evitar de totes totes el risc d'haver d'executar la propietat: “No donem més del 10-20% del valor de la propietat, i ho fem perquè el deutor sempre tingui recorregut i s'esvaeixi el risc d'executar.” Val a dir que es procura que el préstec sigui un vestit a mida, i per això Crédito Particular.com realitza amb el futur deutor una tasca prèvia del que li convé realment, quant a terminis de pagament i quotes.

En el calaix de sastre de sol·licitants de préstec potencials hi trobem de tot: uns necessiten diners per eixugar deutes; d'altres, per comprar el cotxe que els exigeixen per treballar; pares que han de sufragar la tornada al col·legi dels fills, o afrontar per endavant les despeses d'unes vacances estivals; les despeses pels regals de Nadal i la costa de gener, etc. També hi trobaríem pimes, tot i que encara són una minoria de casos.

Pagar l'impost de successions

A Crédito Particular.com es declaren especialistes en remeis per assumir el pagament de l'impost de successions, molt sovint massa elevat per a alguns beneficiaris d'una herència, que han de recórrer a l'endeutament si volen obtenir el llegat. Segons el grau de parentiu, l'impost té tipus de 4-5%; 7-8% i 10-11%. “Sempre amb garantia de propietat, nosaltres avancem els diners de l'impost al mateix temps que establim els termes del préstec, que s'anirà retornant de mica en mica”, com explica el fundador de l'empresa, Álex Melero. Actualment, fins a un 15-20% de tot el volum de préstecs que concedeix Crédito Particular.com està vinculat a satisfer l'impost de successions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Una altra via per obtenir liquiditat

Publicat a