Opinió

I encara diuen que el peix és car!... I la fruita?

El títol és el d'un quadre que el pintor Joaquim Sorolla va finalitzar el 1894. El recordaran: dos companys ajuden un pescador ferit en un accident laboral (llavors aquest concepte encara no existia). El títol tan sols és introductori ja que del que en realitat volem parlar és de fruita.

La fruita. Tant s'ha parlat de la diferència entre el preu que paga un consumidor i el que percep un agricultor! Però, quina diferència hi ha? Parlem d'això; dels salts que es produeixen en el preu des que la fruita és recol·lectada fins que vostès l'adquireixen en un mercat, en una fruiteria o en una gran superfície. I com a exemple prenem una fruita en concret: la poma de varietat Golden.

Mirin el gràfic adjunt. Recull, per a tot l'any 2013 i per a les 47 primeres setmanes del 2014, l'evolució de les quantitats pagades en euros corrents en cadascun dels nivells de trànsit d'un quilo de pomes Golden fins a arribar al consumidor final. Comentem-ho per passos prenent com a guia l'última setmana recollida en el gràfic, la 47. Mentre llegeixen vagin mirant el gràfic.

En la cadena fins a arribar al consumidor final hi intervenen cinc protagonistes: el productor o agricultor; la central fruitera de manipulació; un o diversos intermediaris que són els que solen negociar amb molt grans superfícies de venda directa al consumidor o amb centres tipus Mercabarna; el venedor: petites superfícies, fruiteries especialitzades o botigues de productes alimentaris que venguin fruita; i finalment el consumidor final.

Bé. La setmana 47 de l'any en curs, la part productiva (productor-camp més productor- central fruitera de manipulació) es va dirigir a l'intermediari obtenint d'aquest, de mitjana, 0,45 € per cada quilo de poma Golden. Vostès ara es preguntaran quant va guanyar la part productiva, i la resposta és: depèn dels seus costos de producció que, en termes mitjans poden establir-se entre 0,55 i 0,70 € per quilo. Aquest cost es desglossa en uns costos mitjans de la part de camp de 0,25 € per quilo i uns de central fruitera entre 0,30 i 0,45 € per quilo per manipulació, embalatge, etc. Així, si l'intermediari va adquirir cada quilo de poma Golden a 0,45 €, efectivament, poden donar-se operacions en les quals el guany de la part productiva sigui nul·la o hi hagi pèrdues.

Més. L'intermediari va vendre, de mitjana, les pomes Golden als punts de venda que visiten els consumidors, rebent per cada quilo 0,72 €. I aquestes són les pomes Golden que vostè consumidor va adquirir en la setmana 47 d'aquest any i per les quals, de mitjana a la província de Barcelona, va pagar 1,74 €.

És a dir, en la setmana 47 del 2014, de mitjana, i prenent com a unitat un quilo de poma Golden, la part productiva (fent abstracció dels seus costos de producció) pot ser que tingués guany nul o negatiu. Els intermediaris / majoristes van guanyar de mitjana 0,27 €. I el venedor final a la província de Barcelona, 1,02 € amb els quals ha de pagar els seus costos fixos, els seus costos variables, amortitzar les seves instal·lacions i retribuir el seu marge. Fins aquí la freda realitat dels números, i a partir d'aquí, les consideracions.

La resposta a la pregunta va ser car pagar 1,74 € per un quilo de pomes Golden en la setmana 47 d'aquest any? és: depèn que els passos intermedis ho fossin o no ho fossin. Depèn que estiguessin ben dimensionats, que funcionessin amb màxima productivitat. L'altra gran pregunta: seria possible simplificar o eliminar alguns passos en aquesta cadena? També aquí la resposta és que depèn de si les operacions necessàries que una baula realitza les poguessin fer les baules restants, o bé que en un o en diversos nivells es millorés la productivitat automatitzant més processos o incrementant l'automatització.

Encara queda una altra pregunta: per què percep tan poc l'agricultor productor? La resposta és complexa perquè la pregunta ho és. En part per les baules referides; en part per un excés d'oferta i/o un reduït nivell de consum: en el cas dels préssecs, l'italià mitjà consumeix anualment quatre vegades més préssecs que l'espanyol mitjà.

Per meditar. Per descomptat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.