Eines

Fer coses que no fem mai

Però hi ha molta por a allò desconegut. Un amic meu, per exemple, va dir-me fa poc que no volia anar a un restaurant japonès perquè “el menjar xinès no li agradava”. Increïble però cert.
En això consisteix ‘pensar fora de la caixa' (‘to think out of the box'): anar més enllà de les convencions i provar coses diferents. Molt poca gent pensa fora dels esquemes habituals

Si fem el que sempre hem fet, potser serem uns experts en la matèria però no ho tindrem fàcil per innovar. Els innovadors no es queden a casa: miren en altres mons. Surten de la seva zona de comoditat. Com? Doncs per exemple fent coses que no fan mai. Tots podem fer-ho. Només cal ser valent i decidit.

Sembla coherent que les persones fem només les coses que ens agradin o que, en tot cas, ens convinguin. La proposta que us faig, però, va més enllà. Es tracta de fer coses que mai no faríem i que per tant ens obliguin a mirar el món des d'una òptica realment diferent.

Els humans, però, som poc atrevits i arrauxats. Només fem les coses si tenen sentit o utilitat. Però molts innovadors saben que per tenir el cap ben despert cal que trepitgin terrenys desconeguts. Us dono algunes idees:

-Anar de viatge a llocs que no ens atreuen gens.

-Menjar coses que no mengem mai.

-Parlar amb persones amb les quals no tenim res a dir-nos.

-Aprendre a fer quelcom que no ens interessa gens ni mica.

-Llevar-se a les quatre de la matinada i anar-se'n al llit a les sis de la tarda.

Fer joies.

Jo no hauria mai pensat a fer joies, per exemple. Amb certa desgana, vaig participar en un taller de joieria creativa dirigit per la meva col·lega Estela Ruiz i em va agradar molt. Em vaig quedar amb ganes de més. Vaig descobrir coses de mi mateix que no coneixia. Explorar camins desconeguts és essencial si volem sortir de l'avorriment quotidià. Tots els innovadors ho saben.

Por al desconegut.

Però hi ha molta por a allò desconegut. Un amic meu, per exemple, va dir-me fa poc que no volia anar a un restaurant japonès perquè “el menjar xinès no li agradava”. Increïble però cert.

En això consisteix pensar fora de la caixa (to think out of the box): anar més enllà de les convencions i provar coses diferents. Molt poca gent pensa fora dels esquemes habituals. De fet, molta gent és presonera dels seus esquemes de sempre. El comportament creatiu es caracteritza per transgredir qualsevol esquema i crear-ne de nous. La famosa destrucció creativa que proposen molts experts. És cert, cal que destruïm si volem fer coses noves i diferents.

Si no ho heu fet mai, proveu de posar-vos cap per avall una estona cada dia i veure el món a l'inrevés. Apropeu-vos als vostres enemics i mireu d'estimar-los. Agafeu una serp als vostres braços i admireu-la. Intenteu comprendre la gent que pensa el contrari del que penseu. Jugueu amb un gat petit i imiteu els seus moviments. Feu coses que no feu mai. Descobrireu aspectes amagats de la vostra personalitat i desenvolupareu la vostra energia creativa.

Fa pocs mesos vaig fer una cosa que, d'entrada, em feia molta por: vaig banyar-me en un cenote al Yucatán. Vaig submergir-me en les seves aigües subterrànies, negres, fosques, misterioses. Em va costar ficar-m'hi, però quan en vaig sortir era una persona nova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.