Gran angular

Si té fills li donem feina

Si bé és cert que al pot petit hi ha la bona confitura, no és menys cert que s'acaba de seguida. Prat de Comte és el poble més menut de les Terres de l'Ebre i s'ha proposat que els seus reduïts números no siguin causa de desaparició. Amb un cens de 170 habitants (hi ha 30 veïns més que no estan censats) el municipi ha vist com anava perdent serveis i com, darrere del tancament de l'oficina de La Caixa, també s'encongia l'horari d'atenció mèdica (de tenir un metge a jornada completa s'ha passat a un facultatiu que fa una hora i mitja de visites al dia) i com el servei de correus queda limitat a una camioneta que apareix de passada pel poble. “L'escola no la podem perdre”, diu Joan Josep Malràs, l'alcalde. Però al col·legi hi queden tan sols una dotzena de nens, just al límit perquè es mantingui obert, alerta.

És per això que el municipi es promociona per captar veïns i no dubta a fer ofertes de feina a aquells qui facin les maletes i posin rumb cap a aquest racó de la Terra Alta. Bé, a tots no, han de ser famílies amb criatures, perquè s'entén que aquesta és l'única possibilitat de rejovenir un veïnat que envelleix i minva. “Hem tingut un 2014 molt complicat, s'han mort entre 15 i 20 persones i el cens s'ha reduït força”, diu l'alcalde, que indica que en el moment de màxima densitat poblacional es va arribar a 980 habitants.

Vitamines rurals.

Les propostes per reviscolar el poble impliquen oferir oportunitats laborals als nouvinguts. Prat de Comte està a prop de l'Ebre, a tocar del balneari de la Fontcalda i als peus del parc natural dels Ports i l'opció més llaminera que ofereix l'Ajuntament és la gestió de l'alberg municipal, que ha quedat desatès des de la renúncia de l'empresa que el gestionava. “Ho duia gent que no viu al poble i és possible que no en traguessin tot el profit que té. Com que també inclou un habitatge, des de l'Ajuntament vam pensar que a l'hora de tornar a adjudicar-lo podríem adjudicar-lo a un matrimoni que tingui fills i no pas tornar-lo a deixar en mans d'una empresa especialitzada.”

El consistori defensa que la gestió de l'alberg municipal és una bona oportunitat de negoci perquè “ja estava en rodatge, no es necessita gaire inversió per tornar-lo a posar en marxa”.

Si l'opció de l'alberg no acaba de fer el pes, Prat de Comte també té d'altres alternatives per oferir: “L'Ajuntament disposa d'una casa que és propietat municipal, és on antigament vivia el metge del poble. Si ens ve algú amb una proposta per gestionar l'aiguardent que elaborem al municipi estem disposats a posar un lloguer molt econòmic d'aquest habitatge.” L'aiguardent de Prat de Comte és popular en les contrades del sud del país però “com que no ens hi podem dedicar plenament, tot el que en traiem ara ho destinem a finançar la festa que fem cada any al poble”.

Una proposta de comercialització més professional convenceria l'Ajuntament per cedir l'habitatge de titularitat municipal a qui es vegi amb capacitat d'endegar el projecte. L'alcalde és reticent a xifrar en què consisteix exactament un “lloguer assequible”, però assegura que en cap cas seria superior a 200 euros al mes.

I encara més propostes. “També tenim l'agrobotiga municipal que, alhora, és punt d'informació del parc natural. Ara la tenim tancada i si ve algú amb voluntat de reobrir-la l'escoltarem amb molt d'interès.”

Malràs detalla: “Un sou no el podem pagar a ningú perquè no tenim recursos”, però sí que veu marge per “abaixar impostos, aplicar moratòries i afavorir en tot el que sigui possible perquè qui vingui trobi la manera de guanyar-se la vida i quedar-se aquí a viure”.

L'operació Captació de veïns ha arrencat amb bon peu i caldrà fer un procés de selecció, perquè diu: “Ens ha trucat gent d'arreu dient que hi estan interessats i en un sol dia, dijous, vam rebre 2.000 correus.”

“Aquest és un poble amb possibilitats”, diuen a Prat de Comte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.