Borsa

Descans en màxims

La renda variable es pren un respir després de les abundoses alces acumulades en l'arrencada d'any. L'Íbex 35 roman per sobre els 11.000 punts tot i recular un 0,77% setmanal.

Abertis pateix per la sortida de CVC del seu capital i es converteix en el fanalet vermell
de l'Íbex 35 de la setmana en recular
més d'un 5%

Ara mateix la borsa és la millor de les inversions. Això és el que creuen els inversors, que continuen apostant per la renda variable tot i la pausa d'aquesta setmana. La majoria d'índexs borsaris han tingut en les darreres jornades lleus retrocessos després de les significatives alces enregistrades en les setmanes prèvies i que els havien dut a tocar nivells màxims. La percepció dels inversors sobre la renda variable ha millorat molt darrerament i ningú es vol quedar fora d'aquest tren. Els mercats creuen que el pla del Banc Central Europeu (BCE) -que iniciarà les compres de deute públic a partir de dilluns- serà el pilar en què es vagin consolidant els avanços de les borses. A més a més, s'espera que aquest programa del BCE millori la situació econòmica de la zona euro, que alhora hauria de permetre a les empreses millorar les seves xifres. És un escenari força optimista que no té en compte els ensurts que encara podria generar el tema de Grècia -els ajuts que necessitarà en un futur proper- ni tampoc les tensions a Ucraïna o les pròximes pujades de tipus d'interès als EUA.

Però ara aquests temes estan aparcats i sembla que la tendència alcista de la borsa europea no té intenció de frenar-se. En aquest context positiu s'ha mogut la borsa espanyola en les darreres sessions malgrat que el seu principal índex ha trencat quatre setmanes consecutives amb avanços. L'Íbex 35 ha reculat un 0,77% en cinc sessions, però ha aconseguit tancar per sobre els 11.000 punts (concretament, va acomiadar-se divendres en els 11.091,9 punts). Aquest nivell engreixa fins al 7,9% la revaloració de l'índex d'ençà que va començar el 2015 i deixa l'índex a un 0,86% dels màxims dels darrers cinc anys.

El valor destacat pel seu positiu comportament setmanal ha estat Indra. Tot i que la companyia tecnològica va encetar la setmana esdevenint el fanalet vermell de l'Íbex 35 (va recular més d'un 6% només en la sessió de dilluns) després de decebre els inversors amb els seus comptes, durant la setmana ha anat de menys a més i ha tancat amb un avanç superior al 7%. Abengoa també s'ha tornat a ficar entre els valors més alcistes, amb un guany del 6% en cinc sessions. D'aquesta manera Abengoa allarga una setmana més la tendència alcista que l'havia dut a tancar les dues setmanes prèvies amb increments superiors al 10%.

Amadeus també ha anat recollint en la darrera setmana les millors previsions que hi ha en el sector turístic i cotitza en màxims històrics (per sobre els 38 euros) després de rebotar més d'un 3% setmanal.

Bankia és un altre dels valors que han reconquerit màxims, en aquest cas els nivells més elevats dels darrers quatre mesos, i ha acabat la setmana amb una alça superior al 3%. Inditex, que ha tancat la setmana amb una minsa variació, també ha tocat màxims històrics els darrers dies per sobre els 28,50 euros, però no ha pogut mantenir-se per sobre d'aquest nivell en tancar la setmana.

Per contra, IAG ha frenat la seva tendència alcista de les setmanes anteriors i ha estat un dels valors més baixistes dels darrers cinc dies, en els quals ha perdut més d'un 4% del seu valor. No obstant aquests descensos, els inversors encara veuen potencial en el valor atès que les caigudes d'una jornada són aprofitades per prendre posicions en la següent. A més a més, i tot i que les accions d'IAG han vorejat màxims històrics per sobre dels 8,20 euros i han doblat el seu valor en cinc mesos, els experts veuen amb bons ulls l'aerolínia ara que s'ha situat com a líder en el sector a Europa i pot veure's afavorida tant per les millors expectatives que envolten el seu negoci com per l'abaratiment de la despesa en combustible. De fet, sobre el valor plouen diferents recomanacions de compra de diverses cases d'anàlisi, que li atorguen un potencial de revaloració que podria superar el 30% (i que suposaria que l'acció cotitzés als voltants dels 10 euros).

Tot i l'ensopegada d'IAG, el pitjor valor del selectiu en la darrera setmana ha estat la concessionària d'autopistes Abertis. La venda del 7,5% del seu capital per part de CVC li ha passat factura en el parquet i el valor ha reculat més d'un 5%. Enagás, REE i Endesa completen la llista dels cinc valors més baixistes de la setmana, enregistrant descensos d'entre el3 i el 4%.

Bones xifres.

El febrer ha estat un mes de rècord tant per les cotes assolides per gairebé la totalitat d'índexs borsaris com pel volum de negociació enregistrat en el parquet espanyol. Segons les dades del hòlding que gestiona els mercats, Bolsas y Mercados Españoles (BME), la negociació de la borsa al febrer va ser un 59% superior a la del febrer del 2014, tancant així el millor febrer des del 2008.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.