Borsa

La borsa fa equilibris

Els inversors comencen a percebre esquerdes en l'escenari optimista que envoltava les borses en el 2015. Però l'Íbex-35 aconsegueix eixugar pèrdues i s'apunta un guany setmanal del 0,35 %.

Cellnex i Talgo s'estrenen en la borsa el mateix dia però amb signe dispar: Cellnex escala un 10% mentre que Talgo pateix una davallada del 9,19%

L'escenari optimista en què s'havien cimentat els avenços de la pràctica totalitat de borses europees en el primer tram del 2015 comença a presentar esquerdes que han fet que els inversors extremin la prudència.

A part del serial de Grècia, que continua sense arribar a cap acord amb els seus socis europeus malgrat les promeses, els inversors s'han trobat la darrera setmana amb una imprevista alça de l'euro i del petroli que ha incrementat el nerviosisme en els parquets. Fins ara, les borses estaven aprofitant la depreciació de la moneda europea i l'abaratiment de l'energia per dibuixar un escenari de creixement econòmic basat també en el programa d'estímul econòmic del Banc Central Europeu (BCE).

Però amb la depreciació del dòlar -colpejat pels senyals de feblesa que mostra la seva economia- i l'alça de l'or negre, el banc emissor podria frenar abans d'hora la liquiditat que fa arribar als mercats si la inflació repunta. Això ha posat nerviosos els inversors i els principals mercats europeus han cedit posicions en el primer tram de la setmana. No obstantaixò, les borses van eixugar bona part de les pèrdues en les dues darreres sessions davant la tranquil·litat pel resultat electoral al Regne Unit i la bona dada d'atur de l'abril als EUA.

L'Íbex-35 ha aconseguit esquivar el vermell i ha escalat un 0,35% en cinc sessions, fins tancar divendres en els 11.424,7 punts. Tot i el lleu ascens setmanal, cal destacar que el selectiu índex podria haver enregistrat una important davallada. En la sessió de dijous les vendes van inundar els parquets i l'Íbex-35 va arribar a perdre els 11.000 punts (va marcar un mínim intradia als 10.928,2 punts).

No obstant això, els nervis van baixar a mesura que avançava la sessió i gràcies a la treva que van donar divises, petroli i dades macro els inversors han reforçat la seva aposta per la renda variable, aprofitant també els baixos preus d'un bon grapat de valors. Això va fer que l'Íbex-35 conquerís de nou els 11.400 punts, nivell que ha aconseguit mantenir a finals de setmana.

Guanyador.

Els comptes trimestrals estan donant sorpreses i decepcions als inversors. En les darreres sessions les xifres empresarials que més han agradat han estat les de Gamesa, que s'ha situat com el valor més alcista de l'Íbex-35 després de multiplicar per quatre el seu benefici fins el març. Els títols del grup d'energies renovables han escalat gairebé un 12% en cinc sessions (només dijous, primer dia de negociació després de mostrar els comptes, Gamesa va revalorar-se un 9,48%).

Per contra, el pitjor valor del selectiu en la setmana ha estat OHL. Les irregularitats de la seva filial a Mèxic han colpejat la constructora espanyola, que ha esdevingut el fanalet vermell en restar poc menys d'un 10% en cinc sessions.

Aquesta setmana han debutat a la borsa dues empreses i el mateix dia. Cellnex i Talgo van començar a cotitzar dijous i tot i que ambdues ofertes públiques de venda (opv) van veure com la demanada superava amb escreix l'oferta de títols, la seva estrena ha tingut un resultat dispar.

Les accions de Cellnex, filial de la concessionària Abertis, van tancar la primera sessió amb una escalada del 10,07% mentre que els títols de Talgo van recular un 9,19%. Això va sobtar els inversors atès que el preu de sortida va situar-se a la banda baixa de la forquilla orientativa i molts van quedar-se sense títols en l'opv, fet que els experts van creure que jugaria a favor d'una estrena positiva en el parquet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.