Economia

Critiquen l'externalització de serveis als hotels

El sindicat CCOO presenta a Lloret una campanya d'àmbit estatal per denunciar les externalitzacions en el sector de l'hostaleria, en particular en el col·lectiu de les cambreres de pis

El sindicat CCOO va aprofitar ahir l'inici de la campanya turística de l'estiu per denunciar, des de Lloret de Mar, l'externalització en el sector de l'hostaleria i, més concretament, en l'àmbit de les cambreres de pis. Aquest col·lectiu –que s'encarrega, entre altres coses, de la neteja d'habitacions als hotels– afecta unes 15.000 treballadores a Catalunya –entre un 25% i un 30% a les comarques de Girona–. Segons el sindicat, ja s'ha detectat que en grans cadenes hoteleres treballadores que fa dècades que estan en plantilla són acomiadades per començar a treballar per a una empresa externa al mateix hotel però que, sovint, ha estat creada per la mateixa empresa hotelera. Això provoca que, de mitjana, cobrin fins a un 40% menys que quan estaven en plantilla, que se'ls assignin categories inferiors i condicions de treball més precari i de temps parcial. El responsable de política institucional de la federació de CCOO de serveis, Gonzalo Fuentes, va posar com a exemple el cas de la cadena NH, que va fer un ERO per acomiadar sense indemnització un miler de treballadores per, posteriorment, contractar-les de nou a través d'una empresa de multiserveis. A més, però, el sindicat va alertar que, si no es fa un canvi legal per evitar aquestes pràctiques –propiciades per la reforma laboral–, l'externalització acabarà afectant altres serveis dels hotels, com ara el de cuina o cambrers.

Segons el sindicat, hi ha empresaris hotelers que estan en contra de l'externalització, i insisteix que un bon servei i un treball ben valorat són fonamentals per a la qualitat turística valorada pels clients. Per això demana més inversions, un treball de qualitat i desestacionalitzar el turisme, entre d'altres.

LA XIFRA

15.000
treballadores
hi ha a Catalunya que fan les feines de cambreres de pis als hotels.

LA FRASE

Estem convençuts que en aquest litoral es poden tenir els hotels oberts
Gonzalo Fuentes
RESPONSABLE DE POLÍTICA INSTITUCIONAL DE LA FEDERACIÓ DE CCOO DE SERVEIS

No augmenta l'ocupació

El sindicat també va criticar que, malgrat que les dades turístiques del 2014 demostren un creixement generalitzat del turisme, la millora no es nota en l'ocupació. Així, i recollint dades del ministeri, insisteix que el 2014 es va tancar a la demarcació de Girona amb un lleuger increment en el nombre de pernoctacions –un 0,08%–, mentre que el personal empleat respecte a l'any anterior va caure un 3,88%. CCOO analitza aquestes dades en un informe en què també s'apunta que l'any passat es va generar ocupació per primera vegada des de l'arribada de la crisi. Tanmateix, denuncia que els llocs de treball que s'estan creant són precaris, mal pagats i que, en moltes ocasions, només es dóna d'alta el treballador per algunes hores i que la resta les percep en negre. “El responsable del sector d'hostaleria de la federació de CCOO de serveis, Antonio Ruda, va fer una crida a la responsabilitat i a les patronals perquè negociïn els convenis col·lectius. El 2015 serà un any de negociacions perquè el conveni del sector a Barcelona, Tarragona i Girona té vigència fins al 2016.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.