Eines

Clàusules abusives

Les clàusules financeres dels préstecs hipotecaris que referencien el càlcul del tipus d'interès variable a l'IRPH poden ser considerades abusives, i en conseqüència se'n pot sol·licitar la nul·litat per la via judicial puix que
el seu càlcul, que es realitza mitjançant fórmules no transparents ni informades al prestatari, pot ser manipulat per les mateixes entitats que faciliten les dades per a la seva elaboració al Banc d'Espanya

En l'actualitat l'únic índex IRPH que està actualment en vigor des de novembre del 2013, és l'IRPH entitats, que substitueix els anteriors IRPH caixes i IRPH bancs.

L'índex IRPH és utilitzat per les entitats financeres, freqüentment, com a alternativa als índexs Euríbor o Mibor i les principals característiques són: a) que s'elabora i publica mensualment pel Banc d'Espanya a partir de les dades proporcionades per les mateixes entitats financeres; b) que les seves oscil·lacions i fluctuacions són més lentes i menys freqüents que les d'altres índexs de referència; c) que els tipus resulten, en l'actualitat, substancialment més elevats que els alternatius Euríbor o Mibor.

Les clàusules financeres dels préstecs hipotecaris que referencien el càlcul del tipus d'interès variable a l'IRPH poden ser considerades abusives, i en conseqüència se'n pot sol·licitar la nul·litat per la via judicial puix que el seu càlcul, que es realitza mitjançant fórmules no transparents ni informades al prestatari, pot ser manipulat per les mateixes entitats que faciliten les dades per a la seva elaboració al Banc d'Espanya.

Els tribunals, després d'una sentència pionera l'abril del 2014 del jutjat mercantil número u de Sant Sebastià, han començat a declarar l'abusivitat d'aquesta clàusula financera i consideren nul·la la clàusula que referencia el tipus d'interès variable a l'índex IRPH.

Recentment, el jutjat mercantil número 7 de Barcelona, mitjançant dues sentències dictades el 25 de març del 2015, ha declarat la nul·litat per abusiva de la condició de contractació que establia com a referència l'índex IRPH caixes i l'IRPH entitats, respectivament.

En les dues sentències es condemna les entitats financeres demandades a tornar al prestatari les quantitats satisfetes en virtut de la clàusula anul·lada.

Les expressades sentències declaren que les entitats, en establir aquestes clàusules financeres, que referencien el tipus d'interès a l'IRPH, han infringit les normes de transparència i que a més aquestes clàusules tenen caràcter abusiu.

Condemna.

Una vegada establerta la nul·litat de la clàusula que referencia el tipus d'interès variable a l'IRPH, el jutjat mercantil 7 de Barcelona, en les expressades sentències determina que la nul·litat de la clàusula comporta la condemna a les entitats financeres demandades a tornar als prestataris els interessos satisfets en virtut de la clàusula anul·lada. En definitiva, els titulars de préstecs hipotecaris referenciats a l'IRPH tenen ja obertes les portes a sol·licitar judicialment la nul·litat de la clàusula financera que referencia els tipus d'interès a l'esmentat índex, ja que hi ha fundades possibilitats que els tribunals declarin aquesta nul·litat, amb devolució de les quantitats satisfetes en virtut de la clàusula anul·lada, tenint en compte la sòlida argumentació jurídica de les sentències referenciades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.