Economia

Merkel acusa Tsipras de “no tenir voluntat per arribar a un compromís”

La cancellera assegura que l'oferta de les institucions era “generosa”

La cap del govern alemany alerta que està en joc el futur de l'euro

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha acusat aquest dilluns el govern de Grècia de “no tenir voluntat per arribar a un compromís” amb els seus creditors, tot i “l'oferta generosa” de les institucions.

“La nostra oferta era generosa, era el nostre compromís, però em temo que una conclou que des de Grècia no hi havia voluntat d'arribar a un compromís”, ha opinat Merkel en una roda de premsa.

La cap del govern alemany ha defensat que el projecte europeu s'ha de basar en la “solidaritat i la responsabilitat”, que ha descrit com “dues cares d'una mateixa moneda”. “Europa només funciona si és capaç d'arribar a pactes. Ningú aconsegueix el 100% del que vol”, ha sentenciat.

La cancellera ha dit que no veu “cap raó de pes” per convocar una reunió extraordinària de líders de l'Eurozona a Brussel·les per tractar la situació grega, almenys fins després del referèndum convocat per l'executiu d'Alexis Tsipras. En aquest sentit, ha apuntat que aleshores sí que podrien “canviar les circumstàncies” i obrir-se de nou les negociacions.

“Si Grècia vol seguir negociant després del referèndum, per descomptat que no tancarem la porta a les negociacions”, ha indicat.

Al seu parer, el govern grec té el “dret legítim” a celebrar el referèndum però “els altres 18 estats membres de l'Eurozona” també hauran de reaccionar un cop es conegui el resultat.

Merkel ha sostingut que “ningú” vol influenciar “des de fora” el resultat del referèndum, però ha advertit que està en joc “el futur de l'euro”.

El seu número dos, el socialdemòcrata Sigmar Gabriel, ha dit que “si guanya el ‘no' serà una clara decisió en contra de la permanència a l'Eurozona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.