Gran angular

Un nou luxe per a Barcelona?

L'inici de la comercialització dels que seran els pisos més cars de la capital planteja on hi ha el límit del sector

Els experts diuen que hi ha mercat per a aquest preus però que és limitat

Si les previsions de Squircle Capital es compleixen d'aquí a pocs mesos la capital catalana disposarà d'uns veïns prou selectes per pagar fins a 12 milions d'euros per tenir un pis al centre de la ciutat.

I no qualsevol pis, és clar. La promoció que gestiona el fons controlat per José Caireta i Daniel Castillo preveu construir un pis per planta a l'antiga seu de Winterthur, a la plaça Francesc Macià. Vuit habitatges, tots singulars, que es podrien vendre a partir de sis milions d'euros i entre els quals destaca la joia de la corona, un pis de prop de 600 metres quadrats amb 500 metres quadrats més de jardí privat. I tot, amb la firma del prestigiós arquitecte brasiler Marcio Kogan.

Pot semblar que 12 milions d'euros són una minúcia si es comparen amb els més de 100 que s'han arribat a pagar per a pisos de superluxe a ciutats com Nova York o Londres, però és una quantia sense precedents a Barcelona. Una bogeria? Un punt d'inflexió? Els experts pensen que no serà ni una cosa ni l'altra. Per la responsable d'Amat Immobiliàris, Immaculada Amat, “totes les ciutats referents han de tenir la seva promoció singular i aquesta és la de Barcelona”. La capital catalana ha escalat posicions en el rànquing d'atracció internacional a pesar del fort impacte de la crisi econòmica. Barcelona està de moda i això fa que projectes que segurament fa uns anys haurien semblat agosarats avui es puguin justificar.

Entre altres coses, perquè com hi afegeix Amat, “estem parlant de molts pocs pisos, evidentment si la quantitat fos més elevada ja no em mostraria optimista respecte a la seva comercialització”.

Pel responsable del departament d'estudis del portal Pisos.com, Manuel Gandarías, aquesta promoció “és molt bon símptoma”de la recuperació de la confiança del mercat però “està lluny de ser un punt d'inflexió”.

Promoció puntual.

Que ningú no s'esperi que aquest tipus de projecte tingui una rèplica a curt termini. “Estem en un moment de sortida de la crisi i de recuperació, de mirar cap a endavant, i podrem veure nous projectes singulars però ens equivocaríem molt si pensem que es pot generalitzar el fenomen.”

El que sí que és evident és que l'espectre de compradors interessats en el producte de luxe s'ha ampliat en els darrers temps amb l'aparició, amb força, de l'inversor estranger. És un inversor, segons explica la responsable de residencial de l'oficina a Barcelona de la consultora CBRE, Alexandra Delfín, “que en aquest cas no busca tant una rendibilitat a curt o mitjan termini sinó la possibilitat d'adquirir alguna cosa exclusiva i irrepetible”.

En tot cas, i a pesar que Squircle Capital manté una absoluta confidencialitat sobre el procés, tot indica que la comercialització d'aquesta promoció singular també trucarà a la porta de compradors locals. En part, perquè un dels actors més actius en aquest mercat, els russos, en bona part estan desapareguts. Ho saben bé a la divisió de luxe d'Amat Immobiliaris, en què el fre d'aquests compradors, explica Amat, “s'està notant amb força els darrers mesos”.

La promotora Bonavista Developments i Europa Capital també s'han apuntat a la llista de promocions singulars. La firma té previst fer pisos de luxe a l'emblemàtic edifici de la Casa Burés, al passeig de Gràcia: 29 pisos de superluxe entre 120 i 500 metres quadrats. De moment, no hi han estipulat preus però els promotors tenen la intenció de fer-hi pisos singulars amb tots els serveis perquè els futurs inquilins s'hi sentin còmodes i gaudeixin d'un estatus de privilegi. El fons britànic també ha adquirit un edifici al carrer Casp de la ciutat, per desenvolupar-hi habitatges de luxe amb la col·laboració, altre cop, de Bonavista. No seran tan singulars ni irrepetibles però operacions com aquestes posen de manifest que el segment de residencial de luxe ha deixat més que enrere la crisi a Barcelona i que la ciutat reivindica el seu paper entre les capitals més selectes del continent europeu.“Barcelona es mereix estar a l'altura de Londres”, diu Manuel Gandarias. El que hi faltava fins ara, destaca Delfín, “és que tradicionalment han mancat promocions amb pisos grans, que són els que busquen aquests compradors de superluxe”. El posicionament internacional de Barcelona, però, està fent que tot això canviï.

Un mercat amb molt més que dues velocitats

Que el mercat immobiliari s'està recuperant per zones és més que una frase feta. Segons les últimes dades sobre l'evolució dels preus del portal Pisos.com, en el tancament de juny el preu per metre quadrat al conjunt del país se situava en els 1.752 euros, amb una evolució interanual a la baixa (-5,87%). Si es miren els preus a les comarques de Barcelona, la baixada encara és intensa (-5,7%). Però si es posa el focus tan sols en la ciutat el preu ja puja un 1,74% respecte l'any passat, i al districte de Les Corts, on hi ha la plaça Francesc Macià, l'augment és del 3,33%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.