Gran angular

Matemàtics i informàtics esquiven l'atur

Els llicenciats en aquestes disciplines voregen la plena ocupació laboral

La URV ha fet una crida i ha alertat que les empreses
no troben personal

Una de cada quatre persones que estan sense feina acumula, almenys, tres anys a l'atur. Aquesta és la dada que recentment va revelar una submostra de l'enquesta de població activa@ (EPA). L'atur és crònic per a molts dels treballadors que l'han de patir, sobretot per aquells que tenen 45 anys o més, ja que aquest col·lectiu representa el 48% del total de treballadors que fa més de tres anys que no tenen accés a un lloc de treball. Ara bé, també hi ha excepcions en forma de professions que tenen molta més demanda que oferta.

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha fet una crida i ha posat de manifest que “les empreses de la demarcació de Tarragona busquen persones titulades en Enginyeria Informàtica”. La URV gradua una trentena d'estudiants d'aquesta disciplina al final de cada curs acadèmic, però assegura que no n'hi ha prou. Segons aquesta versió, moltes de les companyies que tenen necessitat de tècnics d'aquest perfil no en troben perquè “el nombre de professionals formats és insuficient al territori”.

“Al sector hi ha molta demanda, i les empreses volen augmentar el negoci”, explica Robert Marquès, mànager del Clúster TIC Catalunya Sud. “Com que no hi ha prou professionals titulats, no troben nous treballadors i no poden créixer”, hi afegeix. Marquès senyala que coneix el cas d'una empresa que “necessita incorporar seixanta persones que no troba”.

Colzes i èxit.

Segons dades del Ministeri d'Educació, la carrera d'Informàtica és la que assegura un percentatge d'èxit més alt a l'hora d'inserir-se en el món laboral. El percentatge d'afiliació a la Seguretat Social dels estudiants que s'han llicenciat en informàtica voreja el 78% quatre anys després d'haver sortit de la facultat. Només com a comparació, Dret i Humanitats estan tot just una mica per sobre del 49%, Belles Arts en registra un 39% i Filologia Romànica queda en un 32%. Les pitjors xifres són per als qui es van decantar per estudiar Radioelectrònica naval, només un 16% d'aquests llicenciats estan afiliats a la Seguretat Social un cop han passat quatre anys des que van abandonar la Universitat.

L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) situa en el 100% el percentatge d'ocupació dels titulats en Enginyeria informàtica. Segons una enquesta feta l'any 2014 als estudiants que van obtenir la llicenciatura l'any 2010, es conclou que no hi ha treball a temps parcial i que més de la meitat dels contractes són fixos. Pel que fa als salaris, són òptims, ja que es concentren en la franja dels 24.000 als 30.000 euros anuals.

Feina de números.

Els matemàtics i els estadístics són un altre col·lectiu que quan s'ha de posar a buscar feina en surt ben parat. L'Instituto Nacional de Estadística (INE) assegura que només un 5,7% dels estudiants que han obtingut una llicenciatura d'aquestes disciplines resta sense feina. L'índex de penetració en el mercat laboral és molt alt perquè, de fet, el 5,7% d'atur té la consideració de quasi plena ocupació.

Segons l'avaluació feta per l'Instituto Nacional de Estadística, també tenen un alt percentatge d'ocupació els llicenciats en veterinària. De la mateixa manera, la classificació de l'INE també fa aparèixer els tècnics informàtics en el podi de les especialitats que donen més fàcil accés a un lloc de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.