Gran angular

De professió, ferrovellers

A poques jornades que se celebri el Dia Internacional de les Cooperatives, Barcelona n'ha vist néixer una de molt especial. Es tracta d'Alencop, fundada per un grup d'immigrants subsaharians que havien estat desallotjats de diversos assentaments del barri del Poblenou. L'equip -un terme que ells mateixos s'encarreguen de remarcar- el formen 15 persones que ja s'havien dedicat a la ferralla i que ara ho faran de forma professional, a canvi d'un sou i la cobertura de necessitats vitals i d'habitatge.

El projecte parteix de la necessitat de l'Ajuntament de Barcelona de donar una resposta al problema que s'havia plantejat amb aquest col·lectiu. El consistori l'ha impulsat amb el suport de Labcoop, una cooperativa de segon grau dedicada a l'emprenedoria social cooperativa. I la solució que s'ha trobat és un sistema cooperatiu d'intervenció social, que contempla com a activitat principal la recollida de ferralla porta a porta i que garanteix als treballadors cobrar el salari mínim interprofessional. La meitat el rebran en euros i l'altra, en una moneda social creada ad hoc, els alencopins, amb els quals podran pagar l'habitatge i les necessitats bàsiques. A més, podran regularitzar la seva situació. Els ingressos de la cooperativa provenen de la venda de la ferralla que recullen i d'un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona.

La coordinadora del projecte, Eli Vegué, de Labcoop, destaca que Alencop ha nascut d'un procés molt col·lectiu i que “es va construint mentre va caminant”. Per això, diu, a finals d'any els impulsors del projecte posaran en comú les seves valoracions i decidiran si hi fan alguna variació. En aquest sentit, Vegué no descarta que s'ampliïn les activitats per poder ampliar la cooperativa. Segons diu, són conscients que la cooperativa dóna feina a una part molt petita del col·lectiu i els preocupa la resta. De fet, està previst que l'any vinent s'hi incorporin 15 treballadors més.

Un dels treballadors d'Alencop, Joseph Silvere, explica que els inicis van ser difícils, perquè hi havia moltes diferències entre ells. Però deixa clar que ara ja són un equip. Han rebut formació en cooperativisme i en gestió de residus i, a partir de març de 2016, podran decidir en quins altres àmbits es volen formar, sigui per buscar una sortida laboral fora de la cooperativa o per estar preparats per a l'ampliació d'activitats d'aquesta.

Alencop disposa de bicis elèctriques i d'una furgoneta per fer la recollida. El servei funciona des de dilluns passat i només en tres dies s'havien efectuat unes 20 sortides. I tenen altres cites pendents. A més de recollir la ferralla, fan una tasca de sensibilització mediambiental. Silvere valora molt positivament aquests primers dies. De moment, s'està fent la prova al districte de Sant Martí, tot i que també atenen peticions d'altres zones de la capital catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.