Empreses

Exportadors del disseny barceloní

Futur2 es fa fort a l'exterior amb les seves propostes per a espais d'oci

Futur2 va néixer en un any clau per a Barcelona, el 1992, i la relació amb la ciutat sempre ha estat un dels pilars bàsics de l'empresa. Ho diu Jordi Canora, un dels seus socis, que reconeix que Barcelona ha estat per a aquest estudi de disseny una marca, un aparador que els ha projectat arreu del món.

Els fundadors, que abans havien treballat en escenografies per televisió, cinema i teatre, van aprofitar la seva expertesa en aquest àmbit per fer-se un lloc en el mercat. Era una època en què els locals temàtics marcaven tendència. Però a partir d'aquí, van saber trobar un camí diferent i propi, que es va concretar en una proposta d'espais singulars, amb una gran importància dels efectes lumínics, una gran dosi d'innovació i creativitat –fabriquen algunes de les peces– i pensats perquè el visitant visqui una “experiència”, segons Canora.

L'obertura, l'any 2000, del restaurant i club Salsitas a Barcelona va donar el tret de sortida a un boom dels restaurant lounge que es va estendre a fora de la capital catalana.

Després va venir la crisi, l'efecte més important de la qual va ser la frenada en projectes institucionals. Segons els socis de l'empresa, aquest va ser el factor que més va impactar en el negoci, tot i que també va baixar el nombre de projectes d'inversors privats. Va ser llavors quan van decidir fer un salt internacional. Abans ja havien treballat en projectes a altres països, però no havien sistematitzat la internacionalització. Fa tres anys van obrir una oficia a Bogotà, l'única a fora de Barcelona, i des de la qual desenvolupen el negoci al continent americà.

Aquest esforç internacional s'ha traduït en un augment de la facturació a l'estranger, que per ara ja suposa aproximadament la meitat del total de vendes. A més de l'Amèrica Llatina -sobretot a Mèxic, el Brasil i Colòmbia-, també han treballat als EUA, a la Xina, els EUA, el Marroc, Tunísia, i diversos països europeus.

Segons expliquen Canora i Pepe López, un altre dels tres socis, els han arribat clients internacionals per totes les vies. Alguns ja ho eren a nivell estatal -per exemple, amb Hoteles Catalonia han signat un contracte per desenvolupar els projectes que l'empresa turística té a la República Dominicana i a Mèxic-. D'altres, els han trobat ells, i d'altres els han vingut a buscar després d'haver vist algun dels seus projectes a internet o en directe.

Canora i López són força optimistes amb les perspectives que s'albiren a l'horitzó de l'empresa, que actualment té 12 treballadors i espera facturar 2,5 milions el 2015. El negoci internacional està creixent i, a nivell local, diuen que han despertat les ganes de molts inversors privats per engegar projectes. En aquest sentit, López afirma que Futur2, gràcies al fet que va saber “aguantar” en els moments de menys alegria econòmica, ara està “en la línia de sortida” i preparats per aprofitar les oportunitats que es presenten.

Els socis de l'estudi de disseny expliquen que ara per ara tenen tant projectes per construir nous locals d'oci -en l'àmbit en què s'han especialitzat- com per renovar-ne molts d'altres en què no s'han fet inversions en aquests últims anys i que necessiten, almenys, una imatge de posada al dia. Entre els nous projectes en què treballa Futur2 hi ha l'interiorisme del nou Pachá Barcelona, situat al Port Olímpic de la capital catalana.

Futur Factory, un viver per al sector

Fa anys que Futur2 es va instal·lar en una antiga fàbrica farinera del barri del Poblenou, un espai que han anat rehabilitant i que, a més d'acollir les seves oficines i el taller on fan algunes de les peces més singulars dels interiorismes que dissenyen, també disposa d'espais per a empreses petites i amb una activitat propera a la de l'estudi. Actualment n'hi ha 12, des d'un escultor, fins a un discjòquei que ha muntat un estudi de gravació, passant per uns dissenyadors de pàgines web i una productora audiovisual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Exportadors del disseny barceloní

Publicat a