Borsa

La Fed frena el rebot

Les borses eixuguen part de les darreres pèrdues enregistrades però la decisió de la Fed de no tocar els tipus d'interès refreda el rebot. L'Íbex-35 aconsegueix avançar un 1,12% setmanal.

L'Íbex-35 arrossega una minusvàlua del 4,21% en el 2015 després de caure més d'un 8,24% a l'agost, el pitjor mes des del 2012

La psicologia dels mercats és, gairebé sempre, difícil de comprendre. Hi ha ocasions en què una dada macroeconòmica negativa activa les compres massives i les borses celebren una festa, quan la reacció racional seria la contrària. I a la inversa també es donen situacions semblants, quan un indicador és molt millor de l'esperat i és rebut pels inversors amb vendes perquè suposa un canvi en la política monetària expansiva dels bancs centrals (en què s'han sustentat les alces en les borses). Durant els darrers dies els moviments erràtics dels principals índexs borsaris occidentals han reflectit aquesta psicologia complexa, difícil d'anticipar i, fins i tot, contradictòria.

En un primer moment, gairebé la totalitat d'índexs van trobar en unes dades macroeconòmiques negatives l'excusa per prendre posicions en els actius de risc -molt castigats després de les davallades de l'agost- ja que el deteriorament de la situació econòmica allunyava una immediata pujada de tipus als EUA en una setmana clau –la Reserva Federal (Fed) discutia en una reunió de dos dies el nivell adequat dels tipus d'interès–. La decisió presa per la Fed, que ha optat per no tocar els tipus, donats els riscos als quals s'enfronta l'economia global, ha estat finalment rebuda amb vendes en els principals índexs borsaris. És a dir, que les borses han pujat quan els indicadors macroeconòmics indicaven un alentiment i deixaven sense arguments els responsables de la Fed, però que aquest banc reconegui que la situació econòmica no és tan bona ha caigut com una gerra d'aigua freda sobre els parquets.

Així, els avanços de principis de setmana s'han anat frenant en el conjunt de borses i l'Íbex-35, que havia reconquerit els 10.000 punts, ha tornat a caure per sota d'aquest nivell. L'índex selectiu s'ha acomiadat divendres en els 9.847 punts, tancament que suposa un avanç de l'1,12% setmanal i que eixuga una mica les pèrdues anuals que arrossega l'índex després d'un mes d'infart. Cal recordar que durant l'agost els mercats borsaris han estat immersos en una allau de dubtes econòmics que han deixat sense raons els inversors més optimistes. El refredament de l'economia xinesa, la devaluació de la seva moneda i els negatius indicadors nord-americans van enfonsar les borses durant l'agost, mes en què l'Íbex-35 va caure un 8,24% (enregistrant el pitjor mes des del maig del 2012).

Lluny de màxims.

A més a més el mal comportament de les borses no s'ha frenat al setembre i l'Íbex-35, un dels índexs més castigats, ha continuat la tendència baixista. Així, el selectiu arrossega una davallada del 4,02% al setembre que apuja fins al -4,21% la minusvàlua en el 2015. Molt lluny queden ja els màxims de l'abril, quan l'escenari macroeconòmic estava lliure de núvols i l'Íbex-35 s'apuntava una alça anual superior al 15,5% i s'encaminava cap als 12.000 punts.

Tot i que el panorama no convida a prendre posicions, Bankia, Gas Natural, Banc Sabadell i Caixabank han esquivat les pèrdues i s'han apuntat alces superiors al 5% setmanal. Per contra, Sacyr, Abengoa, Abertis, Mittal Steel i Acerinox no han pogut esquivar les vendes i han acabat divendres amb contundents pèrdues.

Aquest cap de setmana se celebren novament eleccions a Grècia. Als nervis presents en els parquets per l'alentiment econòmic global se sumarà la incertesa pel futur polític del país que més maldecaps ha donat als inversors en el 2015. Cordeu-vos el cinturó que la tardor, com l'estiu, es presenta molt moguda en els parquets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.