Opinió

Nou curs al tauler internacional

Mentre Catalunya i Espanya afronten aquest setembre un inici de curs polític d'infart, el món no deixa de girar i presenta nous reptes en aquesta nova temporada. Condicionants d'alta política i d'economia internacional influeixen de manera decisiva i creen tant oportunitats com riscos per a les empreses. L'estiu ha estat marcat pel temor de desacceleració, o fins i tot de crisi, a la Xina. El PIB xinès és ja el segon del món amb diferència, vora cinc vegades l'indi o vuit cops el de Rússia. Qualsevol esdeveniment en aquell país té greus conseqüències per a l'economia mundial. De moment, però, el “refredat financer” del juliol no sembla afectar gaire l'economia real. Tanmateix, aquesta es troba ja en procés de desacceleració des de fa anys, arran dels creixents costos productius i la pèrdua de competitivitat. La devaluació del iuan a l'agost és només una mesura per guanyar temps. La Xina ja es percep a les empreses com un gran mercat intern, i ja no és el centre productiu de baix cost d'abans. Amb independència de la seva magnitud, la frenada xinesa continua afectant els mercats de matèria primera, que es troben en mínims històrics. Països exportadors d'aquests productes, des d'Algèria fins a Sud-àfrica, veuen limitat el seu creixement i minvades les oportunitats de compra a les nostres empreses. En canvi, però, cerquen cada cop més la diversificació de les seves economies a través de la transferència tecnològica.

Les firmes catalanes afronten el segon any de veto rus, però la societat civil comença a prendre el relleu d'uns polítics aturats. Una prova d'això són per exemple les creixents relacions entre la patronal catalana Pimec i la seva homòloga russa Delovaya Rossiya. La Pimec també i algunes cambres de comerç han previst aquesta tardor viatges a l'Iran, un altre gran mercat que emergeix amb la conjuntura política. A més, el nou primer ministre Modi pretén consolidar l'Índia com a plataforma productiva, prenent el relleu de la Xina i aprofitant els baixos preus de les matèries primeres. El seu programa Make in India s'ha presentat aquesta mateixa setmana a Barcelona.

Són molts els reptes que tenim a casa nostra, però també els de més enllà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.