Borsa

Octubre frena la ratxa

El suport dels bancs centrals mitiga els dubtes sobre el refredament econòmic i uns comptes empresarials dispars. L'Íbex 35 inverteix la tendència i suma un 8,38% mensual.

Els valors bancaris tornen a enregistrar una setmana negativa castigats per uns comptes que no acaben d'agradar al mercat

Els inversors continuen enfrontant-se a un escenari complex. D'una banda, tenen el suport dels bancs centrals –especialment l'europeu i el xinès– que ja s'han mostrat a favor d'augmentar els estímuls a l'economia en cas que aquesta empitjori més del previst. D'una altra banda, la Reserva Federal (Fed) ha seguit el guió i en la reunió d'aquesta setmana ha tranquil·litzat els mercats en deixar sense canvis els tipus d'interès pels recels sobre l'evolució de l'economia nord-americana. No obstant això, la seva presidenta, Janet Yellen, ha suggerit que al desembre el preu del diner podria experimentar la primera alça dels darrers anys, si mercat laboral i inflació es comporten bé.

Aquest avís no ha fet gens de gràcia als inversors, que, d'una banda, veuen que aquest anunci pot allunyar les pors sobre un alentiment econòmic més significatiu però, d'una altra banda, desconeixen quin pot ser l'impacte que una política monetària restrictiva pot tenir en l'evolució de les borses –molt condicionades per les fases de liquiditat posades en marxa pels diferents bancs centrals (nord-americà, nipó, xinès, suec i europeu, entre d'altres).

A més a més, els comptes empresarials que les grans corporacions van mostrant als mercats no aclareixen si el pitjor ja ha passat. Hi ha companyies que han publicat uns beneficis positius que les han catapultat en la borsa (com ara Apple, Amazon i Microsoft als EUA i Mediaset, IAG i Inditex al mercat espanyol), mentre que d'altres han decebut amb els seus comptes (com ara Twitter, Deutsche Bank, DIA, Santander i BBVA).

Prudència.

Aquestes incògnites, juntament amb la depreciació del petroli i uns indicadors macroeconòmics confusos, han paralitzat les decisions d'inversió en la darrera setmana d'octubre, un mes que en conjunt ha estat força positiu per a les borses internacionals. L'Íbex 35 s'ha comportat favorablement durant el desè mes i ha trencat la ratxa negativa que l'havia dut a encadenar dos mesos consecutius arrossegant importants pèrdues (durant l'agost va experimentar un càstig del 8,24% i al setembre va caure un 6,81%). Així, el selectiu ha avançat un 8,38% a l'octubre fins als 10.360,7 punts, tot i que en la setmana l'índex ha ensopegat un 1,10%. Aquesta evolució positiva durant l'octubre –que ha esdevingut el millor mes de tot el 2015– ha servit per eixugar les pèrdues anuals que enregistra l'Íbex 35, que a hores d'ara guanya un lleu 0,79%.

La banca ha llastrat la marxa de l'Íbex 35 en la darrera setmana, atès que els inversors encara estan paint uns comptes que no els han resultat gens positius. Així, el sector bancari se situa com un dels pitjors en la setmana, amb pèrdues que van del més del 2,5% de CaixaBank, Santander, BBVA o Popular al més del 7% que recula Banc Sabadell. Les empreses metal·lúrgiques tampoc han tancat una bona setmana i retrocedeixen més d'un 6% juntament amb les accions de la cadena de distribució DIA, els comptes de la qual han decebut els inversors. De la desena de valors que han esquivat el vermell en el balanç setmanal, destaquen Mediaset, Abengoa, Gamesa, ACS i FCC, amb alces per sobre el2,5%.

Pel que fa al comportament mensual, cal subratllar que la pràctica totalitat dels valors de l'Íbex 35 han acabat l'octubre en positiu. En alguns casos, com ara Mapfre, Gamesa, ACS, Acciona i Acerinox, els guanys oscil·len entre el 15% i el 22% a l'octubre, mentre que el valor més baixista ha estat OHL, que recula gairebé un 40% mensual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.