Borsa

La remuntada s'estira

Els inversors necessiten nous arguments per retornar amb força a la borsa després de la remuntada experimentada a l'octubre. L'Íbex 35 escala un 0,89%, fins als 10.453,20 punts.Per Marisa Nuez

Inditex toca màxims històrics però la rebaixa de recomanació sobre el valor fa que es desinfli i es fica entre els més baixistes de la setmana

Els dubtes tornen a campar lliurement pels parquets. L'escalada registrada per la pràctica totalitat de borses durant l'octubre és ja història i ara els inversors necessiten nous estímuls per confiar un altre cop en els actius de risc. De moment, però, els arguments que nodririen un nou impuls dels índexs s'estan fent esperar.

Els resultats empresarials que es continuen publicant mostren un panorama econòmic confús, amb empreses que baten les estimacions previstes mentre que d'altres deceben els inversors.

I si bé els mercats confien en el suport del Banc Central Europeu (BCE), que ha assegurat que revisarà els estímuls a l'economia al desembre, no estan tan segurs que la Reserva Federal (FED) mantingui sense canvis la seva política monetària. Els inversors tornen a témer els efectes que l'encariment del preu del diner als EUA pot tenir en l'evolució de les borses sobretot després que la seva presidenta, Janet Yellen, hagi insistit que el desembre pot produir-se el temut canvi en els tipus d'interès. Les darreres dades macroeconòmiques publicades als EUA –com la baixada de la taxa d'atur coneguda divendres- apunten cap a aquesta direcció i podrien facilitar el canvi que ja va anunciant Yellen perquè cali en els mercats i després no se la pugui acusar de sorprendre ningú.

La borsa espanyola ha anat digerint a poc a poc dades macroeconòmiques, resultats empresarials i declaracions dels responsables dels bancs centrals i finalment s'ha decantat per les compres, tot i que moderades. L'Íbex 35 ha sumat un 0,89% en cinc sessions fins a situar-se en els 10.453,20 punts.

Guanys a la butxaca.

Tot i que el selectiu ha tocat durant la setmana nivells màxims no vistos des de l'agost -per sobre dels 10.600 punts- i recupera més d'un 12% respecte dels mínims del setembre (9.291 punts), l'aparició de noves incerteses ha dut els inversors a materialitzar els guanys abans que acabin esvaint-se. Mapfre ha estat el valor més baixista del selectiu durant la setmana, en caure gairebé un 8% en cinc sessions, descens que esborra part dels guanys assolits en el conjunt del mes passat (+15,85%). Abertis tampoc ha tingut una bona setmana, atès que ha reculat gairebé un 5%. Inditex, que ha tocat màxims històrics durant la setmana per sobre els 34 euros, ha acabat desinflant-se i s'ha ficat entre els valors més baixistes de la setmana en registrar un descens superior al 3%. La rebaixa de la recomanació de Société Générale juntament amb els alts nivells assolits pels títols de la tèxtil han dut els inversors a finals de setmana a embutxacar-se els guanys obtinguts.

Per contra, Abengoa s'ha disparat més d'un 10% després d'obtenir un préstec de 120 milions d'euros ara que prepara una ampliació de capital per obtenir fons. Per la seva part, el repunt del preu del petroli també ha atret els inversors cap a la petroliera Repsol, que ha sumat més d'un 7% en cinc sessions. I Gamesa, que no abandona la tendència alcista que fa que continuï sent el valor més alcista del 2015, ha celebrat els comptes de la seva competidora Vestas i ha tornat a enlairar-se més d'un 6% aquesta la setmana.

Malgrat les incerteses, hi ha alguns valors de l'índex selectiu que han tocat màxims històrics durant les darreres sessions. Un és Inditex, com hem esmentat en línies superiors, i els altres són Grífols i Enagás, que han tocat cotes mai vistes a l'abric d'uns resultats empresarials millors de l'esperat -en el cas del grup català- o d'una millora de la seva recomanació per part de brokers internacionals -com ara Enagás.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.