Opinió

Innovació allà on menys s'espera

Sóc a Nairobi mentre a Barcelona té lloc el Mobile World Congress. Associo les dues idees en veure com la tecnologia mòbil ha contribuït a acostar els serveis de banca a una part de la població de la ciutat i el país, que tradicionalment n'havia quedat sempre al marge.

M-Pesa (M de mòbil i Pesa de diners en Swahili) és una aplicació per a mòbil de serveis bancaris a través de Safari.com, una de les principals companyies de telefonia mòbil de Kenya, i que ha convertit el telèfon mòbil en un caixer automàtic portàtil o en l'antiga llibreta d'estalvis. Un sistema bottom-up per fer transferències de diners entre persones a importants distàncies, reduint el risc de viatjar amb diners en metàl·lic; per fer pagaments de despeses del dia a dia, estalviant cues o desplaçaments dins de la ciutat, i promovent i facilitant l'estalvi de petita escala de les llars més pobres.

El servei es va desenvolupar a Kenya, amb el suport del Banc Central de Kenya, que va permetre un cert marge d'acció dins de les regulacions bancàries i va facilitar l'experimentació fins al model actual des del 2007, vigilant l'ús fraudulent d'aquest nou sistema. Altres països de la regió havien desenvolupat experiències anteriors i, tanmateix, l'impacte que ha tingut a Kenya n'ha fet un cas d'estudi: en 5 anys, 19 milions de kenyans (70% de la població adulta) s'han donat d'alta de serveis monetaris pel mòbil; i d'aquests, 16 milions són usuaris d'M-Pesa. Resta avaluar l'impacte que ha tingut en termes de prosperitat econòmica i social per al país, tot i que estudis realitzats ja mostren els beneficis per a una part important de la població.

El cas M-Pesa mostra tres aspectes destacables: que la innovació i la tecnologia poden aparèixer en qualsevol lloc del món i no són exclusius dels països anomenats avançats o desenvolupats; segon, que la tecnologia quan es posa al servei de les persones, dels seus problemes i té en compte els més desafavorits té una gran poder per millorar la vida de la gent; i per últim, que la innovació apareix sempre al marge d'allò establert, en aquest cas, de les pautes d'operar tradicionals de la banca. Prenguem-ne bona nota!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.