Opinió

Millora la salut del teixit empresarial

1
2
3
4
5

Des del crac del 2008 moltes empreses les han passat magres i un nombre massa elevat han desaparegut. Segons dades de l'Idescat, les 621.391 empreses que hi havia a Catalunya l'any 2007 es varen reduir fins a 586.443 l'any 2014. Bona part de la reducció s'ha produït a la indústria i a la construcció, amb disminucions del 25% i 18% de les empreses, respectivament. Per a les empreses, els pitjors anys de la crisi varen ser el 2008 i el 2009, ja que segons les dades del Registre Mercantil el 80% de les empreses tenien pèrdues.

Les coses varen començar a millorar sobretot a partir de les actuacions del Banc Central Europeu quan el mes de juliol Mario Draghi (sant Draghi, com l'anomenen sovint) va afirmar que “el BCE farà tot el que calgui per sostenir el euro”. Durant els mesos següents el BCE va finançar la banca espanyola amb més de 400.000 milions d'euros, entre d'altres ajuts. Aquestes actuacions varen permetre que el diner tornés a fluir en el sistema financer i tot seguit es començaren a produir millores en molts sectors empresarials. En la recuperació també ha estat clau l'augment de la internacionalització. Com a exemple podem recordar que al 2015 les exportacions catalanes varen augmentar un 6,1%, increment superior al de l'Estat espanyol (4,3%) i al de la mitjana de la zona euro (4,2%). També ha augmentat la inversió internacional a Catalunya (un 57,8% el 2015) i el turisme (un 3,7% més de turistes). I, simultàniament, moltes empreses s'han anat capitalitzant, reduint l'endeutament.

Per temes com els exposats, el teixit empresarial català s'està recuperant. Ja torna a créixer el nombre d'empreses (+1,3% el 2015) i les empreses estan augmentant vendes i beneficis. Per exemple, el 2014 el 67% de les empreses catalanes ja varen generar beneficis, que és una fita imprescindible per tornar a augmentar l'ocupació i de més qualitat.

En definitiva, estem millorant. Però tampoc no estem per tirar coets amb els nivells d'atur i precarietat que tenim. I a més hi ha incerteses importants en l'economia mundial. Per això, cal seguir apostant per l'excel·lència i la internacionalització. Cal apostar més per les persones i el talent. I fer més esforços en temes com la innovació i la dimensió, que són encara assignatures pendents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.