Eines

La desconstrucció dels paquets de cigarretes

La nova directiva comunitària ja en vigor de Productes del Tabac redueix la imatge de marca a la mínima expressió

França, Irlanda, Bèlgica, Regne Unit i Hongria opten pel paquet genèric
El sector compleix la directiva, encara no traslladada a la legislació de l'Estat

Una sola mida, una sola tipografia de color negre sobre fons blanc, cap logo, cap color distintiu de marca, amb advertències de salut més visibles. Així són els paquets de cigarretes que ja es venen al Regne Unit, Irlanda, França, Hongria i Bèlgica, països que van una mica més enllà de la directiva comunitària de Productes del Tabac, aprovada el maig del 2014 i que donava dos anys als estats membres de la UE per traslladar-la als respectius cossos legislatius. La data límit es va complir el 20 de maig passat.

La directiva comunitària no s'està aplicant d'una manera tan rígida a l'Estat espanyol, però els mínims que determina són d'obligat compliment per a tots els estats membres. Així, des del passat 20 de maig, els paquets de cigarretes i envasos de tabac de cargolar han d'adaptar-se progressivament a la normativa europea i canviar el seu aspecte. Hauran de duplicar la mida de les advertències sanitàries per les dues cares i els laterals de l'empaquetat o a l'interior de l'envàs, en el cas del tabac de cargolar i per a pipa d'aigua.

“El sector del tabac de l'Estat ha fet un gran esforç per arribar a temps i complir amb les directrius de la nova directiva europea, que encara no ha estat incorporada a l'ordenament jurídic espanyol”, explicava Juan Páramo, portaveu de la Mesa del Tabac, una agrupació en la qual està representat el conjunt del sector del tabac a l'Estat, des d'agricultors i transformadors a la indústria, els majoristes, els fabricants de màquines expenedores i els estancs, fins a la CEOE i les federacions agroalimentàries de la UGT i CC.OO.

Segons va aclarir Páramo, els dos tipus d'empaquetat podran conviure durant un any de transició que estableix la mateixa normativa. Per la resta de modalitats que es comercialitzen del tabac, com els cigars –grans o petits– o la picadura de pipa, hauran d'esperar que s'incorpori la normativa europea a l'estatal, “ja que la directiva comunitària deixa triar als estats membres entre dues opcions i hem de saber per quina es decanta el govern espanyol”, apunta.

ADVERTÈNCIES.

En el cas de les cigarretes i el tabac de cargolar, les noves advertències sanitàries combinades de text i imatge han de cobrir el 65% de les dues cares de l'empaquetat amb imatges i el 50% de les cares laterals o l'interior de l'envàs del tabac de cargolar. També desapareixen del mercat les aromes, com la vainilla o la xocolata, en els dos formats, tot i que es fa una excepció per als mentolats, que podran seguir comercialitzant-se fins al 20 de maig del 2020. En definitiva, la directiva comunitària obligarà a canvis importants en el procés de fabricació del tabac que, en el cas de l'Estat, afectarà al voltant de 3.000 referències, mentre que a l'àmibit europeu aquesta xifra puja fins a les 70.000.

HIPERREGULACIÓ.

S'imposa la hiperregulació al sector del tabac en pro de la traçabilitat del producte, la salut dels ciutadans i la protecció dels menors. No cal dir que els afectats directament estan que trinen amb alguna de les restriccions a les quals els obliga la directiva comunitària. Que se'n farà del camell o de l'àliga o dels diferents colors que diferencien unes marques d'altres si finalment s'imposa l'envasat genèric? De moment, la marca dels fabricants, que ha suposat inversions milionàries en tots els casos, queda reduïda a la mínima expressió. La croada contra el tabac suma així un esglaó més, després d'haver patit increments del preu final per l'augment d'impostos, retallat els espais publicitaris, reduint a la via pública l'insà costum d'encendre una cigarreta i obligant a comercialitzar-les sota control als estancs o a través de màquines expenedores.

PÈRDUA DE DRETS.

D'altra banda, la directiva europea també atempta contra la llibertat d'empresa i fa un pas enrere en la protecció de la propietat intel·lectual i industrial. “La marca és un valor fonamental en qualsevol sector. Si es minimitza o es perd el seu valor, una primera conseqüència és que el preu esdevé el principal element de la decisió de compra per part del consumidor, que probablement es decantarà per les marques més econòmiques”, assegura Páramo. Això provocarà una pèrdua de valor a cada baula de la cadena del sector, “sense aconseguir l'objectiu de reducció del consum, especialment entre menors”. Al voltant de 61.000 persones viuen a l'Estat del sector del tabac, que és el cinquè contribuent a les arques públiques via impostos, amb gairebé 10.000 milions d'euros l'any passat, el 5% dels ingressos totals de l'Estat.

Segons un estudi realitzat pel govern d'Austràlia, país que va implantar l'empaquetat genèric l'1 de desembre del 2012, les mesures restrictives no han servit per al compliment dels objectius sanitaris, ja que no han accelerat el ritme de disminució de consum de tabac en els dos últims anys. Per contra, segons l'estudi, s'ha detectat un increment de la taxa de consum diari de tabac entre menors d'entre 12 i 17 anys, que va passar del 2,5% el 2010 al 3,4% el 2013. També es va registrar un augment del consum de tabac de contraban, que es va situar en el 14% el 2015 davant del 13,5% el 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.