Política

Desescalada de vuit setmanes sense sortir de la província i comerç semiobert

Sánchez idea un pla asimètric de quatre fases fins al juny, que s’obre amb el passeig i l’esport

Valora el prec de Torra de franges horàries

Veta visitar parents i amics ni dins la província

La perruqueria amb cita prèvia ja és possible

En una nova jornada de confusió, amb una roda de premsa de Pedro Sánchez anunciada per a les dues de la tarda que –com va passar el 14 de març amb l’estat d’alarma– es va demorar fins a les sis de la tarda, el govern espanyol va aprovar el pla de desescalada asimètrica i gradual que bateja com a pla de transició cap a una nova normalitat i que es basa en un cronograma de quatre fases que van de la zero –l’actual– a la tres i que es prolongarà durant vuit setmanes, fins a finals del mes de juny. Si bé l’afany de la Generalitat i dels ajuntaments era guiar la desescalada, el pla es basa en un nivell intermedi: la província és la referència total, fins al punt que no es permet sortir de la pròpia província i desplaçar-se a la veïna si no és per un motiu laboral o per la defunció d’un familiar. El comerç viurà semiobert, amb les perruqueries rebent clients amb cita prèvia des d’ara. A l’hora d’explicar el perquè d’aquest cronograma del desconfinament, si sempre repetia que “el virus no entén de territoris”, el president espanyol es justifica: “És gradual i asimètric perquè l’evolució de la pandèmia és diferent a cada territori i, encara que soni paradoxal, l’epidèmia és diferent a cada territori perquè li hem donat una resposta homogènia.”

La fase zero, que neix dilluns per a tothom –tret de les Balears i les Canàries, que entren de cop a la fase 1 gràcies a la insularitat i la contenció del virus–, s’obre amb la possibilitat de sortir a passejar sense motiu i a fer esport individualment des de dissabte. L’anunci de Sánchez va ser genèric: “El cap de setmana que ve es permetrà l’activitat física individual i els passejos amb les persones amb què un conviu, sempre que l’evolució sigui com fins ara.” Però serà una ordre ministerial al BOE la que fixi en quins termes es pot.

Com ordenar les sortides

Si bé lloa l’exemple d’una societat “adulta”, Sánchez no oculta que algunes imatges vistes diumenge no obeïen la normativa del passeig i ara és receptiu a la idea del president Quim Torra de fixar franges horàries per evitar aglomeracions. “Després del que s’ha vist, lògicament Sanitat està estudiant la manera d’ordenar les sortides a tot el territori. Catalunya vol un repartiment horari i d’altres, no. Ho estem estudiant i hi donarem una resposta”, va dir en to conciliador tot subratllant que el guia un esperit “de col·laboració”.

La urgència d’ordenar el trànsit de gent serà major quan aquest cap de setmana, als pares i mares que surtin amb nens, s’hi sumin corredors i ciclistes, ja que el doctor Fernando Simón alerta que l’exercici físic dispara el potencial de contagi a través de la saliva i caldrà elevar la distància més enllà dels dos metres.

El caràcter provincial del pla va ser censurat pel president Torra. “No han escoltat res. La coordinació és centralització i menyspreu a tot el que hem argumentat. Catalunya torna al 1833, a Lérida, Gerona, Tarragona i Barcelona”, va denunciar. Segons Torra, el pla de Sánchez envia “tota l’experiència de gestió de la sanitat a Catalunya a la paperera”.

La fase zero que s’obre dilluns fixa l’horitzó de l’11 de maig per saltar a la fase 1, però això no vol dir que totes les comunitats entrin sí o sí a la fase 1 de cop. El que dictarà cada pas província per província és l’anàlisi d’un panell de quatre indicadors: la capacitat sanitària amb el nombre de llits d’UCI com a dada clau), la vigilància epidemiològica, la mobilitat i els factors econòmics i socials. El pla ideal seria superar una nova fase cada quinze dies (perquè és el període d’incubació del coronavirus) i completar el cronograma en sis setmanes, però el probable és consumir les vuit setmanes. I això sense descartar possibles passos enrere que desfacin part del camí completat des de l’alarma del 15 de març. Sánchez, de fet, ja avisa que tornarà a demanar una pròrroga de quinze dies més de l’excepció de l’article 116 de la Constitució per allargar l’alarma fins al 25 de maig.

Contagi entre províncies

L’obsessió per la província delimita tot el moviment i amb rigidesa, perquè no està permès ni visitar un familiar o un amic encara que sigui dins la pròpia província. I l’únic viatge d’una província a l’altra ha de ser per motiu laboral –que un ciutadà de Girona treballi a Barcelona o a l’inrevés, o que un de Segòvia treballi a Madrid– o bé per una causa justificada com ara acudir a la vetlla d’un familiar. I es mantindrà així fins a la recuperació de la nova normalitat.

Per què aquesta rigidesa de no poder sortir de la província fins al juliol? “Fins ara hem estat confinats i ara plantegem més llibertat de moviments però dins la província en què es viu”, exposa Sánchez. “Si una província està en fase 1 i una província limítrof està en fase 3 i té més mobilitat, no es pot permetre el trasllat dels de la fase 1 a la 3 per reunir-se amb un amic o un familiar perquè estaríem elevant el risc i la probabilitat que la contaminació es propagués d’una a l’altra”, detallava el president espanyol. El cas de Madrid, com que és una regió uniprovincial i el territori de moviment és el de tota la comunitat, serà diferent al cas català. Ras i curt: tot madrileny podrà visitar un familiar seu a Madrid, però un barceloní no podrà visitar un parent a Girona, Tarragona o Lleida.

Segones residències

Adreçant-se a Torra, el president espanyol precisa que no desoirà qualsevol proposta raonada i hi posava un exemple: “Si Catalunya planteja que la Val d’Aran, per la seva idiosincràsia i capacitat sanitària, pot ser una unitat d’acció diferenciada, Sanitat haurà de decidir si això és possible o no és possible.” La possibilitat de desplaçar-se a la segona residència també queda lligada a la província: s’hi podrà anar si és a la mateixa província del domicili, si no és així no s’hi podrà anar fins a la fase 3 o la final, a finals de juny.

Majors de 65, a passejar

Després dels nens de fins a 14 anys, l’opció que les persones de més de 65 anys tinguin dret a fer un passeig –que no sigui per anar a comprar– serà una realitat dilluns que ve, ja en la fase zero actual. El passeig serà limitat en el temps i en l’espai, mentre que Sanitat es reserva per a una segona ordre limitar com pot ser la mobilitat de les persones vulnerables o amb patologies prèvies.

Una de les principals preocupacions del pla de desescalada és quan es pot visitar els familiars a les residències. En la fase 2, que arrencarà el 25 de maig, l’única possibilitat de visita serà als centres amb discapacitats i als habitatges tutelats, però no als avis. La fase 3 serà la que obri de nou la porta a visitar un parent en una residència. “Ho fem per protegir els avis, les visites de familiars poden ser un focus de contagi i no els volem posar en risc”, indiquen fonts de La Moncloa.

Cervesa a la terrassa

Poder fer una cervesa, un vermut o un cafè en un bar serà real des del dilluns 11 de maig, amb la fase 1. Si en la fase zero els locals estaran oberts només per a comandes per emportar-se i no s’hi podrà consumir a l’interior, la fase 1 de l’11 de maig marcarà l’inici de l’activitat de terrasses i de la restauració al 30% de l’ocupació i preservant el distanciament social. El que no serà possible és consumir a la barra, perquè es limitarà a les taules amb mesures de protecció com ara la col·locació de mampares separadores.

Si bé el confinament era traumàtic però fàcil d’obeir, Sánchez se la juga ara a l’hora de conjurar el risc de desfer les fites assolides durant la reclusió domiciliària. Però ahir no va amagar que la reactivació d’una economia que s’enfronta a una dura recessió també pesa en la presa de decisions. “Volem protegir la salut dels ciutadans visquin on visquin i, a partir d’aquí, posar Espanya en marxa”, admetia. El petit comerç obrirà amb unes restriccions que també estan pendents d’una ordre ministerial, i les grans superfícies han d’esperar. També començaran a obrir –amb limitacions– els hotels i els allotjaments turístics tot excloent les zones d’ús comú, com ara el bufet de l’esmorzar.

La fase 1 també dicta el retorn dels entrenaments d’esportistes professionals i d’elit, com ara els futbolistes de la LFP, si bé la possibilitat de disputar partits de competició i sempre a porta tancada només s’obriria a partir del 25 de maig, en la fase 2.

La cultura, en la fase 2

El món de la cultura haurà d’esperar també a la fase 2, la que si tot va bé s’obrirà el 25 de maig. A més de l’obertura de restaurants acceptant un 30% de la seva capacitat a l’interior, la reobertura dels cinemes, els teatres, els auditoris i fòrums similars serà una realitat, amb les butaques assignades i amb una capacitat limitada a un terç. Al mateix temps, els espectacles i els actes culturals es podran reprendre en aquells espais tancats amb menys de 50 persones amb uns capacitat limitada a un terç i, si són a l’aire lliure, la limitació serà de 400 persones i totes hauran d’estar assegudes, per exemple als concerts. I es reobriran les visites a monuments i equipaments culturals. La fase serà també la que obri la temporada –atípica– de casaments. La platja, igual que les discoteques i els bars nocturns (amb capacitat del 30%), tornaran en la fase de final de juny. El govern espanyol continua promocionant el teletreball i té la intenció que el curs escolar arrenqui al setembre presencialment.

LES FRASES

És asimètric perquè, tot i sonar paradoxal, l’epidèmia és diferent a cada territori per la resposta homogènia
Pedro Sánchez
president espanyol
És asimètric perquè, tot i sonar paradoxal, l’epidèmia és diferent a cada territori per la resposta homogènia
Pedro Sánchez
president espanyol

LA DATA

Catalunya torna al 1833, a Lérida, Gerona, Tarragona i Barcelona. Tota l’experiència de gestió, a la paperera
Quim Torra
president de la generalitat

LA XIFRA

04.05.20
és el dia
en què la fase zero arrenca formalment i en la qual es podrà tenir cita a la perruqueria.
04.05.20
és el dia
en què la fase zero arrenca formalment i en la qual es podrà tenir cita a la perruqueria.
4
fases
preveu el pla de desescalada de Sánchez: la 0 des d’ara, la 1 des de l’11 de maig i així cada quinze dies.
4
fases
preveu el pla de desescalada de Sánchez: la 0 des d’ara, la 1 des de l’11 de maig i així cada quinze dies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.