Economia

Prop de 60 milions per revifar l’ocupació

El govern anuncia un pla de xoc per a les petites empreses, els autònoms i la xarxa d’economia social

Els joves emprenedors rebran ajuts de 10.000 euros

El pla, pensat per pal·liar les conseqüències socials i laborals de la crisi de la Covid-19, s’activarà entre el maig i el juny, i es dotarà amb 59,29 milions d’euros. El Departament de Treball activarà sis línies polítiques d’ocupació creades de manera específica o reforçades “per donar resposta a l’escenari sociolaboral post-Covid-19”, en paraules del conseller de l’àrea, Chackir el Homrani. Entre altres mesures, s’invertiran 15 milions perquè les entitats locals contractin durant 9 mesos 1.120 persones que han perdut la feina com a conseqüència del coronavirus o que estan en risc de caure en una situació d’atur de llarga durada. A més, destinarà 6,5 milions d’euros als ens locals per elaborar plans de reactivació socioeconòmica i s’elevarà fins als 12 milions el pressupost per fomentar el treball autònom entre els més joves. Es preveu que uns 200 emprenedors a partir de 18 anys puguin percebre ajuts d’uns 10.000 euros durant la primera fase de posada en marxa de la seva activitat.

El pla preveu, a més, 5,5 milions per al suport a microempreses, autònoms i empreses cooperatives de l’àmbit de l’economia social en relació amb l’impuls de la transformació digital i la recerca de nous models de negoci, en què es podrien arribar a tirar endavant uns 250 projectes.

Cinc milions més es dirigiran a 1.100 microempreses o autònoms perquè contractin deu persones, a les quals s’atorgaria una ajuda d’un 50% del salari mínim interprofessional (SMI) per a un màxim de tres treballadors durant sis mesos.

Finalment, s’obrirà una línia de finançament per a préstecs a 170 empreses de l’economia social, cooperatives i tercer sector amb un pressupost de 14 milions. El pla anunciat ahir pel conseller de Treball és presenta com un “primer desconfinament de les polítiques actives” de la Generalitat sense obviar el revés que ha suposat la retallada de 215 milions d’euros per a actuacions que hi aportava el govern espanyol.

Fins ahir s’havien presentat a Catalunya 95.874 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que afecten un total de 704.718 persones treballadores. Encara hi ha 150.000 persones afectades per aquests expedients pendents de cobrar l’atur.

LA XIFRA

1.500
són les empreses que es calcula que es podran beneficiar dels ajuts, que arribarien a unes 4.300 persones.

Nissan aturarà la producció

Els sindicats de Nissan van aturar ahir la planta de carrosseria de Montcada, on treballen un centenar de persones, amb l’objectiu de trencar les cadenes de subministraments i aturar avui la producció a la fàbrica de la Zona Franca i als altres centres de Barcelona. Els treballadors començaven així una vaga indefinida coincidint amb el primer dia en què l’empresa decidia reprendre l’activitat després de la crisi del coronavirus. Amb la vaga indefinida, els sindicats volen pressionar la direcció de la multinacional japonesa perquè concreti un pla industrial per als seus centres de Barcelona, que veuen en perill de tancament si no se li adjudiquen nous productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.