Economia

La fàbrica de Nissan a la Zona Franca atura la producció aquest migdia perquè s’ha quedat sense peces per la vaga

El centre d’estampació de Montcada fa tres dies que està parat després que els sindicats convoquessin vaga indefinida

La fàbrica de Nissan a la Zona Franca aturarà la producció aquest dimecres a les 14h00 perquè s’ha quedat sense subministraments per a produir a conseqüència de la vaga indefinida que han convocat els sindicats per exigir un pla industrial davant de les incerteses sobre la continuïtat de l’empresa a l’Estat i a Europa, segons han confirmat fonts de l’automobilística i sindicals. Les organitzacions sindicals van optar perquè fessin la vaga només el centenar de treballadors del centre de Montcada, que s’ocupa d’estampació de carrosseria i proveeix tant centres de Renault a França com les instal·lacions barcelonines. L’estratègia vol comprometre una comanda de més de mil pick-ups que la multinacional ha d’entregar a Mercedes al maig.

El seguiment de l’aturada ha sigut del 100% a la planta de Montcada i Reixac des de dilluns, segons fonts sindicals, que consideren que s’ha assolit l’objectiu de l’aturada tot i que el futur continua “igual d’incert” per la plantilla.

Segons el comitè d’empresa, la direcció de la planta ha demanat a la majoria dels treballadors que vagin cap a casa amb un permís retribuït davant la impossibilitat de seguir treballant. Així, està previst que a les dues del migdia surtin els treballadors de la planta de Body, mentre que els de Muntatge (excepte els de línia final), Pintura i Power Train (excepte la part del forn) se’ls trucarà perquè no vagin a la Zona Franca. Pel que fa els departaments de Manteniment seguiran treballant en els torns que els toca.

Amb tot, els treballadors afectats per a manca de peces no aniran a la feina ni dijous ni divendres, dia en què se’ls comunicarà si dilluns poden tornar o no a l’activitat. En un comunicat, els representants sindicals han celebrat que l’aturada de Montcada “comença a donar els seus fruits”.

El comitè d’empresa de Nissan demana a la direcció un “pla industrial de futur per a les fàbriques catalanes” i que es garanteixi l’ocupació dels 3.000 treballadors directes i els més de 20.000 indirectes. Els centres de la multinacional nipona han anat perdent volum de producció any a any i l’automobilística estudia des de principis d’any la viabilitat de les seves instal·lacions a la Zona Franca. A principis d’estiu, s’espera que es faci pública la decisió de l’empresa.

Després que Nissan comuniqués a la plantilla que tornaria a obrir parcialment els centres de Catalunya aquest dilluns, els sindicats que formen part del comitè d’empresa de la Zona Franca i de Montcada i Reixac – CCOO, UGT, USOC i CGT – van cridar els treballadors a no anar a la feina. L’empresa tenia la intenció de posar en marxa la línia dos a les instal·lacions barcelonines, que és la que produeix la pick-up de Mercedes.

Les organitzacions sindicals han organitzat una caixa de resistència per ajudar els treballadors que fan vaga a Montcada i que no percebran el seu salari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.