Salut

Cauen les quarantenes per als contactes no vacunats

La Comissió de Salut Pública elimina, a partir de dissabte, l’obligació d’aïllar-se set dies, però demana extremar les precaucions

La retirada de les mascaretes als interiors “és més a prop”

La Comissió de Salut Pública va fer públic ahir l’acord d’eliminar la quarantena a què estaven obligats aquells contactes estrets d’un positiu de la covid que no estiguessin vacunats. La decisió entrarà en funcionament aquest dissabte, dia 5. Fins ara, aquests contactes estrets havien d’aïllar-se set dies. Tot i això, els directors generals de Salut Pública de l’organisme, on estan representants el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, van incidir en la recomanació que, durant els 10 dies posteriors a la darrera exposició, les persones que han estat en contacte “extremin les precaucions i redueixin al màxim les interaccions socials, utilitzant de forma constant la mascareta i mantenint una adequada higiene de mans”. Els experts també recorden que les mesures per evitar contagis s’han d’extremar quan els contactes siguin amb persones vulnerables.

Un dels col·lectius que més sortirà beneficiat d’aquest pas endavant cap a la normalitat seran les escoles de la resta de l’Estat, que no hauran de tancar aules ni imposar quarantenes als alumnes quan a les classes hi hagi cinc positius o més. En el cas de Catalunya, l’acord ja es va aplicar avui fa una setmana, avançant-se a les decisions a escala estatal. Els departaments d’Educació i Salut van anunciar que el protocol de gestió de casos de la covid quedava així sense efecte i actualment només es mantenen les quarantenes per als contactes estrets en centres d’educació especial.

Mascaretes, aviat

D’altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va avançar dilluns en una entrevista a TVE que l’obligació de portar mascareta en espais interiors acabarà “molt aviat”, però no va voler ser més específic a l’hora de donar una data. “La retirada de les mascaretes és més a prop, perquè amb les últimes dades parlem d’una incidència acumulada de 600 casos i d’un nombre d’ingressats a l’UCI cada cop menor”, hi va afegir. En aquest mateix sentit es va manifestar el conseller de Salut, Josep Argimon, també dilluns, en aquest cas durant una entrevista a La Xarxa, en què va defensar l’eliminació de les mascaretes a l’interior en un termini d’entre tres setmanes i un mes després que es faci efectiva a les escoles. Tot i aquesta reducció gradual, segons Argimon, seria recomanable mantenir les mascaretes en determinats ambients d’alta concentració de persones, com ara en el transport públic i quan es tracti de col·lectius vulnerables.

Més de 6 milions de catalans amb dues dosis

Catalunya va arribar ahir als 2.271.679 casos de persones contagiades amb la covid des de l’inici de la pandèmia. És la zona on hi ha hagut un nombre més gran acumulat, seguida per Madrid, amb 1.597.648; Andalusia, amb 1.344.059, i el País Valencià, amb 1.296.668. Pel que fa al nombre d’ingressats a l’hospital, ahir n’hi havia 1.487, el 6,03%, i a l’UCI, 234.

Pel que fa a l’administració de vacunes, a Catalunya 6.111.234 persones han rebut dos vaccins (el 90,1% de la població diana i el 79,7% de la total), mentre que 6.242.049 en tenen almenys un (el 92% i el 81,4%, respectivament). Hi ha 3.571.180 persones amb dosis addicionals, 228.646 nens d’entre 5 i 11 anys han rebut el primer vaccí (40,9%) i 76.015 tenen la pauta completa (13,6%). En total s’han rebut fins ara 14.443.550 dosis i se n’han administrat 13.908.070.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.